Alternatif okulları, ana akım okullardan yapı, felsefe, ideoloji ve öğrenme ortamı yönünden farklılaşan okullar olarak ele almak mümkündür. Alternatif okul- lar eğitimin kapsayıcılık, gereklilik ve demokrasi gibi amaçlarına ulaşılmasında önemli rol oynamaktadırlar.
Alternatif okullar öğrenci ve öğretmen arasındaki ilişkiyi yöneten geleneksel sosyal normlardan uzaklaşırlar. Alternatif okullar kişisel olmayan bir tarafsızlıktan çok bireysel farklılıklara değer verirler. Alternatif okullar büyüme ve gelişimi başarmanın bir aracı olarak kişisel ilişkiyi kullanırlar.
Bu alternatif eğitim yaklaşımları; Montessori, Reggio Emilia, Waldorf eğitim yaklaşımları başta olmak üzere Açık Eğitim, Bank Street (Gelişimsel Etkileşim), Çocuktan Çocuğa, Head Start, High Scope ve Proje yaklaşımı olarak sıralanabilir.
Alternatif eğitim, veya geleneksel olmayan eğitim bir pedagoji ve eğitim türü. Özeğitimcilik, evokulluluk, dinî eğitim, özel eğitim bir alternatif eğitim türleridir. Öğretime geleneksel kamu veya özel okullardaki eğitimden farklı bir yaklaşımı tanımlamakta kullanılan bir deyimdir.
Çocukların kendilerini tanımalarına, kendileri ile ilgili farkındalıklarını geliştirmelerine yardımcı olmak, bütüncül gelişimini desteklemek, etkili öğrenme fırsatları sunmak alternatif eğitim yaklaşımın amaçları arasında yer alır.
İlgili 17 soru bulundu
Örneğin, ülkemizde alternatif eğitim denildiğinde e- öğrenme, uzaktan eğitim, yurt dışı eğitim programları, kısa süreli gerçekleşen atölyeler, yaz kampları gibi eğitim pratikleri ya da alternatif eğitim içinde yer almayan okul sistemleri, eğitim yöntemleri akla gelebilmektedir.
Alternatif eğitimin benimsediği ilkeler arasında; • Çocuk merkezlilik, • Bireyin yetiştirilmesinde; toplumsal, politik ve ideolojik talepler karşısında bireylerin öznel değeri, • Bireyselliğin yaşamdaki önemi, • Bireysel özelliklerin sanat gibi estetik duyarlı- lıktaki karşılığının güçlendirilmesi, • Tüm bu ...
Anne baba grupları, eğitimciler ve hatta gençlerin kendileri teknokrasinin doğruluğunu sorgu- ladıkları ve insana uygun öğrenim yerleri talep ettikleri için ABD'de ve diğer ülkelerde eğitim alternatifleri ortaya çıkmıştır.
Waldorf yaklaşımı eğitimi bir sanata dönüştürmeyi amaç edinen bütüncül bir yaklaşımdır. Çocukların sosyal, duygusal, ruhsal, ahlaki, fiziksel ve zihinsel açılardan dengeli bir biçimde ve çok yönlü olarak gelişebilmesini amaçlar. Çocukların bireyselliğini, özgüvenlerini ve bütünlüğünü desteklemeye ayrıca önem verilir.
Günümüzde Montessori yaklaşımı birçok ülkede okul öncesinde ve ilköğretimde bir eğitim modeli olarak uygulanmaktadır. Montesorri yaklaşımının temeli bireysel eğitime dayanır. Yetişkinin çocuğun gelişim sürecinde yapabileceği tek şey çocuğun önündeki engelleri kaldırmak ve onun ihtiyaçlarını karşılamaktır.
Paideia (paedeia olarak da yazılır) (/paɪˈdeɪə/ ; Yunanca: παιδεία) Antik Yunan polisinin veya devletinin ideal vatandaşının eğitimini ve yetiştirilmesini belirten bir kavramdır. Bu eğitim idealleri daha sonra Greko-Romen dünyaya geniş bir ölçüde yayılacak ve latincede humanitas olarak adlandırılacaktır.
Çocukların dinlenmesi gereken, bilgiye sahip bireyler olduğu görüşü yaygındır. Reggio Emilia yaklaşımında çocuk; bir 'kişiliktir'. Çocukların yapamayacaklarına değil, yapabileceklerine yönelim söz konusudur. Çocukların keşifler yapmaları sağlanmaktadır. Çocuk bir işbirlikçi (ortak) olarak algılanır.
Duvarsız Okul uygulaması, okulun sadece dört duvardan ibaret olmadığı ve çocukların her yaşantıdan bir öğrenme etkinliği gerçekleştirebileceği fikrine dayanır. Kendiliğinden gelişen ve günlük yaşam akışı içerisinde fırsatların değerlendirildiği bu uygulamalar kalıcı öğrenmeler için önemlidir.
Geleneksel eğitim sistemi daha çok klasik okullarca benimsenmiş ve uygulanmıştır. Geleneksel eğitim sisteminde, “dersler, programlar, ödevler, ders saatleri ve benzeri unsurlar, hep çocuğun ilgi ve ihtiyaçları hesaba katılmaksızın düzenlenir”(Kafadar, 1997, 49). Bu eğitimde ön planda tutulan müfredat ve öğretmendir.
Okulsuz eğitimin özellikleri *Okulsuz eğitimde belirli bir müfredat yok*Öğrenci eğitim-öğretim hedeflerini kendisi belirliyor. *Öğretmen yok, aileler ve yardım alınan eğitimciler çocuğa öğrenimi boyunca yol gösteriyor. *Çocuk bilgiye kendisi ulaşıyor ve tecrübe ederek öğreniyor.
BBOM Modeli Demokratik Yönetim Ekseni, öğrenme ortamındaki tüm bireylerin (çocuklar, öğretmenler, idari ve yardımcı personeli ve gerektiğinde ebeveynler) birlikte fikir ürettiği, çözüm önerileri geliştirdiği, kararlar aldığı katılımcı ve barışçıl bir öğrenme topluluğu oluşturmayı hedefler.
Özellikle ahşap oyuncaklar, yün bebekler, kumaş bebekler ve el yapımı bloklar, çocukların yaratıcılıklarını teşvik eder. Doğal Malzemeler: Waldorf yaklaşımı, plastik ve sentetik malzemelerin yerine doğal malzemeleri tercih eder. Bu nedenle kil, taş, ahşap, yün ve pamuk gibi doğal materyaller sıkça kullanılır.
Rudolf Steiner'ın kurucusu olduğu bu yaklaşım, ezoterik bilim olarak da adlandırılan antropozofi ilkeleriyle şekillenen bir eğitim sistemi olarak tanımlanır. Waldorf felsefesi, öğrencinin eğitim süreci boyunca aktif olarak rol almasını öngören bir anlayışı savunur.
Okul Öncesi Dönemde Waldorf Eğitimi
Steiner'in teorisine dayanarak, yedi yaşından önce ağır akademik öğretim çocuklar için uygun değildir. Zengin uyaranlarla dolu bir sınıf ortamı çocukların öğrenmelerini zaten destekler.
BBOM Derneğinin alternatif eğitim anlayışı çocuğun öğrenme sürecinin öznesi olduğu, çocuk katılımına alan açan, akademik çıktıların yanında toplumsal yaşam becerilerine de odaklanan ve çocuk haklarını gözeten bir yaklaşım sunar.
Kapsayıcı sınıflar tipik olarak, özel ihtiyaçları, engelleri veya eksiklikleri olan öğrencilerin yaşlarına uygun, genel eğitim ortamlarında akranları (belirli ihtiyaçları olan veya olmayan) arasında öğrenebilecekleri şekilde tasarlanmış sınıflar olarak tanımlanır.
Sonuç olarak, ana akım eğitim modelleri, öğrencilere farklı öğrenme deneyimleri sunmayı amaçlar. Geleneksel eğitimden farklı olarak aktif katılım, özelleştirilmiş öğrenme, gerçek dünya sorunlarına odaklanma gibi yaklaşımlarla öğrencilerin bilgi ve becerilerini daha etkili bir şekilde geliştirmeleri hedeflenir.
Genel Bilgiler. Brockwood Park School, 1969 yılında 40 hektarlık bir alanda kurulan okul 14 ile 19 yaş arasına hizmet verir. Okulun senelik ücreti 20 700 GBP dir.
Zorunlu eğitim uygulaması sayesinde toplumdaki her birey, modern toplum yapısına adapte olması için gerekli olduğu düşünülen bilgi ve becerilerle donatılmakta; uyması gereken davranış kuralları ile toplum içindeki yerini, hak, ödev ve sorumluluklarını öğrenmektedir.
CEVAP 2: Bu değişikliklerle birlikte halen uygulanmakta olan 8 yıllık kesintisiz zorunlu eğitim yerine, 12 yıllık zorunlu kademeli eğitim getirilerek 12 yıllık süre üç kademeye ayrılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri