Allen başlı, alyen başlı ya da alyan başlı civatalar olarak da bilinmektedir. Alyen anahtarı ile kullanılırlar. Alyen anahtarı başlarında altıgen soket bulunan cıvataları ve vidaları sürmek için kullanılan basit bir araçtır.
Havşa başlı vidalar 200 yılı aşkın bir süredir kullanılmaktadır. Diğer alanlarda olduğu gibi makine mühendisliğinde de birçok kullanım alanına sahiptir. Ağaç işleri, otomotiv, mobilya, inşaat ve farklı imalat türleri gibi birçok endüstride kullanılmaktadırlar.
Civata, genellikle metalden üretilen ve bir ucunda kafa, diğer ucunda diş bulunan bir bağlantı elemanıdır. Sıklıkla somunla birlikte kullanılır ve sıkıştırılarak sabitlenir. İki parçayı veya objeyi birbirine bağlama amacıyla kullanılan civata, nesneleri belirli bir açıda sabitlemeye işlevi de görür.
Cıvata ve vida dışında da çivi, perçin gibi birçok bağlantı elemanı bulunmaktadır. Farklı kullanımlarına rastlansa da dünya standartlarında en yaygın İngiliz inç ve metrik ölçü birimi olmak üzere iki çeşit cıvata görülür.
Madencilik sektöründe çeşitli işler için imbus kullanımı yaygındır. İnşaat sektöründe başta çelik montajı işlemlerinde bu cıvata türünün yaygın olarak kullanıldığı söylenebilmektedir. Elbette bu montaj işlemi dışında da inşaat sektöründe kullanımı yaygındır.
İlgili 19 soru bulundu
Baş kısmı altıgen şeklinde olup alyan anahtar ile sökülen cıvata türüne imbus denir. Cıvata üst kısmının dışarıda gözükmesi istenmeyen durumlarda tercih edilmektedir. Aynı zamanda cıvata üst kısmının gireceği alanın dar olduğu durumlarda da kullanılan başı silindir ve gömme olan cıvata çeşididir.
Bu tip cıvatala, genellikle somunla birlikte kullanılan bir cıvata çeşididir. Havşa başı, cıvatanın baş kısmının etrafında genişletilmiş bir yüzeye sahiptir. Bu genişleme, cıvatanın somunu veya başka bir parçayı daha iyi kavramasını sağlar.
Allen başlı, alyen başlı ya da alyan başlı civatalar olarak da bilinmektedir. Alyen anahtarı ile kullanılırlar. Alyen anahtarı başlarında altıgen soket bulunan cıvataları ve vidaları sürmek için kullanılan basit bir araçtır.
Civatanın Tarihi. Bazıları, vida dişlerinin M.Ö.400 yıllarında, Tarentum'un mimarları tarafından icat edildiğini saymaktadır (M.Ö 428 – M.Ö 350).
12.9 kalite cıvatalar DIN Normlarına uygun olarak 42CrMo4 malzemesinden üretilmektedir. 12×9=108 Kg./ mm2 çekme dayanımı vardır. HRC 39~44 sertlik değerleri arasındadır.
Eğer bir bağlantıda somun kullanılıyorsa dış yivleri olan silindirik elemana cıvata denir.Eğer bağlantıda somun yoksa ve bağlantı, bağlanacak elemanlardan birisinde açılan yivlerin somun yerine kullanılması ile gerçekleşiyorsa bu elemana ise vida denir.
Rondela, cıvata bağlantılarında, cıvata başının, bağlandığı yüzey üzerinde tahribat yapmasını, temas yüzeyini genişleterek engellemeye yarayan parça. Cıvatanın kolay gevşemesini, sürtünmeyle engeller. Diğer bir adı da pul olarak geçer.
Civatanın Yerleştirilmesi: Civatayı deliğe ya da yuvaya yerleştirin. İlk Sıkma: El ile veya tornavida kullanarak civatayı saat yönünde sıkmaya başlayın. Son Kontrol: Civatanın ne kadar sıkılması gerektiğini anlamak için bir düzey kullanabilirsiniz. Son Sıkma: Eğer gerekliyse, bir civata anahtarı ile son sıkmayı yapın.
Bombe başlı imbus cıvata, cıvata çeşitleri arasında bulunan ve en çok tercih edilen çeşitlerinden biridir. Özellikle bombebaşlı olması sayesinde takıldığı yerden kolay bir şekilde takılıp çıkartıldığı için de tercih edilmektedir.
Birçok üründe görünümü iyileştirmek amacıyla bağlantı elemanları gömülü hale getirilmektedir. Dolayısıyla bu işlemi gerçekleştirmek için kullanılan takımlara havşa denmektedir. Havşalar, bağlantı elemanlarının baş kısmının içine girmesi için bir delik oluşturur.
Kelebek başlı cıvata hem iç alanda hem de dış alanda bir sabitleme elemanı olarak kullanılmaktadır. Kelebek başlı cıvatanın kullanımı başparmak ve işaret parmağı üzerinden gerçekleşir. İçten dişli veya dıştan dişli olan bir kanat tutucu manuel bir sıkıştırma elemanı olarak kullanılmaktadır.
Cıvata, genellikle metal ve ahşap parçaları birbirine bağlamak için kullanılan; birbirine bağlanacak parçaların üzerinde cıvata büyüklüğünde delik açılarak kullanılan iri başlı ekipmanlara verilen isimdir.
Hammadde Seçimi: Civata üretiminde genellikle demir, çelik, alüminyum, bakır gibi metaller kullanılır. Seçilen malzeme, civatanın kullanılacağı yer ve amaca göre değişiklik gösterebilir. Dövme İşlemi: Civatanın baş kısmı bu işlemle şekillendirilir.
Ucu sivri olan malzeme vida, ucu kör olan malzeme ise cıvatadır. Vida, açılacak yivler ile iki malzemeyi birleştirirken cıvata, somun ve bağlantı ekipmanı ile iki parçayı birbirine bağlar.
Alyanlar sıklıkla matkapların uçlarında kullanılır, altıgen şekilde de üretilen alyan setlerinin içerisinde L biçiminde olan alyanları da manuel olarak da kullanılabilmektedir. Rahat döndürülmesi için aparat takılarak tercih edebilir veya isterseniz matkap ile birlikte de kullanabilirsiniz.
Alyan; altıgen cıvata ve somunları açmak için kullanılan özel tasarımlı bir el anahtarıdır. Mobilya montajı, paten, bisiklet gibi eşyaların mevcut vidalarını açıp, takmaya yarar. Mobilya montajında da kullanıldığı için, demonte gönderilen bazı mobilya ürünlerinin yanında kullanıcıya verilir.
Savunma ve havacılık, tekne ve yat aksesuarları, otomotiv, makine ve kimya, ilaç, cephe sistemleri, süt ve gıda, petrokimya, tıbbi aletlerde, mobilya ve inşaat gibi farklı sektörlerde yoğun bir şekilde kullanılmaktadır.
Bu durumda, sözcüğün doğru kullanımı, Inbus, ya da İnbus olmalıdır.
Kaynamış Civata Nasıl Sökülür: Adım Adım
İlk adımda, kaynamış civatanın etrafına bol miktarda pas sökücü sprey sıkın. Spreyin birkaç dakika etkisini göstermesini bekleyin. Pas sökücü spreyin etkisini göstermesinin ardından, dilme anahtar veya civata anahtarı ile civatayı saat yönünün tersine çevirin.
Asitler, yakıcı, kemirici ve tahriş edici oldukları için asit banyosunda biraz uzun süre tutulan veya asit içerisinde unutulan cıvataların dişlerinin kullanılmayacak kadar mukavemet kaybetmesine neden olurlar. Sertleştirilmiş 10.9 ve 12.9 kalite Cıvata, Somun ve Saplamaları incelterek da kırılgan hale getirirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri