Alüminyum Kaynak Teli: Alüminyum kaynak telleri, alüminyum alaşımlarının kaynağı için kullanılır. Alüminyum kaynak telleri, hafif ve yüksek mukavemetli yapısı nedeniyle uçak, gemi ve araç yapımı gibi birçok endüstride kullanılır. Bakır Kaynak Teli: Bakır kaynak telleri, bakır alaşımlarının kaynağı için kullanılır.
DIN M. No. Saf alüminyum malzemelerin kaynağında kullanılan TIG kaynak telidir. Ana metalle çok iyi renk uyumuna sahiptir.
Büyük kaynak etkisi-dahili toz nedeniyle tam ve pürüzsüz kaynak etkisi ile. Düşük erime noktası (647 ℃ ~ 658 ℃), büyük kaynaklanabilirlik ve korozyon direnci, yüksek ısı iletkenliği, yüksek elektrik iletkenliği ve mükemmel işleme performansı ile.
Kaynak bir eritme ve katılaşma işlemidir ve kendine özgü metalürjik bir yapı ile doğar.Yapı denilince akla ilk olarak alaşım oranı yani kimyasal bileşimi gelir. Dolayısı ile alüminyum ve alaşımları ile yapılan kaynağa da alüminyum kaynak denilir.
Alüminyum kaynak alüminyum parça kadar sağlam olur ancak, iki parçayı öylece eski yerine oturtup üstten doldurma kaynak yapacaklarına ustaya söylersin parçaları önce biraz taşlayarak kaynağın içerisine dolacağı "V" şeklinde bir kanal oluştursun (kaynak ağzı denir) o zaman daha sağlam olur.
İlgili 40 soru bulundu
Alüminyum, genel olarak kaynak atölyelerinde kullanılmaktadır. Son derece hafif ve ince yapıya sahip bir metal olduğu bilinmektedir. Bu metal malzeme ile yapılacak kaynak işleminde sıcaklığın düşük oranda olması gerekmektedir.
Fakat, bunların içerisinden günümüzde, özellikle metallerin birleştirilmesinde en yaygın başvurulan yöntem kesinlikle Örtülü Elektrot Ark Kaynağı'dır. Bu kaynak türü, bütün kaynakların karşılaştırıldığı listelerin birçoğunda en güçlü kaynak tipi olarak seçilir.
Bir alüminyum kaynak soğuduğunda ve katılaşma sırasında aşırı büzülme gerilmelerinin mevcut olması durumunda gerilme çatlaması meydana gelebilir. Bunun nedeni içbükey bir boncuk profili, çok yavaş bir hareket hızı, çok kısıtlanmış bir bağlantı veya kaynak ucundaki (krater çatlağı) çöküntüden kaynaklanıyor olabilir.
Açık bir teknik kullanarak alüminyum boru bağlantılarını kaynak yapabilirsiniz, ancak çelikten daha zordur. Aluminyumun yüksek ısı iletkenliği, kaynak havuzunun çelikten daha büyük olduğu anlamına gelir.
Alüminyum alaşımları, yapıştırıcı bağlama, mekanik tutturucular veya sert lehimleme gibi teknikler kullanılarak çeliklere nispeten kolayca birleştirilebilir, ancak üstün yapısal bütünlük gerektiğinde kaynak tercih edilir. Alüminyum alaşımlarının çeliğe kaynaklanması zordur bir prosestir.
Malzeme türü ve kalınlığı: Kaynak teli, kaynak yapılacak malzemenin türüne ve kalınlığına uygun olarak seçilmelidir. Örneğin, karbon çelik kaynak telleri, çelik malzemelerin kaynağı için kullanılırken, alüminyum kaynak telleri, alüminyum alaşımlarının kaynağı için kullanılır.
Bakır, pirinç, bronz, çelik ve paslanmaz çelik gibi metallerin ikisini veya daha fazlasını birleştirmek amacıyla eriyen pirinç elektrot kullanarak oksi-asetilen gazı altında yapılan birleştirme şeklidir.
Saf bakır ve düşük alaşımlı bakır alaşımlarının kaynağında kullanılan gazaltı (MIG) kaynak telidir. Genellikle saf bakırdan yapılmış elektrik ve ısı iletkenlerinin birleştirme ve dolgu kaynaklarında kullanılır.
Alüminyum pasivasyon tabakası nedeniyle yüksek oksidasyon ve korozyon direncine sahiptir. Alüminyum oksitlendiğinde, yüzeyi beyazlaşacak ve bazen çukurlaşacaktır. Bazı aşırı asidik veya baz ortamlarda, Alüminyum felaket sonuçlarla hızlı bir şekilde paslanabilir.
Çelik, bakır, magnezyum veya titanyum gibi metallerin alüminyuma doğrudan ark kaynağı ile kaynaklanması, çok kırılgan ara metalik bileşikler üretir. Bunu önlemek için işlem sırasında diğer metali erimiş alüminyumdan izole etmeniz gerekir.
Al-çelik intikal ara parçalarının en basit kullanılış şekli, parçayı Al ile çelik malzeme arasında dik tutup puntalamadan sonra önce Al tarafını MIG ile kaynatmaktır, bundan sonra çelik tarafı, pasolararası sıcaklığın 205°C'ı aşmamasına özen gösterilerek, kaynak edilir.
Derby 20g japon yapıştırıcısı tek bileşenli, düşük viskoziteli çok hızlı kürleşen yüksek yapıştırma gücüne sahip olan bir yapıştırıcıdır. Kullanıldığı Yerler Metal, cam, alüminyum, kauçuk, porselen ve plastik yüzeylerin hızlı yapıştırmada kullanılır.
ASA 5310 (ALSİ 12) ile kullanılabilen, alüminyum ve düşük alaşımlı alüminyum malzemelerin birleştirilmesinde ve de alüminyumun paslanmaz çelikle lehimlemesinde kullanılır.Çalışma sıcaklığı 520-660 0C arasıdır. Şalümo ve fırın sert-lehimlemesine uygundur.Saf suyla karıştırılmak suretiyle macun olarak da kullanılabilir.
Bu koruma esnasında kullanılan gazın yoğunluğu önemli bir rol oynamaktadır (4). Argon ve karbondioksit gazı yoğunluklarından dolayı gazaltı ark kaynaklarında en çok kullanılan koruyucu gazlardır.
Kaynak köpürmesi sanayide kullanılan bir tabir olup, çok sayıda gözenek oluşumu anlamına gelmektedir. Kaynağın köpürmesi genellikle gaz korumasının doğru yapılmaması nedeniyle meydana gelir. Gaz debisinin istenenden çok veya az olması kaynak banyosu üzerinde gözeneklenmeye neden olur.
Özel olarak Hidrojen'in etkisinden bahsetmek gerekirse, H atomunun sıcaklığın artışıyla beraber sıvı çelik içerisinde çözünmesinin ardından kaynak metalinin katılaşması esnasında yapıdan kaçamamasından dolayı özellikle ITAB'da kalıntı şeklinde birikmesidir.
Kaynak cürufu kalıntılarının en yaygın nedenleri, uygun olmayan şekilde işlenen akı, düşük akı kalitesi ve zayıf kaynak tekniğidir. Cüruf kalıntıları en yaygın olarak toz altı ark kaynağı, özlü ark kaynağı ve çubuk kaynağı ile ilişkilendirilse de, MIG kaynağında da ortaya çıkabilirler.
Kalınlığı 16 mm veya daha ince elemanlar içinde teşkil edilen dairesel ve oval dolgu kaynakların kalınlıkları, eleman kalınlıklarına eşit alınacaktır. Kalınlığı 16 mm'yi aşan elemanlarda, kaynak kalınlığı en az eleman kalınlığının yarısı kadar alınacaktır; ancak bu değer 16 mm'den da az olamaz.
Kaynak değerlerinden değişikliğin en çok yapıldığı kısım, akım şiddetidir. Kaynak makineleri 10-600 amper arasında kaynak akımı üretebilirler. İşte kaynak akımının ayarlanması, bu değerler içerisinde mümkündür. Doğal olarak ayar aralığı, makinenin cinsine göre farklılıklar gösterir.
Pozisyonda kaynak için boru ile zemin arasındaki mesafe en az 400 mm olacaktır (şek. 319). Tranşelerde kaynakçının rahat hareketine olanak sağlamaya yeterli genişlik bulunacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri