Tümör sıklıkla kollar ve bacaklara yerleştiği için ortopedik onkoloji uzmanının müdahale etmesi beklenmelidir. Ancak baş-boyun, göğüs ve karın-pelvis içindeki ve komşuluğundaki tümörlerde; genel cerrahi, göğüs cerrahisi, plastik cerrahi ve damar cerrahisi uzmanlarının ekip çalışmasında önemli katkıları olmaktadır.
Tümörün tipinin belirlenmesi ve evrelendirilmesi için biyopsi büyük önem taşır. Biyopsi doğrudan, ultrason altında veya tomografi eşliğinde yapılabilir. Yumuşak doku sarkomları en iyi MR ile görüntülenebilir. Direkt grafi, tomografi, PET, kemik taraması ve ultrason uygun bulunan durumlarda hastadan istenebilir.
Yumuşak Doku Tümörü Tanı
İzmir yumuşak doku tümöründe tanı; fiziki muayene yapılarak, genel sağlık durumunun çeşitli tetkiler ile incelenmesi ile, röntgen, ultrason MR ve tomografi gibi görüntüleme yöntemleri aracılığı ile koyulabilir. Bu süreçte oluşan tümörün iyi huylu mu, kötü huylu mu olduğu da anlaşılabilir.
Yumuşak doku, vücuttaki organları ve diğer yapıları bağlayan, destekleyen ya da saran ve kemik doku gibi sert dokulara göre daha yumuşak olan dokulardır. Tendonlar, ligamentler, fasya, deri, lifli dokular, yağ, sinovyal membran, kaslar, sinirler ve kan damarları, yumuşak dokulardır.
Vücudun herhangi bir yerinde ağrılı yumru oluşumu kemik ağrıları en ufak travmada ciddi şekilde kemik kırıklığı karın ağrısı ve kilo kaybı Yumuşak doku kanseri belirtileri arasında yer alır. Yumuşak doku kanserinin neden oluştuğu bilinmemektedir DNA da meydana gelen mutasyonların girişiminde olduğu düşünülmektedir.
İlgili 40 soru bulundu
Çoğunlukla yumuşak doku kanseri belirtilerinde hissedilen yumrular ağrılı değildir. Yumuşak doku kanseri tedavisi için öncelikle erken teşhis gerekmektedir. Çünkü bu kanser türü çok tehlikeli ve ölümcüldür. Eğer hastalık erken fark edilmişse ameliyat tavsiye edilmektedir.
Başlıca yöntemler; kan testleri, görüntüleme yöntemleri (MRI, bilgisayarlı tomografi vb.) ve biyopsi işlemi ile alınan parçaların patolojik açıdan incelenmesidir. Kanserler, türlerine bağlı olarak farklı mikroskobik yapılara ve yayılma hızına sahiptir. Bu yüzden her kanser türünde farklı tedavi yolları izlenir.
Yumuşak doku sarkomu, kas, tendonlar, yağ, lenf ve kan damarları ve sinirler gibi yumuşak dokularda başlayan kanserlere deniyor. Bu sarkomlar vücudun herhangi bir yerinde gelişebiliyor ancak çoğunlukla kollarda, bacaklarda, göğüste ve karında bulunuyor.
Yumuşak doku tümörlerinin çoğu (kötü huylulara göre 10 kat sık) iyi huyludur. Yani yavaş büyürler, komşu dokulara zarar vermezler, başka organa sıçrayıp hayatı tehdit etmezler, uzun süre takip edilebilirler ve çıkarıldığında tekrarlama ihtimalleri düşüktür.
Tedavi dinlenme, kompresyon, yüksekte tutma ve anti-inflamatuar ilaçların kullanımını içerir. Akut yaralanma aşamasında şişmeyi azaltmak için buz kullanılabilir. Ağrı ve şişliğin devam ettiği durumlarda enjeksiyon gerekebilir. Enfeksiyon kaynaklı bursit durumunda doktorunuz antibiyotik kullanmanızı isteyebilir.
Yumuşak Doku Kanseri Belirtileri Nelerdir? Tümörün geliştiği bölgede sınırlı şişlik veya sertlik, kitlenin çevre dokulara baskısına bağlı ağrı, kitlenin boyutuna ve konumuna bağlı olarak hareket kısıtlılığı, bağırsaklarda daralma veya tıkanma, solunum güçlüğü belirtiler arasındadır.
Yumuşak Doku Kanserinin Belirtileri
Sarkomun en büyük belirtisi ağrısız bir yumru oluşumudur. Bu büyümeler bazen kaslara ve sinirlere baskı yapacak kadar büyük boyutlara ulaşabilir. Daha seyrek olarak göğüs ağrısı ve nefes alıp vermede zorluk, mide ağrısı, siyah-kanlı dışkı ve kan kusma şeklindeki belirtiler olabilir.
Ameliyat süresi ise tümörün yerleşimini göre değişir 30 dakika ile 4 saat arasında değişkenlik göstermektedir.
Sarkom olarak da isimlendirilen yumuşak doku kanserinin 50'den fazla alt türü bulunmaktadır. Bu türlerden bazıları tipik olarak çocuklarda tespit edilirken, diğer türler ise yetişkin yaş gruplarında ortaya çıkma eğilimindedir. Bu tümöral oluşumların tedavisinde genellikle cerrahi yaklaşıma başvurulur.
İyi huylu tümörler MRI ya da CT ile tespit edilebilir ve bu sayede tedavisi tespit edilebilir. En çok karşılaşılan iyi huylu tümörler arasında akustik nöroma, hipofiz adenomlar, hemanjioblastom, koroid pleksus papillomu ve kraniofaringioma bulunur.
Kemik Kanserini (Tümörü) ayırt edebilmek için çoğunlukla röntgen yeterlidir. Özellikle çocuklarda uzun süre geçmeyen ağrıların nedeni sırasında çekilen röntgen kemik kanseri teşhisi için tek tanı yöntemi kabul edilebilir. Çocuklarda görülen iyi huylu kemik tümörü kendiliğinden kaybolabilir.
Cerrahi müdahale sayesinde alınan iyi huylu beyin tümörü nadiren tekrar oluşur ve vücudun diğer bölgelerine yayılma ihtimalleri yoktur. Kanserli olmasa da iyi huylu beyin tümörü belli bir büyüklüğe ulaştığında beynin hassas bölgelerine baskı yaparak ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Yumuşak doku kanserlerinde, kanserin tekrarlama riski hastanın türüne, kanserin evresine, tedavi seçeneklerine ve tedavinin başarısına bağlı olarak değişebilir. Bazı yumuşak doku kanserleri tedavi edildikten sonra tekrarlama eğiliminde olmayabilirken, diğerleri daha yüksek bir tekrarlama riski taşıyabilir.
Etkilenen kemikteki ağrı, şişlik ve kırıklar kemik tümörlerinin en yaygın belirtileridir. Bunlar dışındaki diğer belirtiler şu şekildedir: Kemik üzerinde belirgin bir yumru. Harekette meydana gelen kısıtlılık.
Deri tümörleri iyi huylu ve kötü huylu tümörler olarak ikiye ayrılır. Ciltte meydana gelen benler, yağ kistleri, siğiller ya da yağ bezeleri iyi huylu tümörler olarak adlandırılırken, kötü huylu tümörler ile genellikle cilt kanseri olarak adlandırılıyor.
Nekrotizan yumuşak doku enfeksiyonu için kimler risk altındadır? Nekrotizan yumuşak doku enfeksiyonlarına neden olan bakteriler, genellikle küçük bir kesik veya sıyrık, toprak veya tükürük ile kirlendiğinde ortaya çıkar.
Benign yumuşak doku tümörleri, malignlerle karşılaştırıldığında çok daha yavaş büyüyen tümörlerdir. Metastaz yapmazlar. Genellikle kapsülleri vardır, ekspansil büyürler ve bu büyüme komşu dokular tarafından sınırlanır. Total olarak çıkartıldığında nüks etmezler.
En hızlı yayılan kanser türleri içinde ilk beşte pankreas, beyin, yemekborusu, karaciğer ve cilt kanseri var.
Dolaşımdaki tümör markerları (circulating tumor markers) en sık kanda bakılır. Bunun dışında idrarda ve vücut sıvılarında da ölçülebilir. (Ör: CEA, CA 15.3, CA 19.9, CA 125, kalsitonin, vb) Aslında klinikte en sık kullanılan markerlar bunlardır.
Araştırmalar stres ve kanser arasında bir bağ saptayamadı
Meslek hayatımda gördüğüm çok sayıda kanser hastası, hastalıklarını strese bağlamaktadırlar. Ancak yapılan araştırmalar stresin kanserle ilgisini saptayamamışlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri