Çifte değerlilik, sevgi ve nefret gibi zıt duyguların aynı anda aynı nesneye karşı hissedilmesidir. Freud bunu “Biri diğerini örtene dek zıt duygular barışçıl biçimde yan yana dururlar."[1] biçiminde tanımlamıştır.
Ambivalenz, yani duygu; birbiriyle bağdaşmayan duygu, düşünce, istek ve amaçların kişide aynı zamanda toplanmasıdır. Ambivalenz deyimini ilk Eugen Bleuler (1857-1939) ortaya atmıştır.
Ambivalans: Birbirine karşıt duygu ve eğilimlerin aynı anda bulunması.Örneğin; birini severken, bir anda vurabilir veya ilacını alacakken bir anda reddedebilir. Otizm:Dış dünyayla ilgiyi keserek kendine özgü iç dünyasında oranın kural ve gereksinimlerine göre yaşamak.
Ek psikiyatrik hastalıklara bağlı olarak görülen ambivalanslarda ilaç kullanımının yanı sıra psikoterapi oluşturulur. Bunlara birlikte psikotik hastalardan şizofreni hastalarında oluşan ambivalans için davranışsal terapi ve ilaç tedavileri uygulanmaktadır. İlaç tedavisinde özellikle antipsikotik ilaçlar kullanılır.
Zıt duygu aynı anda aynı kişiye aynı duruma ve aynı nesneye karşı hissedilme durumuna ambivalans denilir. Büyük güçlü olan duyguların bir arada hissedildiği duygu durum bozukluğu olarak da öne çıkar. Ambivalans ilk kez Doktor Eugen Bleuler tarafından ortaya atılmış bir terimdir.
İlgili 39 soru bulundu
Duygu ve düşünce terazisinin dengelenememesi sonucu ortaya çıkan Ambivalans, İsviçreli Psikiyatr Eugen Bleuler aracılığıyla bize kazandırılmış bir kavramdır. Birbiriyle bağdaşmayan hissiyat, fikir, amaç ve isteklerin toplanması sonucunda elde edilen Ambivalans'ı, Eugen Bleuler üç gruba ayırmıştır.
Ambiyans kelimesi, hava ve ortam anlamına gelir. Bir hayvanın ya da bitkinin çevresel özellikleri için de ambiyans kelimesi kullanılır.
Aleksitimik kişilerin yaşadıkları zorluklar duygularıyla ilgilidir. Örneğin, duygularını düşüncelerinden ve bedensel duyumlarından ayırmakta zorluk çekseler dahi, günlük rutinlerindeki ilişkilerini sağlıklı bir şekilde idare edebilir ve düşünme açısından da yüksek kapasite gösterebilirler.
Aleksitimi ya da duygu körlüğü, duyguları tanımlama ve açıklama konusunda subklinik yetersizlik ile karakterize olan bir kişilik oluşumudur. Aleksitiminin temel özellikleri; duygusal farkındalıkta, sosyal bağlılıkta ve kişilerarası ilişkilerde bozukluk olarak sıralanabilir.
Duygudurum bozukluğunun türüne ve semptomlarına uygun çeşitli tedaviler uygulanmaktadır. Bu türdeki bozukluklar, genellikle ilaç tedavisi ve psikoterapi kombinasyonuyla tedavi edilmeye çalışılır. Terapi seansları bir psikolog, psikiyatrist uzmanı tarafından uygulanabilir.
Ambivalans (Ambivalance; karşıt duyguların birlikte yaşanması)
Aleksitimik bireyler, duygusal dünyalarını sözel ifadelerle dile getirme konusunda zorluk yaşarlar. Ancak aleksitimi yalnızca sözel ifade eksikliği ile sınırlı bir kavram değildir, aynı zamanda duygusal anlayış eksikliği olarak da düşünülebilir.
Ekman, teorisine dayanarak, dünyanın her yerindeki insanlar için evrensel olan yedi duygusal ifade olduğunu öne sürdü: mutluluk, üzüntü, şaşkınlık, korku, öfke, iğrenme ve hor görme.
Duyguları temel ve karmaşık olmak üzere iki gruba ayırmak mümkündür. Temel duygular korku, üzüntü, öfke, mutluluk iken; karmaşık duygular kişinin olaylara bakış açısıyla beraber değerlendirdiği düşüncelerin bileşiminden oluşan yetersizlik, hayal kırıklığı, küçümsenme gibi duygulardır.
Çifte değerlilik, sevgi ve nefret gibi zıt duyguların aynı anda aynı nesneye karşı hissedilmesidir. Freud bunu “Biri diğerini örtene dek zıt duygular barışçıl biçimde yan yana dururlar."[1] biçiminde tanımlamıştır.
Duygudurum bozukluğu, yersiz veya abartı duygusal tepkilerle karakterize, kişinin duygularının büyük ölçüde bozulduğu zihinsel bir hastalıktır. Aşırı mutluluk, üzüntü ya da her ikisini birden deneyimlendiği belirtilerle ortaya çıkan bir hastalıktır. Bunun yanında sinirli olma hali ya da öfkeyi de içerir.
İlk 1970'li yıllarda tanımlanan Aleksitimi, çok sayıda araştırmaya konu olmuş bir kişilik özelliği. Aleksitimi, duygularını fark edemeyen, tanımlayamayan ve söze dökmekte zorlanan kişilerin durumuna verilen bir isim. Aleksitimi erkeklerde, kadınlardan daha fazla görülüyor.
Aleksitiminin belirtileri arasında duygusal tepkilerin kısıtlı olması, duygusal deneyimleri tarif etmekte zorluk çekme, başkalarının duygusal ifadelerini anlamakta güçlük çekme, bedensel semptomların daha baskın olması gibi faktörler bulunabilir.
Yüksek düzeyde aleksitimi genel nüfusun yaklaşık yüzde 10'unda görülmektedir ve herhangi bir nörogelişimsel bozukluğun yanı sıra bazı psikiyatrik hastalıklarla birlikte görülebilir.
Duygu donukluğu,duygu renksizliği,duygularından bahsedememe gibi durumlar etrafımızdaki bazı insanlarda gözlemlediğimiz durumlar olabilir. Kendimizde bu durum varsa bunu kendimizin farketmesi mümkün değildir.
Romantik bir ilişki bağlamında, aleksitimi olan insanların neler yaşadığını anlamak önemlidir. Diğer herkes gibi aşık olurlar, duyguları yaşarlar, mutlu hissederler ve acı çekerler.
Ancak güncel çalışmalar aleksiti- minin birçok farklı patolojik grupta ve hatta sağlıklı popülasyonda da karşımı- za çıkan bir kişilik özelliği olabileceğini ortaya koymuştur.
Kelime Anlamı: Âmiyâne, olağan, sıradan, basit veya yaygın bir şekilde kullanılan bir şeyi ifade eden bir sıfattır. Bir nesne, olay veya durum âmiyâne ise, bu, genellikle herkes tarafından bilinen veya karşılaşılan bir şeydir.
latife etmek, şaka yapmak.
Spesifik sözcüğü; özellikli, sadece bir çeşide, bireye, olaya has olan ve o çeşidin kendine has yanlarını oluşturan veya özel, özgül, ayrıt edici manalarını taşımaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri