Özellikle eski veya atıl durumdaki bilgisayar parçaları, cep telefonları ve diğer elektronik cihazlar içerdikleri altın içeriği nedeniyle altını bozan maddeler arasında yer alır. Diş Protezleri ve Takılar: Eski diş protezleri veya artık kullanılmayan altın takılar da altını bozan maddeler arasında sayılabilir.
Jakuziye veya yüzme havuzuna girmeden önce klor, metallere (altın ve platin gibi) zarar verebilir ve rengini bozabilir ve değerli taşların cilasını ve cilasını yavaşça aşındırabilir. Kumda ve bahçede oynamadan önce kir ve küçük kayalar aşındırıcıdır. Hemen temizlenmezse mücevherleriniz kalıcı olarak hasar görebilir.
Orijinal beyaz altın, yaldız denilen kimyasal bir sıvı ile sarı renge dönüştürülebilir. Fakat renk kalıcılığı uzun sürmez. 1 hafta içerisinde kullanıma bağlı olarak renk kaybı yaşanacaktır. Bu yüzden pek tavsiye edilmez.
Altın, parlak sarı rengi ve ışıltısıyla göz alan çok ağır bir metaldir. Üstelik kolay kolay tepkimeye girmeyen çok kararlı bir element olduğu için havadan ve sudan etkilenmez.
Çok fazla kararan aksesuarlarınız var ise tuzlu su içinde birkaç dakika altın ve gümüşü kaynatarak yoğun kararmalarda da kurtulabilirsiniz. Karbonat da tuz gibi kararan yüzeyleri temizlemek için kullanılan bir malzemedir.
İlgili 38 soru bulundu
Gerçek altını mıknatıs çekmeyecektir. Ancak bu, her zaman kesin sonuç vermez. Altın kesinlikle kararma ve paslanma yapmaz. Kullandığınız takılar kararmışsa altın değildir.
Bulaşık Deterjanı ile Altın Parlatma
Bir kabın içerisinde ılık su ve birkaç damla bulaşık deterjanı karıştırılır. Altın takılar bu kabın içerisine koyulur ve en az 15 dakika boyunca beklenir. Ardından takılar, yumuşak kıllı bir diş fırçası ile ovulur, ılık su ile durulanır ve bir bez yardımıyla kurulanır.
Altın Kaplama Takıların Bakımı
Makyaj, vücut losyonu, parfüm gibi kimyasal içerikli ürünler altın kaplama takıları olumsuz etkiler. Bu nedenle makyaj, losyon ve parfümünüzü uyguladıktan sonra birkaç dakika bekleyerek takılarınızı takabilirsiniz. Her kullanım sonrası takılarınızı silebilirsiniz.
Karbonat ve su: Karbonat ve su karışımı, altın takılarınızı temizlemek için etkili bir yöntemdir. Karbonatı su ile karıştırarak bir macun yapın ve yumuşak bir fırça kullanarak takılarınızı bu macunla temizleyin. Daha sonra takılarınızı ılık su ile durulayın ve bir bezle kurulayın.
Altın ve çelik takılar herhangi bir şekilde kararma yapmazlar. Fakat gümüş, alüminyum ve türevleri olan takılarınız havuz ya da denizde kararma sorunu yaratabilir.
Altının doğal rengi, parlak sarı tonlarıdır ama yumuşak yapısını güçlendirmek için bazı metallerle karıştırıldığında rengi beyaza döner. Çinko, gümüş, paladyum gibi metallerin altın alaşım içerisindeki oranı çok düşük tutulduğu için altın bu işlemden sonra değerini pek yitirmez.
ALTIN BAKIMI
Takılarınızı asitli bileşimler, çamaşır suyu, aseton ve benzeri kimyasallar içeren maddelerden uzak tutunuz. Bulaşık deterjanları ve el kremleri bile mücevherinizi doğal görüntüsünden uzaklaştırabilir. Yine saç spreyleri ve kozmetikler başta inicili mücevherlerinize zarar verebilir.
Takılar, toza ve havaya temas etmesiyle birlikte altın parlaklığını kaybeder ve matlaşır.
Tuz ve karbonat ve sıcak su altın temizliğinde oldukça verimli sonuçlar veren bir karışım elde etmenizi sağlar. Yeterince derin bir kâsede kaynar suya tuz ve karbonat ilave ederek yeterince karıştığından emin olun. Akabinde parlatmak istediğiniz altınlarınızı bu karışım içerisinde 10 dakika banyo yaptırın.
Gram altınlar, gram altın hesapları veya sertifikalarına yatırım yapanların, altınlarını bozdurduklarında zarara uğrama olasılıkları daha düşük oluyor. Gram altının işçilik maliyetine sahip olmaması ve değerinde satılabilmesi yatırımcı açısından son derece avantajlı oluyor.
Çelik takılar ile denize havuza girebilir, duş alabilirsiniz. Yıkanabilirlilik: Ürünlerimiz yıkanabilir özelliktedir. Terleme, parfüm kullanma durumlarından ürünlerimiz etkilenmez. Çelik alyans kararmaz.
Bir kabın içine 2 yemek kaşığı sirke, 2 yemek kaşığı karbonat ve biraz su katılmalıdır. Sonrasında diş fırçası yardımıyla alyanslar kabın içinde ovulmalıdır. Çizikler ve lekeler gidene kadar ovulma işlemi devam etmelidir.
Amonyak hemen herkes tarafından bilinmekte olan bir üründür. Kararmış olan altınların parlaması için kullanılan ürünlerden bir tanesidir. Su ve amonyak karışımında bekletilmekte olan altınlar birkaç dakika sonra çıkarılarak durulanmaktadır. Ardından oldukça parlak bir altın görünümü elde edilmektedir.
Kararan altın takıların temizliği için bir kabın içine yeterince su konur. 2 yemek kaşığı karbonat ve iki yemek kaşığı sirke eklenerek güzelce karıştırılır. Bu suya batırılan diş fırçası ile takılar hafif hafif fırçalanır. Ardından ılık suyla durulanan takılar bir bezle güzelce kurulanır.
Pirinç üzeri altın kaplamalar, tıpkı diğer metallerde olduğu gibi belirli süre sonra kararma yapmaktadır. Birey, kullanım şekline dikkat ederek belirtilen kararma sürecini hem geciktire hem de engelleyebilir.
Bu nedenle insanlar altın ve gümüş madenlerinden yapılan takılar dışında, kararma yapmaz çelik takılar kullanmaktadır. Bu çelik takılar genellikle 301, 304, 304L, 316L kalitelerinde çelik kullanılmaktadır. Bu çeliklerin en kalitelisi ise, kararma, solma, paslanma ve bozulma özellikler olmayan 316L kalite çeliktir.
Normalde gerçek altın kararmaz. Doğru bakım ve temizlik uygulandığında, 14 ayar alyanslar uzun yıllar boyunca ışıltısını korur. Basit bir temizlik işlemiyle, alyansınızın ilk günkü gibi parlak ve güzel görünmesini sağlayabilirsiniz. 14 ayar alyansların kullanım sıklığı da kararma riskini etkileyebilir.
24 ayar altın kararır mı sorusu sıkça gündeme gelmekte, bu altınlarda zamanla havanın ya da tozun etkisiyle bir kararma olmamaktadır.
Sirke ve Karbonat: Temizlik için etkili ürünlerden olduğu bilinen sirke ve karbonat, kararan gümüşlerde de kullanılır. Karbonat ve sirkeli su karıştırılarak gümüş kolye yarım saat kadar içerisinde bekletilir. Çıkardıktan sonra bez yardımıyla silindiğinde kararmaların ortadan kalktığı görülür.
Kararmış altınların parlatması için kullanılan ürünlerden biri de amonyaktır. Amonyak satın alınarak, kararmış altınların parlatılması mümkün bir durumdur. Su ve amonyak karışımı içerisine altınlar bir kaç dakika bekletilir. Bekletilen altınlar daha sonra çıkarılarak durulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri