Sabah namazının sünneti, öğle namazının sünnetleri, akşam namazının sünneti ve yatsı namazının son sünneti Nebimizin devamlı kıldığı, nadiren terk ettiği sünnetlerdir. Bunlara sünnet-i müekkede denir.
İkindiden ve yatsıdan önce dört rek`at olarak kılınan sünnet namazlar gayr-i müekkede sünnettir. Öğle ile yatsının iki rek`atlık son sünnetlerine iki rek`at daha ilâve ederek bunları 4 rek`at olarak kılmak menduptur.
Gayrimüekked sünnetlere müstehap da denilmektedir. Müekked sünnetleri mazeret olmadan terk etmek doğru değildir. Mazeretsiz terk edilmeleri, 'isâet' yani yanlış ve kusurlu bir davranış olur; ancak azap gerektirmez.
Hangi namazların sünneti kısaltılabilir veya terk edilebilir? Sabah namazının sünnetini hiçbir şekilde ihmal etmemek gerekir. İkindi ve yatsının ilk sünnetleri sıkışık anlarda bırakılabilir. Diğerlerini de acil bir durum olmadıkça bırakmamak doğru olandır.
Sabah namazından önceki iki rek`at, öğle namazından önce dört, sonra iki rek`at ve akşam ile yatsıdan sonraki ikişer rek`at ve Cuma namazından önce ve sonra dörder rek`at olarak kılınan sünnet namazlar, müekkede sünnettir.
İlgili 16 soru bulundu
Zorunlu olmayan ve Müslüman için herhangi bir ceza gerektirmeyen gayri müekked sünnet Allah'a yaklaştıran nafile ibadet hükmündedir. Yatsı namazının ve ikindi namazının ilk sünneti terk edilebilir, terk edildiğinde günah olmayan sünnettir ve gayri müekked sünnet sınıfına giren bir ameldir.
İş ve ibadetlerin farz olanı vacip olanından, vacip olanı ise sünnet olanından, sevap değeri bakımından daha üstündür. Farz İki Kısımdır: 1) Farz-ı ayn: Her mükellef için bizzat farz olan emirlerdir. Beş vakit namaz kılmak gibi.
Muhît isimli fıkıh kitabında yer aldığına göre Peygamber Efendimiz (a.s.m), ikindinin sünneti ile yatsının ilk dört rekât sünnetini devamlı olarak kılmamışlardır. Bazan dört kılmış, bazan iki kılmış, bazan da terk etmiş, hiç kılmamışlardır. Buna göre sevabı hatırı için her zaman kılmak mümkündür.
"Öğle namazının farzından önce dört rekât sünneti terk eden kimse şefaatime nail olmaz." Sabah namazının sünneti, öğle namazının sünnetleri, akşam namazının sünneti ve yatsı namazının son sünneti Nebimizin devamlı kıldığı, nadiren terk ettiği sünnetlerdir. Bunlara sünnet-i müekkede denir.
İşte sıkça sorulan soru vakit namazlarının sadece farzlarının kılınıp sünnetleri terk etmenin caiz olup olmadığıdır. Alimlerin ittifak içinde oldukları konu sünnetlerin terki halinde bunun günah olmadığıdır.
Peygamberimiz (asm) ikindi namazının farzını değil, ancak sünnetlerini bazen terketmiştir; farzını terketmek haramdır. Peygamber Efendimiz (asm)'in hayatı bizim için örnektir.
Akşam namazı (Arapça: صلاة المغرب ṣalāt el-maġrib, "batı [güneşi] namazı"), Müslümanlar tarafından her gün güneşin batışından sonra kılınan beş vakit namazdan biridir. İslam dininde günün ilk namazı sayılır. Akşam namazı çoğunlukla 3 rekat farz, 2 rekat son sünnet olarak kılınır.
Farzdan sonra altı rekât kılmıştır, dört rekât ilk sünnet, iki rekât son sünnet. Mesela, bir kişi öğlen namazına geldiğinde kamet getirilmiş ise, farz namazını kıldıktan sonra kalkıp, dört rekâtlık ilk sünneti kılar, ardından iki rekat son sünneti kılar. Efdâl olan budur.
Sual: Öğle ve yatsı namazının son sünnetini dört rekat kılmakta mahzur var mıdır? Mahzur yoktur. İyi olur.
Peygamber'in (s.a.s.) öğle namazının son sünnetini dört rek'at kılmayı tavsiye ettiğine dair rivâyetler bulunduğu gibi (Ebû Dâvûd, Tatavvu', 7 [1269]; Tirmizî, Salât, 200 [426-428]), iki rek'at kıldığı ve tavsiye ettiğine dair rivâyetler de mevcuttur (Buhârî, Teheccüd, 29, 34 [1172, 1180]; Müslim, Salâtü'l-müsâfirîn, ...
Şafi mezhebini taklit edenlerin bunlara uyması gerekir. Şu husus da önemli: Namazı özürlü olarak terk edenle özürsüz terk edenin durumu farklıdır. Namazı özürsüz olarak kazaya kalmış ise onlar kılınmadan hiçbir sünnet kılınmıyor. İlk işi kaza kılacak.
Öğlen namazının kılınabileceği zaman dilimi ise öğlen namazı vaktinin girmesinden ikindi vaktinin girmesine kadar olan zaman aralığıdır. Bu kapsamda öğlen namazını kılacak olan bir kişi ikindi vakti girinceye kadar öğlen namazını kılabilir. İkindi namazı vakti girdiğinde ise öğlen namazı vakti sona ermiş olmaktadır.
Öğle namazının son sünneti iki rekat kılınabileceği gibi, dört rekat da kılınabilir. Bu on sünnetin dört rekat sonunda selâm verilince, ilk oturuşta yalnız "Rabbenâ âtinâ" duası okunmaz. Üçüncü rekat için tekbir alınarak ayağa kalkınca yine "Sübhaneke" okunur. Sonra bu son iki rekat evvelki iki rekat gibi kılınır.
Öğle namazı 4 rekat ilk sünnet, 4 rekat farz, 2 rekat son sünnet olmak üzere toplamda 10 rekattır. Öğle namazının ilk önce 4 rekat sünneti daha sonra 4 rekat farzı kılınır, en son olarak 2 rekat son sünneti kılınır.
Bir de öğle namazında cemaate yetişmek için sünneti kılmadan farza başlayan kişi, farzı kıldıktan sonra kılmadığı ilk sünneti de kılar. Bunu, son sünnetten önce kılabileceği gibi sonra da kılabilir.
4 rek'ât ilk sünnet, 4 rek'ât farz, 2 rek'ât son sünnet. Namazdan sonra vacip olan vitir namazı kılınır.
Burada ilk sünnetin kazası kılınmış olmaktadır. Bu sebebten nasıl olsa ilk sünnet kazaya kalmış son sünnet hiç olmazsa vaktinden sonraya kalmasın diye bu şekilde olması (yani önce son sünnet sonra ilk sünnetin kılınması) uygun görülmüştür.
herşeyden daha hayırlıdır. - Allah Resulü (ﷺ)
“Peygamber Efendimiz'in (asm) en büyük sünneti; iman ve Kur'ân hakikatlarını yayması, talim ve tatbîk etmesidir” dedi. Sonra İmam-ı Âzam Hazretlerinin “Fıkhu'l Ekber” isimli eserini misal gösterdi. Bu kitap aslında bir akaid kitabıdır, yani iman esaslarını izah eder. Ama adı Fıkhu'l Ekber, yani “en büyük fıkıh”tır.
Sünnetler de Allah'ın emriyle efendimizin kıldığı namazlardır, farzlar da.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri