Soğuk uygulama ilk günlerde her 2 saatte bir 20 dakika olarak yapılır. Daha sonraları ağrı ve şişliğin durumuna göre günde 3-4 defa yine her seferinde 20 dakika olacak şekilde uygulanır. Dinlenirken ayağı yüksekte tutmak, ameliyat sonrası ağrı ve şişliği azaltmaya yardımcı olur.
İlk 24 saat boyunca, cerrahi uygulanan bölgeyi dışarıdan buz torbası (15 dakika uygulanıp, 3 dakika uygulamaya ara verilir) ile soğuk uygulaması, şişliği azaltmaya yardım eder ve cerrahi sonrası dönemin daha rahat geçirilmesine yardımcı olabilir.
Kırık ve ameliyatlardan sonra, gerek travmanın etkisiyle gerekse uzun bir süre hareketsizliğe bağlı olarak gelişen, toplar damar tembelliğine bağlı olarak ayak veya bacaklarda ödem ve şişme görülür. Bu durum ayakta kalındığında daha da artar.
Bu şişliği azaltmak için yaralı olan ayak bileğinin üstüme basmamak, buz kompres uygulamak ve ayağı yukarda tutmak önemlidir. Ağrı şiddetli ve uzun süreler devam ediyorsa uzman doktora görünmek gerekir.
Flavonoid ve C vitamini açısından zengin olan brokoli, turunçgiller gibi besinleri tüketmeye özen gösterin. Ayrıca bitki çayları içerek, ödemin çabuk dağılmasını sağlayabilirsiniz. Defne yaprağı, mısır püskülü, ada çayı, yeşil çay, tarçın, maydanoz sapı gibi bitki çayları ödem atmaya yardımcı olur.
İlgili 37 soru bulundu
İçeceğiniz suyun içerisine çubuk tarçın, elma dilimleri, salatalık dilimleri veya taze nane yaprağı gibi besinleri eklemeniz de hem suyunuzun antioksidan kapasitesinin artmasına ve şişkinliğin atılmasına hem de tadının daha lezzetli olmasına yardımcı oluyor.
Artroskopik ayak bileği ameliyatından sonra ayak bileğinde şişlik ve ağrı beklenebilir. Şişliğin azalması için bacağın yüksekte tutulması ve buz torbası konulması gerekir. Kesiler iyileşirken bölge temiz ve kuru tutulmalıdır. Doktor işlem sonrası birkaç gün boyunca kullanılması için ağrı kesici ilaç verebilir.
Karahindiba (taraxacum officinale), vücuttaki istenmeyen su tutmalar için mükemmel bir rahatlama sağlar. Doğal idrar söktürücü etki, vücuttaki fazla suyu temizler ve sıvı tutulmasından kaynaklanan şişmiş ayakları rahatlatır.
Yüksekte tutma. Şişliği azaltmaya yardımcı olmak için ayağınızı kalp seviyesinden yukarı kaldırın. Reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçlar. İbuprofen ve naproksen sodyum gibi ilaçlar ağrıyı hafifletebilir ve iyileşmeye yardımcı olabilir.
3) Soğan Kürü
Geçmişten günümüze ayak burkulmasına karşı en çok uygulanan bitkisel yöntem soğan kürüdür. Soğan içeriğindeki GPCS olarak bilinen peptitin sayesinde kemikleri iyileştirir.
Ameliyat sonrasında ilk 4 gün ameliyat yerinde ısı, kızarıklık, renk değişiklikleri, ağrı ve ödem görülmesi normaldir. Bu değişiklikler yara iyileşmesinin inflamasyon (yangı) fazına denk gelir. Kesi üzerinde yeni epidermis denilen cilt üst tabakasının oluşumu operasyon sonrası 72'nci saatte tamamlanır.
Şişlikler 3 güne kadar artar ve 5-10 gün içinde geçer. Morluklar ise ilk iki günde belirginleşir ve 7-10 gün içinde geçer.
İlaç tedavisine ek olarak, ayak veya ayak bileği ameliyatı sonrası ağrıyı kontrol etmede denenmiş ve gerçek bir yöntem de dinlendirme, buz uygulama, kompres yapma ve yükseltmedir.
Yara enfeksiyonu belirtileri: Ameliyat bölgesinde kızarıklık, şişlik, iltihap, aşırı akıntı, kötü koku veya yaranın açılması gibi enfeksiyon belirtileri fark ederseniz, hemen doktorunuzu bilgilendirmelisiniz.
Doktorunuz, kan pıhtısı riskini daha da azaltmak için ameliyatınızı takip eden birkaç hafta, durumunuza uygun olan kan sulandırıcı bir ilacı almanızı önerebilir.
Ödem vücudun iyileşmek için sıvı tutmasıdır, bu vücudumuzun dış travmalara verdiği tepkidir. Yani ödem doğal bir süreçtir. İlk gün çok fazla ödemlenmeyiz,, ödem dördüncü gün en yüksek seviyeye ulaşır ondan sonra eğer dikkat edersek hızlı bir şekilde kaybolur.
Şişmeye ve morarmaya bağlı olarak meydana gelen ağrı ve iltihaplanmayı azaltmak için, ibuprofen (Advil, Motrin) gibi reçetesiz anti-inflamatuarları kullanabilirsiniz. Bu ilaçlar, hem çekilen ağrıyı azaltır, hem de iltihabın atılmasına yardımcı olur.
Birkaç günde şişlik ve ağrılar azalmaya başlasa da tamamen iyileşme 4-6 hafta kadar sürebilir. Vakarın çoğunluğu ameliyat gerektirmeden iyileşir. Bu süre içerisinde ayak bileği hareketlerinin ve kas gücünün kazanılması, ağrı ve şişliğin giderilmesi amacı ile fizik tedavi uygulanabilir.
Ayaklarınızın biraz yukarı kalkması, kan akışını hızlandırır ve ödemin dağılmasına yardımcı olur. Uzun süre hareketsiz kalmak da kan akışını yavaşlatarak ödem oluşmasına sebep olur. Mümkün olduğunca hareketsiz kalmamaya çalışın. Aynı pozisyonda uzun süre oturmayın veya uzanmayın.
Zencefil kullanılarak hazırlanan ödem söktürücü İbrahim Saraçoğlu tarafından tavsiye edilen bir kürdür. Saraçoğlu hazırladığı ödem söktürücü küründe zencefile ek olarak maden suyu, maydanoz, yeşil elma ve limon da kullanmaktadır.
Ödem attıran bitkiler arasında da ada çayı, limon, ıhlamur, yeşil çay, anason, kantaron otu, rezene, nane limon ve biberiye vardır. Bakıldığında hem zayıflatan hem de ödemi attıran ortak bitkilere rastlarız. Örneğin yeşil çay ve biberiye bu ortak bitkiler arasındadır. Yeşil çay fazla miktarda antioksidan içermektedir.
Ameliyat yerinde gerginlik olması, yabancı cisim bulunması, enfeksiyon eşlik eden olaylar, yaş, obezite, sigara kullanımı, bağışıklık sistemi ve yara iyileşmesini bozan ilaç ve tedaviler, karın içi basıcı artıran öksürük, kabızlık, ağır kaldırma gibi faktörler fıtık sebebi olabilir.
Opioid Ağrı Kesiciler:
Bu grubun en iyi bilinen ilacı Morfindir. Bu ilaçlar şiddetli ağrıların kontrolü için en uygun seçeneklerdir. Özellikle ameliyat sonrası ağrıların ilk gününde tercih edilirler.
Topallama genellikle ameliyattan hemen sonra başlar ve iyileşme süreci boyunca azalır. Ancak bazı durumlarda, topallama kalıcı olabilir ve hareket kabiliyetini kısıtlayabilir. Topallama sorununu azaltmak için fizyoterapi, egzersiz ve yürüyüş programları önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri