Nitekim Bediüzzamana Hazretleri de “Mirac-ı Muhammedî” tabiri yerine “Mirac-ı Ahmediye” ifadesini kullanmayı tercih etmiştir. İşte Hz. İsa (as) da göklere çıkarılarak bir nevi miraca mahzar olan bir peygamber olarak, bu ortak paydada buluştuğu Peygamberimiz için Ahmed ismini kullanmıştır.
Allah (cc) kitabında Peygamber Efendimiz'e (asm) Muhammed ve Ahmed ismini vermiştir. Bu isimlerin hususiyeti ise; Allah (cc) bu isimlerde O'na övgüsünü de vermiştir.
Bazı İslâm âlimleri, başka hiç kimseye nasip olmayan bir makamda ve sadece kendine mahsus ifadelerle herkesten daha fazla Allah'a hamdettiği, Cenâb-ı Hakk'ın da onu bütün insanlardan daha çok övdüğü için Hz. Peygamber'e Ahmed adının verildiğini söylerler.
Kur'an'da "Muhammed" ismi dört defa geçmektedir. Bunun yanında, halk tarafından "Mustafa, Mahmud ve Ahmed" isimleriyle de anılır.
571 yılında Mekke'de doğan peygamber efendimize ''Muhammed'' ismini dedesi Abdulmuttalib koymuştur. O dönem hem Mekke'de hem de Arap yarımadasında çok yaygın olmayan bu isim, tüm övgüleri hak eden, Allah'ın sevgili kulu manasına gelir. Hz.
İlgili 39 soru bulundu
12665 (1) Ashabdan biri olan Ebu Vehb b. el-Cüşemi'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Peygamberlerin isimlerini kullanın, Allah'ın en sevdiği isimler; Abdullah ve Abdurrahmanıdır.
Muhammed'in hadislerde geçen isimleri
Mut'im'in rivayet ettiği hadiste ise altıdır: "Muhammed, Ahmed, Hatim, Akıb, Haşır, Mahi."
Bu anlamlardan ilki "Övülmeye layık" demek olup ikincisi ise "Övülmüş" demektir. Ahmed isminin çok fazla tercih edilme sebeplerinden birini İslam peygamberi Hz. Muhammed'in isimlerinden biri olmasıdır. Bir diğer sebebi ise Ahmed isminin içermekte olduğu güzel anlamları olmaktadır.
İncil Kitabı'nda “Pırıklitus” (kesre okunuşuyla) kelimesini görmüş ve bilirkişiliğiyle “teselli veren” kelimesine itiraz ederek, bu kelimeyi “Ahmet” olarak tercüme etmiştir.
(bilindiği gibi Muhammed kelimesinin lügat karşılığı da, “tekrar tekrar methedilmiş” şeklindedir.) Bunların dışında, Efendimizin (asm) ismi, Tevrat'ta çoklukla “Ahyed”, İncil'de ise, ”Ahmet” olarak geçmektedir. İlave bilgi için tıklayınız: - Tevrat ve İncil Peygamberimizin Nübüvvetine Delildir.
Ahmet ismi Peygamber Efendimizin isimlerinden biri olarak Kur'an'da geçmektedir. Saf Suresinin 6. ayetinde yer almaktadır. Burada Hazreti İsa'nın kendisinden sonra Ahmet adındaki bir peygamberin geleceğini söylemesi anlatılmıştır. Bu peygamber Hazreti Muhammed'dir.
Arapça bir isim olan Ahmet isminin ilk anlamı Övülmüş olan ve övülmeye layık olandır. Aynı zamanda Ahmet ismi beğenilmiş anlamını da taşımaktadır. Bir diğer anlamı olarak Ahmet ismi Allah'a şükreden anlamlarını taşımaktadır.
Kendisinden önce bu isimler başka kimseye verilmemiştir. Peygamberimizin isimleri, bazı hadis-i sentlerinde; Muhammed, Ahmed, Mukaffi, Nebiyyi't-Tevbe, Nebiyyü'r-Rahme, Mahi, Haşir, Akıb, Fatih, Kaff olarak geçmektedir.
Ahmet isminin karakter özellikleri
Sağlam bir iradeye sahiptir ve başkalarının dediğinden çok, kendi aklındakini yapmaya eğilimlidir. Çalışmaya ve para kazanmaya düşkündür. Hayattaki her zorluğun üstesinden gelebilir. Maddi dünyada hep başarılı olur ve zor anlarda bile parayı nereden kazanacağını bilir.
Amine annemiz Hz.Muhammed'i (s.a.v) dünyaya getirmeden önce bir rüya görür. Bu rüyada çocuğun isminin Ahmed veya Muhammed konulması istenir. Yüce Allah (c.c) bu ismi uygun görmüştür. Bu olaydan sonra Peygamberimizin dedesi de Peygamberimize Muhammed ismini koymuştur.
AHMET İSMİNDE KAÇ KİŞİ VAR? Türkiye'de Ahmet ismini kullanan 895.033 kişi bulunmaktadır. İstanbul'da Ahmet ismini kullanan 123.175 kişi bulunmaktadır. Ankara'da Ahmet ismini kullanan 48.578 kişi bulunmaktadır.
Çok övülen, minnettarlıkla anılmaya layık olan, çok methedilen kişi anlamına gelmektedir. Bu anlamlarından dolayı birçok kişi çocuklarına Ahmet ismini koymaktadır. Türkiye'de çok yaygın kullanılan Ahmet ismi aynı zamanda Allah'a şükreden anlamına da gelmektedir.
Hem Tevrat'ta "Ahyed"dir. Resul-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselâm demiş: (Benim ismim Kur'an'da Muhammed, İncil'de Ahmed, Tevrat'ta Ahyed'dir) buyurmuştur.
Kur'an'da adı geçen peygamberlerin, vazife sırasına göre ilki Âdem, sonuncusu ise Muhammed'dir.
Bir rivayete göre Peygamberimiz (asm) şöyle buyurdu: “İsmim Kur'an'da Muhammed, İncil'de Ahmed, Tevrat'ta ise Ahyed'dir.
Muhammed isminin anlamı ; 'Pek çok kere, tekrar tekrar övülmüş, methedilmiş.' demektir. Öte yandan güzel huylu, hoşgörülü de denmektedir.
Bu olaya kızıl akın (red-tide) adı verilmektedir.Deniz yüzeyinde olduğu gibi kıyılarda da görülen bu renk değişimi bir gemi sızıntısı veya kimyasal bir kirlilik değil, organik atıkların fazlalığından ve artan sıcaklıklardan kaynaklanan biyolojik bir mevsimsel olaydır.
Kur'an'da 25 peygamberin ismi geçer. Kur'an'da geçen peygamberlerin yaklaşık kronolojik sırası şöyledir: Adem, İdris, Nuh, Hud, Salih, İbrahim, Lut, İsmail, İshak, Yakub, Yusuf, Eyüp, Şuayb, Musa, Harun, Zul-Kifl, Davud, Süleyman, İlyas, Elyesa, Yunus, Zekeriya, Yahya, İsa ve Muhammed.
Muhammed'e Hira'da ilk vahiy olarak inmiştir: - “Yaratan Rabbinin adıyla oku! - O, insanı bir alaktan yarattı. - Oku! Rabbin sonsuz kerem sahibidir. - Ki O, kalemle yazmayı öğretendir. - İnsana bilmediğini O öğretti.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri