Çocuklarda alt ıslatma problemi tedavi sonucunda giderilebilir bir problemdir. Bu problemle karşılaşıldığı zaman öncelikle çocuk ürolojisi bölümüne gidilir ve problemin altında yatan fizyolojik problemler araştırılır.
Enkopresiz olarak da bilinen dışkı kaçırma problemi için gidilmesi gereken bölüm çocuklar için Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi'dir.
Proktoloji bölümü anüs ve rektumda görülen tüm makat rahatsızlıklarından sorumlu olan bir bölümdür. Hemen hemen her insanın hayatının bir bölümünde görülebilen anorektal hastalıklar, yaşam kalitesini oldukça olumsuz etkileyebildiğinden, mutlaka proktoloji uzmanları tarafından tedavi edilmeleri gerekmektedir.
Kaka kaçırma nedenleri arasında düşük sosyoekonomik durum, tuvalet hijyeninin kötü olması, kaygı bozuklukları, depresyon, davranış sorunları, istismar, barsak hareketlerinde, sfinkter işlevlerinde ve anüs duyu algısında bozulma sayılabilir. Kabızlık sonucu ağrı oluşur, ağrıdan kaçınan çocuk kakasını tutar.
Enürezis ve enkoprezis aileleri ve çocukları yoran, zorlayan ve utandıran sorunlardır. Anne babaların bu sorunla karşılaştıklarında ilk başvurdukları kişiler hekimlerdir. Fizyolojik nedenlerin olmadığı anlaşıldığında, ruh sağlığı alanında hizmet veren uzmanlara başvururlar.
İlgili 39 soru bulundu
Enkoprezis tanısı için çocuğun en az 4 yaşında olması gerekmektedir.
Enkoprezis (Kaka kaçırma)
Enkoprezis, çocuğun kakasını tutamamasıdır. 4 yaşından sonra bir sorun olarak kabul edilir. Tanı konulabilmesi için en az 3 ay boyunca ve en az ayda bir sıklıkta olması gerekir.
Dışkı Kaçırmanın Nedenleri
İshal ve kabızlık da çocuklarda dışkı kaçırma nedenleri arasındadır. Bilişsel Nedenler: Yaşıtlarına göre gelişim geriliği, gelişimsel bozukluklar yaşayan, zeka geriliği, nörolojik ve fiziksel olarak gelişim geriliği yaşayan çocuklarda sıklıkla görülebilmektedir.
Çocuklarda alt ıslatma problemi tedavi sonucunda giderilebilir bir problemdir. Bu problemle karşılaşıldığı zaman öncelikle çocuk ürolojisi bölümüne gidilir ve problemin altında yatan fizyolojik problemler araştırılır.
Dışkı kaçırma(Enkoprezis), çocukların bağırsak ve kas kontrolünün gelişme evresine gelmiş olmasına rağmen, uykun olmayan yerlerde tuvaletini yapması ve dışkı kaçırması durumudur. Dışkı kaçırma(Enkoprezis), bir sağlık sorununa bağlı olmadan 15 günde bir kendini tekrarlayan bir şekilde dışkı kaçırılması durumudur.
Doğduktan sonra başlayan kontrol sürecinde anne ve babaların herhangi bir sorun ile karşılaştıklarında çocuk gastroenteroloji bölümüne başvurması gerekmektedir. Her hastalıkta olduğu gibi gastroenterolojik hastalıklarda da erken teşhis ile çocukların tedavi edilmesi gerekmektedir.
Karın ağrısı, ishal, kabızlık, şişkinlik, mide bulantısı; bağırsak hastalıklarında en sık görülen belirtiler arasındadır. Gaitada kan görmek, ateş ve kilo kaybı da bağırsakla ilgili sorun yaşayan kişilerde görülebilen durumlardandır.
Sindirim sisteminin dahili hastalıkları ile ilgilenen bilim dalına "gastroenteroloji", cerrahi hastalıkları ile ilgilenen bilim dalına ise "gastroenteroloji cerrahisi" adı verilir.
Çocuğun rahat ve ağrı duymadan kaka yapabilmesini sağlamak bu kaygının azalmasında çok önemlidir. Bu nedenle tıbbi tedavinizi mutlaka sürdürün. Kaka yaptığında ödüllendirmeniz uygun ama sürekli kaka konusunda konuşmak,kakayı takip etmek,sormak ve ödüllendirme konusunda abartılı tutumlar uygun olmayacaktır.
Beslenme şeklinin yeniden düzenlenmesi (bol sıvı , lifli gıdalara ağırlık verilmesi vs.) sağlanabilir. Ailenin mükemmeliyetçi, kontrolcü, cezalandırıcı ve baskıcı tutumlarından vazgeçmesi gerekir. Anlayışlı, sakin, sabırlı, tutarlı olmak önemlidir.
Anksiyetesi yüksek, kaygılı bir kişi olur. Buna bağlı olarak başka davranış sorunları da oluşabilir. Alt ıslatma, kaka kaçırma kalıcı olabilir. Kekemelik, agresivite, uyum güçlükleri, sosyal fobi gibi sorunlar tabloya eşlik edebilir, çocukta depresyon gelişebilir.
Kaka kaçırmanın başlıca nedeni kabızlıktır. Kabızlık ve erteleme ile kaka kaçırma: Çoğu kaka kaçırma şikayeti kronik kabızlığa bağlı olarak gelişmektedir. Kabızlıkta kakaların sert ve kuru olması dışkılama esnasında çocukta acı ve ağrıya neden olabilmektedir.
Yeterince sebze meyve yememek, yeterince sıvı almamak, tuvalette yeterince zaman harcamamak ve kaka geldiğinde gitmemek başlıca sebeplerdir. Kakayı vücudumuzdan atamazsak külotta lekeleme olacaktır.
Psikiyatri hekimlerinin muayene, tetkik ve değerlendirmeleri sonrası dikkat dağınıklığı teşhisi konur, ardından odaklanma sorunu tedavisi uygulanır.
Enkoprezis genellikle 4 yaşından sonra yani çocuk, tuvaleti kullanmayı öğrendiğinde ortaya çıkar. Çoğu durumda, bu fekal kirlenme uzun süredir devam eden kabızlığın bir belirtisidir. Çok daha az olasılıkla kabızlıktan kaynaklansa da zaman zaman psikolojik nedenlerden dolayı da meydana gelebilir.
Bu çocukların gece uykuda mesane doluluğunu hissetmelerinin yetersiz, mesane kapasitelerinin küçük ve uyku derinliklerinin fazla olduğu bildirilmektedir. Altını ıslatan çocukların %2-3'ünden şeker hastalığı, böbrek hastalıkları, mesane hastalıkları gibi sorunlar saptanmaktadır. Genetik nedenler önemli bir faktördür.
Çocuklarda Altına Kaçırma
Gece altını ıslatan çocukların yüzde 3'ü civarındakilerde böbrek ve idrar yollarına ait doğuştan bozukluklar, böbrek hastalıkları, gizli bel kemikleri açıklıkları (spina bifida), şeker hastalığı, sara hastalığı, parazitler, besin alerjileri gibi bu duruma neden olan başka hastalıklar saptanır.
Primer enürezis idrar kontrolünün doğumdan itibaren hiç sağlanamamasıdır. Sekonder enürezis ise 6 aylık kuru bir dönemden sonra idrar kaçırmanın başlamasıdır. Enürezis tanımı 5 yaş üstü çocuklar için yapılmakta sıklığı yaşla birlikte gittikçe azalmaktadır.
Bağırsak inkontinansı olarak da adlandırılan gaita kaçırma kısaca dışkılamanın kişinin kontrolü dışında gerçekleşmesi olarak açıklanabilir. Gaita (kaka) kaçırma basit bir dışkı kaçırmadan bağırsak hareketlerinin kontrolünün tamamen kaybedildiği vakalara kadar pek çok farklı şekilde ortaya çıkabilir.
Altta ciddi sağlık problemi yatmıyorsa, hastaya pelvik taban kaslarına yönelik basit egzersizler, tuvalete çıkmanın kontrol altına alınmasını sağlayan ilaç ve beslenme önerileri verilir. Kişinin şikayeti bu basit önlemlerle geçerse çoğunlukla ek incelemeye ve tedavilere gerek kalmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri