Anne baba grupları, eğitimciler ve hatta gençlerin kendileri teknokrasinin doğruluğunu sorgu- ladıkları ve insana uygun öğrenim yerleri talep ettikleri için ABD'de ve diğer ülkelerde eğitim alternatifleri ortaya çıkmıştır.
Alternatif eğitim, veya geleneksel olmayan eğitim bir pedagoji ve eğitim türü. Özeğitimcilik, evokulluluk, dinî eğitim, özel eğitim bir alternatif eğitim türleridir. Öğretime geleneksel kamu veya özel okullardaki eğitimden farklı bir yaklaşımı tanımlamakta kullanılan bir deyimdir.
Çocukların kendilerini tanımalarına, kendileri ile ilgili farkındalıklarını geliştirmelerine yardımcı olmak, bütüncül gelişimini desteklemek, etkili öğrenme fırsatları sunmak alternatif eğitim yaklaşımın amaçları arasında yer alır.
3.1 Bir Alternatif Okul Modeli Örneği: Waldorf Okulları
İşçilerin ve yöneticilerin çocuklarının aynı sını- flarda eğitim aldığı bu okulda uygulanan yeni ve radikal eğitim anlayışı aileler tarafından da o dönemde takdir edilmiştir.
Sonuç olarak, ana akım eğitim modelleri, öğrencilere farklı öğrenme deneyimleri sunmayı amaçlar. Geleneksel eğitimden farklı olarak aktif katılım, özelleştirilmiş öğrenme, gerçek dünya sorunlarına odaklanma gibi yaklaşımlarla öğrencilerin bilgi ve becerilerini daha etkili bir şekilde geliştirmeleri hedeflenir.
İlgili 30 soru bulundu
Alternatif okullar ve diğer özgün öğrenme alanla- rı gençlerin ilgili, amaçlı ve mutlu kalmalarını sağladıklarını ispatlamışlardır. Öğretim metot- ları insanların gerçek ihtiyaç ve isteklerine hitap ettiklerinde onlar için en iyisini meydana getirir.
Alternatif eğitim modelleri, öğrencilerin bireysel ihtiyaçlarına ve ilgi alanlarına daha fazla odaklanarak, onlara esnek ve katılımcı bir öğrenme ortamı sunar. Geleneksel eğitim sistemlerinin yanı sıra, bu modellerin de eğitimin geleceğinde önemli bir rol oynayacağı açıktır.
Waldorf yaklaşımı eğitimi bir sanata dönüştürmeyi amaç edinen bütüncül bir yaklaşımdır. Çocukların sosyal, duygusal, ruhsal, ahlaki, fiziksel ve zihinsel açılardan dengeli bir biçimde ve çok yönlü olarak gelişebilmesini amaçlar. Çocukların bireyselliğini, özgüvenlerini ve bütünlüğünü desteklemeye ayrıca önem verilir.
Sümerler, şüphesiz, MÖ 3200 yılında tüm insan toplulukları içinde yazıyı ilk geliştiren toplum olarak kurumsal ve sistemli eğitim geleneğini ilk oluşturan ulusturlar. Öyle ki onların oluşturdukları kurumsal yapılar ve süreçler bölgede sonra ortaya çıkan uygarlıklar tarafından miras alınmıştır.
Ülkemizde, evde eğitime ilişkin yasal düzenlemeler yoktur.
Alternatif eğitimin benimsediği ilkeler arasında; • Çocuk merkezlilik, • Bireyin yetiştirilmesinde; toplumsal, politik ve ideolojik talepler karşısında bireylerin öznel değeri, • Bireyselliğin yaşamdaki önemi, • Bireysel özelliklerin sanat gibi estetik duyarlı- lıktaki karşılığının güçlendirilmesi, • Tüm bu ...
Örneğin, ülkemizde alternatif eğitim denildiğinde e- öğrenme, uzaktan eğitim, yurt dışı eğitim programları, kısa süreli gerçekleşen atölyeler, yaz kampları gibi eğitim pratikleri ya da alternatif eğitim içinde yer almayan okul sistemleri, eğitim yöntemleri akla gelebilmektedir.
Alternatifi aramak veya bulmak adına bir platform olarak örgütlenen, Eleştirel Alternatif Eğitim adına sözü olan herkesin yer alabildiği bir dergidir. Müze etkinlikleri, hafıza mekanlar ve müze okumaları çerçevesinde bir sınıf dışı öğrenme projesidir.
Çocukların dinlenmesi gereken, bilgiye sahip bireyler olduğu görüşü yaygındır. Reggio Emilia yaklaşımında çocuk; bir 'kişiliktir'. Çocukların yapamayacaklarına değil, yapabileceklerine yönelim söz konusudur. Çocukların keşifler yapmaları sağlanmaktadır. Çocuk bir işbirlikçi (ortak) olarak algılanır.
Günümüzde Montessori yaklaşımı birçok ülkede okul öncesinde ve ilköğretimde bir eğitim modeli olarak uygulanmaktadır. Montesorri yaklaşımının temeli bireysel eğitime dayanır. Yetişkinin çocuğun gelişim sürecinde yapabileceği tek şey çocuğun önündeki engelleri kaldırmak ve onun ihtiyaçlarını karşılamaktır.
High/Scope, yirmiden fazla ülkede erken çocukluk dönemine hizmet veren bakım yuvalarında kullanılan, uzun süredir tanınmış eğitimsel bir yaklaşımdır. High/Scope yaklaşımı, özel teçhizat, materyaller ya da çevre istemeyen eğitimsel bir süreç ve felsefedir ve 40 yıllık araştırmalar ve uygulamalar üzerine kurulmuştur.
Eğitimin genel amacı, yetişmekte olan çocukların ve gençlerin, topluma sağlıklı ve verimli bir biçimde uyum sağlamalarına yardım etmektir. Bu uyumun gerçekleştirilebilmesi için, bireylerin ilgi ve yetenekleri, eğitim yoluyla son sınırına kadar geliştirilir ve davranışları eğitimin amaçları doğrultusunda değiştirilir.
Tarihsel Temel: Geçmiş deneyim ve anlayışların, yeni ve geleceğe dönük çalışmalar için önemli olması
Eğitim türlerinden bahsetmek istediğimizde temel olarak eğitimi iki farklı kategoriye ayırabiliriz. Bunlar formal ve informal eğitimdir. Formal eğitim, sistematik ve planlı bir şekilde gerçekleşirken informal eğitimin plansız ve daha doğaçlama bir şekilde karşımıza çıktığını söyleyebiliriz.
Waldorf eğitiminin amacı çocuğa tam bilgiye ulaşması için düşünerek, hissederek ve yaparak holistik (bütünsel) düşünmeyi öğretmektir (Easton, 1997). Bunun için öncelik duygusal-ruhsal gelişiminin desteklenmesidir. Duygusal gelişim desteklenirken amaç çocuğun başarısı değil mutluluğu olmalıdır.
Rudolf Steiner'ın kurucusu olduğu bu yaklaşım, ezoterik bilim olarak da adlandırılan antropozofi ilkeleriyle şekillenen bir eğitim sistemi olarak tanımlanır. Waldorf felsefesi, öğrencinin eğitim süreci boyunca aktif olarak rol almasını öngören bir anlayışı savunur.
Waldorf yöntemi 1919 yılında Avusturyalı düşünür Rudolf Steiner tarafından kurulmuştur.
Paideia (paedeia olarak da yazılır) (/paɪˈdeɪə/ ; Yunanca: παιδεία) Antik Yunan polisinin veya devletinin ideal vatandaşının eğitimini ve yetiştirilmesini belirten bir kavramdır. Bu eğitim idealleri daha sonra Greko-Romen dünyaya geniş bir ölçüde yayılacak ve latincede humanitas olarak adlandırılacaktır.
BBOM Modeli Demokratik Yönetim Ekseni, öğrenme ortamındaki tüm bireylerin (çocuklar, öğretmenler, idari ve yardımcı personeli ve gerektiğinde ebeveynler) birlikte fikir ürettiği, çözüm önerileri geliştirdiği, kararlar aldığı katılımcı ve barışçıl bir öğrenme topluluğu oluşturmayı hedefler.
Sonuç olarak, kapsayıcı eğitim tüm öğrencilerin, onların ırklarına, dinlerine, cinsiyetlerine, engel durumlarına, gelir düzeylerine veya başka faktörlere bakılmaksızın eşit imkanlara sahip olmasını hedefler ve eğitim stratejilerinin bunu sağlamaya yönelik şekilde düzenlenmesini bekler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri