Aloe vera bitkisinden, en az 7-8 cm uzunluğunda bir sürgün veya yaprak kesilir. Kesilen parçanın, üzerinde fazla nem olmadığından emin olunarak, yara kısmının hava ile temas ederek iyileşmesi için 1-2 gün bekletilir. Köklendirme hormonu uygulanabilir, ancak zorunlu değildir.
Kestiğiniz bu yaprağı bir süre (birkaç gün kadar) bekletip kestiğiniz kısmın üzerinde zarımsı bir yapı oluşmasını bekleyin. Ardından bu yaprak parçasını uygun toprak ve saksıya tıpkı klasik aloe vera fidesini eker gibi ekin. Yaprağın üçte biri kadarının toprağın altında olduğundan emin olmanız yeterli.
Peki, aloe vera nasıl köklendirilir? Kopardığınız aloe vera yaprağını sadece beyaz alanı suda olacak şekilde yerleştirin. Bunun için bir pet şişeden yardım alabilirsiniz. Köklenme meydana gelince de yaprağı ekebilirsiniz.
Köklendirme jeli bu tür durumda işinizi kolaylaştıran bir tür destekleyici üründür. Bu yazımızda aloe vera bitkisinin dallarını kullanarak tamamen doğal ve sıfır maliyetle köklendirme jeli yapımını anlatacağız.
“Aloe Vera nasıl çoğaltılır?” sorusunun yanıtı oldukça basit. Bitkiyi, ana bitkinin kenarlarından yetişen ve yavru tabir edilen genç sürgünleri nazikçe ayırıp yeniden dikerek kolaylıkla çoğaltabilirsiniz.
İlgili 44 soru bulundu
Aspirini güzelce ezip toz haline getirin ve üzerine kuru mayayı ilave edip karıştırın. Ardından son malzememiz olan suyu da ilave edin ve karıştırın. Elde ettiğiniz bu karışımı hiç vakit kaybetmeden aloe veralarınızın toprağına gezdirin.
Aloe Vera Bitkisi için Gerekli Ortam Koşulları
Mekân koşulları, aloe vera için oldukça önemlidir. Aloe vera bitkisi, güneş ışınlarından faydalanmayı çok sever.
En çok bilinen ve fidancılar tarafından en çok kullanılan köklendirme asiti yada hormonu kısa adı İBA olan İndol Butirik Asittir. Bu asit sentetik olarak üretilmiş ve kullanıcıların hizmetine sunulmuştur. İBA alkol ile çözünür ve üzerine saf su ilave edilerek köklendirme hormonu kullanıma hazır hale getirilir.
Kış aylarında gübre kullanılması tavsiye edilmiyor.Nemli toprağın aksine daha kumlu ve kuru bir toprak yapısını seven aloe vera bitkisi için kaktüs karışımı kullanılıyor. Bu karışım sayesinde bitki daha hızlı bir şekilde büyüyor. Aloe veranın en verimli büyüme dönemi Nisan ve Eylül ayları arasında oluyor.
Dalı 45 derecelik açıyla kesmeniz gerekmektedir. Böylece suyla temas edecek alanı büyütür ve daha kolay köklenmesini sağlarsınız. Son olarak kestiğiniz dalı tercihen içme suyu ile doldurduğunuz cam bir kaba koyup aydınlık, ancak direk güneş ışığı almayan bir yere yerleştirin. Daha sonra da köklenmesini bekleyin.
Evet, aloe vera jelini çıkardıktan sonra cildinize doğrudan uygulayabilirsiniz. Sivilceli bölgeye parmak ucu ile masaj yapılabilir. Gece uykudan önce sürmeniz daha etkili olacaktır. Cilde sürülen aloe vera jeli sayesinde cilt bakımını doğal ve bitkisel bir malzeme ile yapmış olursunuz.
Aloe veranın toprağı, suyu iyi drenaj sağlayacak şekilde seçilmelidir. Kaktüs ve sukulent toprağı, bu bitki için uygundur. Sulama, toprağın üst tabakası iyice kuruduktan sonra yapılmalıdır. Aloe vera bitkisi, suyu iyi tahliye eden topraklarda daha sağlıklı büyür.
Aloe Humilis, genellikle yan sürgünlerden çoğaltılır. Baharla birlikte çiçek açar.
Aloe vera nadir de olsa minik çiçekler açan bir bitkidir. Kırmızı ve sarı renkte, başak görünümündeki çiçekleri bu yeşil bitkiye renk vermektedir. Açan çiçekten tohum alıp farklı bir saksıda bitkiyi çoğaltabilirsiniz.
Toprak seçimi:
Aloe vera organik maddeler bakımından zengin, humuslu ve geçirgen yapılı topraklarda rahatça yetişme imkanı buluyor. Bu nedenle eğer evde aloe vera yetiştirmeye karar verirseniz mutlaka bu türde toprak edinerek işe başlamanız gerekiyor.
Toprağın sürekli nemli kalması bitkinin köklerinin çürümesine neden olabilir. Ayrıca, fazla su bitkinin yapraklarına zarar verebilir. Işık ve sıcaklık: Aloe vera bitkisi, doğrudan güneş ışığına maruz kalabileceği bir yerde bulunmalıdır. Ancak, aşırı sıcaklık bitkinin kurumasına neden olabilir.
Aloe vera için en uygun ortam, doğrudan güneş ışığı almayan mutfak pencereleri ve güneşli balkonlardır. Aloe vera günde 6-8 saat güneş aldığında daha verimli büyür. Donma ihtimali yoksa yaz aylarında bitkinizi dışarıya koyabilirsiniz. Ancak soğuk havalarda bitkiyi korunaklı bir yere almak gerekir.
Kilit mineraller olarak kalsiyum, krom, bakır, demir, mağnezyum, manganez, potasyum, fosfor, sodyum ve çinko. Yanmaya (güneş yanıkları da dahil) karşı aloe vera nın iyi geldiğini artık adımızı bilir gibi biliyoruz. Zarar gören tabakaları onarma özelliği ile rejenerasyon (yenilenme) sağlayarak dokuyu onardığı bilinir.
Aloe veranın yaprağını zarar görmeden koparmak için kökten koparmak gerekmektedir. Yani aloe veranın yaprağını ortadan veya uçtan koparmayın. Çünkü kopan bir yaprak bozulacaktır. Bu yüzden kökten koparmak daha doğrudur.
Suda köklendirme işlemi doğru bir şekilde yapıldığında yaprak güzeli birkaç gün içerisinde kök verecektir. Bitkinin köklerini suda bekletmek dışında hiçbir çabaya gerek bırakmayan bu yöntemi uygulamadan önce bitkileri iyi tanımanız gerekmektedir.
En çok bilinen ve fidancılar tarafından en çok kullanılan köklendirme asiti yada hormonu kısa adı İBA olan İndol Butirik Asittir. Bu asit sentetik olarak üretilmiş ve kullanıcıların hizmetine sunulmuştur. İBA alkol ile çözünür ve üzerine saf su ilave edilerek köklendirme hormonu kullanıma hazır hale getirilir.
Daldırma (layering) yöntemlerinde dal ana bitkiden ayrılmadan köklendirilir sonra kesilerek alınır. İlkbahar ortasından sonra, en geç ağustos sonuna kadar yapılan uygulamalar genelde başarılı sonuçlanır. Çelikle üretim yönteminde olduğu gibi yeni bitki hızlı ve güçlü büyür.
Aloe Vera Nasıl Çoğaltılır? Çok köklü yapısı sayesinde aloe vera çoğaltma işlemi kolayca yapılabilir. Dip kısmından sürekli çıkan yeni kökler (yavrular) alınarak başka saksıda bir toprağa batırıldığında kısa süre içerisinde fide haline gelir ve çoğalır.
Muz ve Muz kabuğunun faydaları saymakla birmez insan sağlığına faydalı olduğu gibi bitki yetiltirmede ve çiçeklerin hızlı çiçek açmasında ve aloe vera jelinin yaprakda dolmasına yardımcı olur ve aloe vera köklerini güçlendirir ve aloe vera kök çürümesini engeller.
Yüksek dozda kullanımı vücut esansiyel elektrolit kaybına yol açabilmektedir. Özellikle diyabet hastalarının, böbrek problemleri olanların, chron ve ülseratif kolit hastalarının, hamile ve emziren kadınların, çocukların aloe vera kullanmadan önce doktora danışmaları önerilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri