Ortaöğretim başarı puanı için adayların ortaöğretim bitirme notlarının en küçüğü 250, en büyüğü ise 500 olmak üzere OBP'ye dönüştürülür. Ortaöğretimden mezun olan öğrecilerin YKS puanlarına eklenen OBP ile tercih işlemleri yapılıyor. OPB bazı durumlarda düşüyor.
Örneğin diploma notu 75 olan bir öğrenci hangi okuldan mezun olursa olsun OBP' si 75 x 5=375 olacaktır. Hesaplanan bu puanın 0,12'si alınarak öğrencinin ham puanına eklenir ve öğrencinin yerleştirme puanı belirlenir. Burada bir öğrencinin alabileceği OBP maksimum 60 minimum 30 puan olmaktadır.
4 yıl boyunca aldığınız diplomanın üzerinde yazan Diploma Notu: 50 ile 100 arasında sayısal terime diploma notu diyoruz. OBP ise Diploma Notunun 5 ile çarpımından elde edilen sayısal terimdir. Örnek: Diploma Notunuz 60 ise OBP'yi bulmak için 60*5=300 OBP'dir.
Öğrencinin 4 yıllık ortalaması 70 olsun. Adayın orta öğretim başarı puanı: 70*5=350'dir. Öğrenci kendi bölümü veya benzer bölümde 2 yıllık devam etmek istediğinde sınavdan aldığı puana okul puanı ve ek puan eklenecektir.
Ortaöğretimde alınan ve 100 üzerinden verilen diploma notu, 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanına (OBP) dönüştürülecektir. Böylece, 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250 olacak, en yüksek 100 olan diploma notu için de OBP 500 olacaktır.
İlgili 33 soru bulundu
Değerlendirmede eşitlik olması durumunda sırasıyla 8'inci, 7'nci ve 6'ncı sınıflardaki yılsonu başarı puanı üstünlüğüne bakılır. 📢 Kısaca, okul başarı puanı (OBP) yüksek olan öğrencilerin, yerleştirme işlemlerinde öncelikli olduğunu söyleyebiliriz.
Evet. 2023-YKS puanlarıyla bir yükseköğretim programına yerleştirilen veya özel yetenek sınavı sonucu kayıt olan adayların ortaöğretim başarı puanlarına ilişkin katsayıları yarıya düşürülür.
Yerleştirme puanınız hesaplanırken 50 ve 100 arasında oluşacak olan diploma notunuzu %60'ı size ortaöğretim başarı puanınızı verecektir. Örneğin diploma notu 100 olan bir öğrencinin OBP'si 60 olacaktır.
Söz konusu puanın yerleştirme puanına en fazla katkısı 60 olurken, minimum katkısı ise 30 olarak biliniyor. Ayrıca bu puanın YKS sonucuna da etkisi mevcut. Yani lise dönemi boyunca alınmış notlar ve OBP puanı YKS üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir.
OBP TYT'ye mi, AYT'ye mi eklenir?'' sorularına yanıt arıyor. Ortaöğretim başarı puanına dair detyaları ÖSYM duyurdu... Ortaöğretim başarı puanı için adayların ortaöğretim bitirme notlarının en küçüğü 250, en büyüğü ise 500 olmak üzere OBP'ye dönüştürülür.
Lise ve dengi okullardan mezun olduğunuzda diplomanıza 100 puan üzerinden hesaplanarak elde edilen sonuca obp denmektedir. Diploma notudur. Diploma notunuzun 5 ile çarpılarak Orta Öğretim Başarı Puanı (OBP) elde edilmektedir.
Bilinen adıyla okul puanı olarak adlandırılır. Üniversiteye hazırlanan öğrenciler için TYT ve AYT puanlarına ek olarak Orta Öğretim Başarı Puanı (OBP), son başarı puanının belirlenmesinde doğrudan etkili oluyor. Ortaöğretim bitirme notları en küçüğü 250, en büyüğü 500 olarak ortaöğretim başarı puanına dönüştürülüyor.
Dolayısıyla öğrencinin ortaöğretim puanı LGS puanına herhangi bir etkide bulunmuyor. LGS puanı, sınavda elde edilen doğru ve yanlış cevaplar üzerinden belirlenir.
Ortaöğretimde 100 üzerinden alınan diploma notu 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanına (OBP) dönüştürülür. Böylece 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250, 100 olan en yüksek diploma notu için de OBP 500 olacaktır.
Ortaokul başarı puanı (OBP), 6, 7 ve 8. sınıf seviyesinde alınan yılsonu başarı puanlarının aritmetik ortalamasını yansıtmaktadır. Kayıt alanındaki liselere yerleşemeyen öğrenciler, LGS ortalaması yani OBP hesaplaması yaparak, puanlarına göre boş kontenjanlı okulları tercih edecekler.
Öğrencilerin diploma notları 0.12 katsayı ile çarpılarak, yerleştirme puanlarına ekleniyor. Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) olarak tanımlanan bu puanın yerleştirme puanına en düşük katkısı 30, en yüksek 60 oluyor.
TERCİH YAPIP YERLEŞMEZSEK OBP DÜŞER Mİ? Ancak, bir program seçip yerleşmezseniz, OBP'niz düşebilir. Bu, Milli Eğitim Bakanlığı'nın seçtiğiniz programa yerleşen öğrencilerin OBP ortalamasını hesaplaması nedeniyledir.
2023 YKS TERCİH YAPIP GİTMEZSEM PUANIM DÜŞER Mİ? ÖSYM'nin resmi internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, tercih ettiğiniz bölümlerden herhangi birine yerleşemezseniz okul puanınız düşmez. Ancak tercihlerinizden herhangi birine yerleşirseniz, okula kayıt yaptırmasanız dahi puanınız düşer.
A.1) Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) her aday için mezun olduğu okul, mezun olduğu yıl ve diploma notu ile mezun olduğu okulun ilgili yıla ilişkin Diploma Notu İstatistikleri kullanılarak hesaplanır.
OBP; ortaöğretim başarı puanının kısaltmasıdır. Ortaöğretim puanı yani OBP üniversiteye girmek isteyen kişilerin girdikleri AYT ve TYT sınavlarının puanlarına eklenmektedir. Bu ortaöğretim puanı da eklendikten sonra öğrencinin son başarı puanı belirlenmiş olur.
OBP HANGİ DURUMLARDA DÜŞER? Eğer bir öğrenci 2023-YKS sonuçları veya özel yetenek sınavıyla bir yükseköğretim programına yerleştirilir ancak kayıt yaptırmazsa, OBP'si yarıya indirilir. Aynı şekilde, öğrenci 2023-YKS sonuçlarıyla yerleştirildikten sonra sınava tekrar girerse, diploma notu %50 oranında düşürülür.
Mezuna kalanların akıllarında soru işareti oluşturan OBP'yı şu şekilde açıklayabiliriz. Eğer mezuna kalma nedeniniz herhangi bir yere yerleşememiz veya tercih yapmamanız ise herhangi bir şekilde ÖSYM puanında kesinti veya artış bulunmuyor. Ama yerleşmiş veya kayıt olduysanız ÖSYM puanda bir kesintiye gidecektir.
Ortaöğretim Başarı Puanı'nın bir süresi yoktur.
Ek tercihte yerleşirsem seneye puanım kırılır mı? Evet. Genel yerleştirmede ya da ek yerleştirmede bir programa yerleştiysen ister üniversiteye kaydını yaptır istersen vazgeç ortaöğretim başarı puanından alman gereken puan katkısını yarı yarıya kaybedersin. Bu en az 15 en fazla 30 puana eşittir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri