Şehrin adı ilk ola¬rak Asur hükümdarı Adad Nirari I (MÖ.1316-1281) ye ait bir kılıç kabzasında 'Amidi' veya 'Amedi' olarak geçmektedir. Bu adın kente ilk yerleşen Hurilerden (Subartu) kalma olduğu kabul edilmektedir.
Roma ve Bizans kaynaklarında ise şehrin adının Amid, O'mid, Emit ve Amide şeklinde geçtiği görülmektedir. 11. yüzyılda yöreye gelen Türkmenler de, şehirdeki yapılarda kullanılan siyah renkli taşlardan dolayı şehre "Kara Amid" demişlerdir.
Tarih boyunca Amida, Amidi, Amid, Kara-Amid Diyar-Bekr, Diyarbekir ve Diyarbakır adlarını alan kent Güneydoğu Anadolu bölgesinin orta bölümünde El-Cezire denilen bölgede Bereketli hilalin kalbinde yer almaktadır. Diyarbakır'ın köklü tarihi 12.000 yıl önceye uzanıyor.
Amida (Yunanca: Ἄμιδα, Kürtçe: Amed) Günümüzde Modern Diyarbakır'ın bulunduğu Mezopotamya antik şehri. Romalı yazarlar Ammianus Marcellinus ve Procopius, Roma eyaleti Mezopotamya'nın bir şehri olarak kabul ederler.
Kulübe ismini veren Amed kelimesi, Diyarbakır kent merkezinin tarihi isimlerinden biri olan, Süryanice Amed/Amîd kelimesinden gelmektedir.
İlgili 38 soru bulundu
amed kürtçe değildir. bizansın diyarbakır şehrine verdiği isim olan amida'dan gelmektedir. diyarbakır ise diyar-ı bekr'den türemiştir. buraya yerleşen arap kabilesi bekrler sebebiyle doğu halkları bu şehre diyarbekir derler.
Amed isminin kökeni, şehrin yerel dillerinde olan "Diyar-ı Bekri" kelimesine dayanmaktadır. Bu kelime, "Bekir'in toprakları" anlamına gelir. Bekir, şehirde yaşayan yerli halkın önde gelen isimlerindendir ve bu isim, zamanla Amed şeklinde kısaltılmıştır.
Farsça'da geçmiş zaman fiili olan Amed kelimesi, gelmek, geliş, varis ve sütunlar anlamlarına gelmektedir. Güneşin en berrak doğduğu yer olarak da kullanılmaktadır. Amed, Kürtçe'de Diyarbakır şehri için kullanılan isimdir.
Kürtlerin kendi yaşadıkları kaderin adıdır Amed. Diyarbakır ise devletin onlara reva gördüğü kaderin adıdır. Batıdan bakanlar için Diyarbakır'dır orası, kahvaltıları meşhurdur, tarihi çok eskidir ama yine de turist olarak gidilmesi pek önerilmez.
Bölgenin yerli halklarından olan Süryaniler ise şehri 'Amid', 'Omid', 'Emit' ve Amida diye anmaktadırlar. İslami dönemde şehir için kullanılan 'Kara Amid','Kara Hamid', 'Diyar-ı Bekir' isimleri Cum¬huriyetle birlikte 'Diyarbekir' son olarak da 'Diyarbakır' şeklinde değiştirilmiştir.
Karaloğlu, 639 yılında Hazreti Ömer döneminde, içerisinde bine yakın sahabenin bulunduğu İslam ordusunun İyaz bin Ganem komutasında, Anadolu'da ilk fethettiği şehrin Diyarbakır olduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu: “Diyarbakır, Anadolu'daki İslam'ın kapısıdır.
Diyarbakır, Türkiye'nin en büyük Kürt nüfusuna sahip şehridir. 2023 yılı nüfus sayımına göre, Diyarbakır'ın toplam nüfusu 1.2 milyondur ve bu nüfusun %85'i Kürttür. Kürtlerin yanı sıra, Diyarbakır'da Türk, Arap, Ermeni ve diğer azınlık gruplarından insanlar da yaşamaktadır.
Yazarların Diyarbekir Şeriyye Sicilleri'nde Amid adı yerine Diyarbekir adının kullanıldığına dair tespit edebildikleri en eski tarihli belge ise Hicri 1135, Miladi 1723 tarihli imiş. Ancak bu tarihten yarım asır sonra şehre hem Diyarbekir hem Amid dendiğini gösteren Temmuz 1786 tarihli belgede “...
Ajan kelimesi ile ilgili TDK sözlüğünün verdiği ilk karşılık casus kelimesidir. Ajan kelimesi ile ilgili TDK sözlüğünün vermiş olduğu ikinci anlam bir kimsenin, bir ortaklığın veya bir devletin bazı işlerini yapan kimse, temsilci olarak verilmiştir.
Buna göre Yahudiler, Pers kralını bir kurtarıcı/Mesih olarak görmüş ve daha sonra Hristiyanlığa geçtiklerinde Hz. İsa'yı da Sirus'a benzetmişlerdir. Bu sebeple onlara Sirus'a inanan topluluk anlamında "Sûrin/Süryani" adı verilmiştir.
Rudaw gazetesine göre, çoğu Diyarbakır'da olmak üzere, Türkiye'de adı Amed olan bin 400 çocuk var. Çoğu Diyarbakır'da olmak üzere, Türkiye'de adı Amed olan bin 400 çoçuk var. "Amed"den sonra en popüler isim ise Dersim.
Bekir, Arapça kökenli bir isim olup, "ilk doğan", "erken", "sabahleyin olan" veya "ilk" anlamlarına gelir. Genellikle ailenin ilk çocuğuna veya erken doğmuş çocuklara konulan bir isimdir.
Şehrin ve bu şehrin merkez olduğu ilin adı 1937 yılına kadar Diyarbekir iken bu tarihte Atatürk'ün direktifiyle Diyarbakır olarak değiştirildi.
Amida Aetius (/eɪˈiːʃəs/; Latince: Aëtius Amidenus 5. yüzyılın ortalarından 6. yüzyılın ortalarına kadar) Bizanslı bir Yunan doktor ve tıp yazarıydı, özellikle tıp bilgisi ile öne çıkan biridir.
Bu bağlamda özellikle ciğer kebabı ile çok meşhur bir şehir olduğunu söylemek mümkün. Diğer yandan çanak çömlek ve örgü peyniri yine meşhur kısımları içerisinde yer almaktadır. Tabii tarihi ve kültürel yapısı olarak da farklı medreseler, camiler ve antik eserler ön plana çıkar.
Şehrin tarihte en çok kullanılan ismi Amid'dir” dedi. Amed, Amîd, Amida, Omid, Emit, Tîgranagerd, Diyarıbekr, Diyarıbikr ve Dîyarbekir gibi isimler Diyarbakır'ın eski isimleri arasında bulunuyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla beraber ise 1938'de kentin ismi resmen Diyarbakır olarak değiştirildi.
Diyarbakır'ın köklü tarihi 12.000 yıl önceye uzanıyor. Son yıllarda kentin Bismil ilçesinde yapılan arkeolojik çalışmalar sonucunda, M.Ö. 10.400-9250 yıllarında “KörtikTepe”de yerleşik hayata geçildiği ortaya çıkmıştır.
Diyarbakır, Güneydoğu Anadolu Bölgesinin orta kısmında, El Cezire'nin (Mezopotamya) kuzeyinde yer almaktadır. Doğuda Batman ve Muş, batıda Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, kuzeyde Elazığ ve Bingöl, güneyde ise Mardin illeri bulunmaktadır.
Serhat Bölgesi (Kürtçe Herêma Serhedê) resmi olarak Türkiye'de Iğdır, Kars, Ardahan, Erzurum ve Ağrı illerini kapsayan bölgedir. Bu bölge İran, Nahcivan, Gürcistan ve Ermenistan ile geçişin olduğu bir yeri temsil etmektedir.
Ankara (Rûdaw) – Türkiye'de 2014 yılı itibarıyla 77 milyon 695 bin 904 kişi olan nüfus, 1 milyon 45 bin 149 kişilik artışla 2015 sonunda 78 milyon 741 bin 53 kişiye ulaştı. Kürt illeri içinde en çok nüfusa ise Antep sahip.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri