Ambargo, ticari ya da başka malların yabancı bir ülkeye gitmesinin engellenmesidir. Ambargonun amacına ulaşabilmesi için kara taşımacılığının yanı sıra hava ve deniz yollarında da uygulanmalıdır.
ѻ Ambargo koymak: 1. Serbest hareket etmesini yasaklamak, engellemek.
Bir devletin, kendi limanlarında bulunan gemilerin limandan ayrılmalarını yasaklaması. Bir malın satılmasını ve gönderilmesini engellemek için alınan önlem ve yasal yasak. Ambargo Koymak Ne Demektir? Ambargo, esasında politik bir yaptırım aracı olarak devletlerarası ilişkilerde görülmektedir.
"yabancı yerde tek başına kalan kimseye karşı gösterilecek küçük bir ilgi, en büyük iyilik yerine geçer" anlamında kullanılan bir söz.
(Embargo) Bir ülkenin askeri, siyasi ve ekonomik nedenlerle bir malın serbestçe taşınmasını ithalatını veya ihracatını önleyici tedbirler almasını tanımlayan bir terimdir. Olağanüstü durumlarda uygulanan bu önlem bir devleti zor duruma düşürmek için kullanılır.
İlgili 44 soru bulundu
Ambargo döneminde yaşanan yetersiz beslenme, ilaç sıkıntısı, temiz su yokluğu ve salgın hastalıklara karşı önlem alınmaması yüzünden görülen çocuk ve bebek ölümlerinin sayısı hakkında bir belirsizlik olmasına rağmen araştırmacı Richard Garfield bu rakamı 100 ila 227 bin arasında vermektedir.
Klasik anlamıyla ambargo: Bir devletin kendi limanlarında bulunan diğer devlete ait gemileri barış zamanında haciz ve tevkif etmesidir.
Ambargo kelimesinin kökeni Fransızca dilidir. Ambargo kelimesinin Fransızca dilindeki karşılığı embargo şeklindedir.
Ambargo koymak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: bir malın serbest sürümünü engellemek. gemilerin limanlardan hareketini yasaklamak. bir mala el koymak, müsadere etmek.
Tüzük (Nizamname), yasalarca belirlenen işlerin nasıl yapılacağını gösteren, bakanlar kurulunca çıkarılan ve tıpkı kanunlar gibi cumhurbaşkanının imzasından sonra aksine bir hüküm yoksa Resmi Gazetede yayınlandıktan 45 gün sonra yürürlüğe giren bir düzenleyici işlemdir.
Küba, İran, Irak, Libya, Kuzey Kore, Sudan, Suriye ve Birmanya gibi ülkeler bu kısıtlama ve ambargoların ya muhatabı olmuşlar ya da olmaya devam etmektedirler. Ticari yaptırımlara başvurma ABD'nin siyasi amaçları doğrultusunda öteden beri kullandığı önemli aracılardan biridir.
Kıbrıs Harekâtı ve silah ambargosu
1 Temmuz 1974 tarihindeki Resmî Gazete'de yayımlanan habere göre Türkiye haşhaş ekimini durdurmadığı için Amerika Birleşik Devletleri Türkiye'ye ambargo koydu.
ABD'nin Küba ambargosu, diktatör Fulgencio Batista'nın yönetimi sırasında 14 Mart 1958'de başladı. İlk başta, ambargo sadece silah satışlarına uygulandı, ancak daha sonra diğer ithalatları da içerecek şekilde genişledi ve sonunda 7 Şubat 1962'de neredeyse tüm ticarete yayıldı.
Ambargo, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan ambargo kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir.
Davranışsal olarak karar verme ve hareket etme olarak geçen boykot, TDK ile ilgili anlamı ise davranışı yapmama kararı alınması ve ilişki kesme olarak kullanılmaktadır. Boykot Etmek Nedir? Boykot etmek, hal ve hareketlerin yapılmasında vazgeçilmesi ve beklemeye alınması olarak kullanılmaktadır.
1861-1865 yıllarında gerçekleşen Amerikan İç Savaşı esnasında, Birleşik Krallık (D seçeneği) Kuzey'in kölelik karşıtı duruşunu net bir şekilde desteklemiş, Güney konfederasyonuna ambargo uygulayarak savaşın seyrini etkilemiştir.
Yaptırım bir hukuk kuralına aykırı davranılmasının sonucunda yol açılan zararın ortadan kaldırılmasını amaçlar. Kısaca yaptırım "Bir hukuk kuralına aykırı davranılması halinde hukuk düzenince öngörülen sonuçtur.
Despot Fransızca kökenli bir kelimedir. Türkçede yerleşik olarak kullanılan bu kelimenin TDK'ya göre anlamı ise 'zorba' şeklinde yer almaktadır.
Mübareze kelimesi TDK sözlük anlamına göre çekişme demektir. Bu kelimenin bir diğer anlamı ise, düşman olan taraflardan birer kişinin çıkarak birbiri ile çarpışması anlamına da gelir.
Bu listedeki ülkeler günümüzde İran, Küba, Suriye ve Kuzey Kore'dir. Liste ilk olarak 29 Aralık 1979'da Libya, Irak, Güney Yemen ve Suriye ile başladı. Listeye 1 Ocak 1982'de Küba ve 19 Ocak 1984'te İran eklendi. Daha sonra 1988'de Kuzey Kore ve 12 Ağustos 1993'te Sudan eklendi.
Osmanlı Devleti, Amerikan İç Savaşı sırasında açıkça kölelik karşıtı Kuzey'i desteklemiş ve kölelik yanlısı Güney Konfederasyonu'na ambargo uygulamıştır.
Ekonomik yaptırımlar (aka. Sanctions) bir veya daha fazla ülke tarafından hedeflenen bir devlete, gruba veya bireye karşı uygulanan ticari ve finansal cezalardır. Bu cezalar genelde çeşitli ticaret engelleri, gümrük vergileri ve finansal işlemlerle ilgili kısıtlamaları içerebilir.
Ambargo, ticari ya da başka malların yabancı bir ülkeye gitmesinin engellenmesidir.
Türkiye'nin Kıbrıs'ta yaşanan gelişmeler karşısında gerçekleştirdiği Kıbrıs Barış Harekâtı'na ve öncesindeki 12 Mart 1971 Muhtırası sonrasında konulan haşhaş ekim yasağının kaldırmasına ABD sert tepki göstermiş ve 1975 yılından itibaren Türkiye'ye ambargo kararı almıştır.
Boykot veya direniş (İngilizce: boycott ← Charles Boycott). Mesaj vermek istemek. Protesto girişimleri de boykota girmektedir. Bir kimse, bir topluluk veya bir ülkeyle, belli bir amaca ulaşmak için her türlü ilişkiyi kesme.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri