Dikişlerin alınması hekiminiz veya ona danışarak yönlendirileceğiniz diğer bir sağlık çalışanı tarafından alınabilir. Belirtilen zamanda dikişlerin alınması iyileşme açısından önemlidir.
Nihai dikiş alınma tarihi, dikişin yapıldığı bölgeden bölgeye değişir. Çoğu zaman cerrahi dikişler 5-7 gün içinde yüzden, 10 gün içinde kafa derisinden, 7 gün içinde boyundan, 10-14 gün içinde gövde ve kollardan ve 14-21 gün içinde bacaklardan alınır.
Ortopedi ameliyatlarından sonra dikişler ortalama olarak, üst ekstremitede (el,dirsek,omuz) 10-14 gün, alt ekstremitede (ayak,diz,kalça) 14-21 gün sonra alınmaktadır.
Dikiş alma işlemi ağrısız ve basit bir işlem olmasına rağmen işin uzmanı hemşire tarafından alınmalıdır. Tıpta sütur denilen dikiş alma işleminin evde yapılması özellikle hastaların saatlerce hastane de beklemelerinin ve ulaşım zorluklarının önüne geçilmesi içindir.
alınırken herhangi bir acı ya da ağrı duyulmaz.
İlgili 35 soru bulundu
Yara bölgesinden sızıntı şeklinde kanama olması ve tükürüldüğünde pembe bir tükürük görülmesi normaldir. Bu durum iki gün kadar devam edebilir. Kanamanın olmaması için tükürmemeniz, sıcak yiyecek – içecekler almamanız, ameliyatlı bölgenin olduğu tarafı dikişler alınana kadar kullanmamanız önemlidir.
Dikişler alındıktan sonra yara iyileşmesinin devam etmekte olduğu unutulmamalıdır. Keside kötü iz oluşmasını engelleyebilmek için steroidli pomadlar 6-18 ay süre ile masaj yaparak kesi bölgesine uygulanabilir. Bazı durumlarda steroid enjeksiyonu, bası giysisi, silikonlu gel sheet kullanımı önerilebilir.
Hemşirelik / att / toplum sağlığı teknisyenliği programlarından mezun olanlar sutur atma ile ilgili Bakanlıkça onaylı sertifikalı eğitim almak kaydıyla sutur atabilirler.
Dikiş Alma: Bu işlem de steril koşullarda olur. Hasta ya ameliyat olmuştur sonrasında bize gelir ve dikişlerini pens ve bistürü yardımıyla alırız. Ya da bizim dikiş attığımız vaka 10-15 gün sonra bize gelir ve dikişleri steril koşullarda alınır. Dikiş alma işlemi ağrısız ve basit bir operasyondur.
İğneler. Dikiş materyalleri tek başlarına dokudan penetre olma özelliğine sahip olmadıklarından, dokuyu penetre edici bir iğne ile kullanılmaları şarttır.
Travmatoloji daha çok, travma sonucu oluşan durumlarda acil tedavi içeren daldır. Kısaca travmatoloji, yaralar, kırıklar, yanıklar, ezikler, çıkıklar gibi travmatik lezyonlarla ilgilenen tıp dalıdır.
CanTe. İçerde kalan kısımlar kuvvetle muhtemel eriyecektir, o diktikleri ipimsi şey eriyor zaten bir süre sonra. Bu sebeple içerdekiler ne olur diye korkmayın.
Ameliyat Dikişlerinin Alınması Hakkında
Belirtilen günde dikişleriniz alınacaktır. Dikişlerin alınması hekiminiz veya ona danışarak yönlendirileceğiniz diğer bir sağlık çalışanı tarafından alınabilir. Belirtilen zamanda dikişlerin alınması iyileşme açısından önemlidir.
Dikiş alınmazsa ne olur? Bazı durumlarda (özellikle emilmeyen dikişlerde) dikişlerin uzun süre kalması sorunlara yol açabilir. Bu sorunlar arasında ciltte renk değişimi, iltihap ve fistül oluşumu yer alır. Çok uzun süre bekleyen dikişler yaranın içine gömülebilir veya cildin altında kalabilir.
Dikişlerin alınması işlemi genellikle ağrısızdır. Diş hekiminiz lokal anestezi kullanarak hastanın rahatlamasını sağlar.
Parmakların kasları ve sinir sistemi çok gelişmiş ve hassas olduğu için bu işlem ve tabi ki diğer tüm tıbbi işlemler mutlaka tıp personeli, hemşireler veya tıp alanında uzman doktorlar tarafından yapılmalıdır.
Yara yeniden açma: Sütürler çok erken çıkarılırsa veya yara bölgesine baskı uygulanırsa, yara yeniden açılabilir. Yaraya tekrar sütür atılması gerekebilir ya da doktor yaranın doğal olarak kendisini kapatmasına izin verebilir.
Dikişlerin alınma süresi tamamen yapıldığı bölgeye göre değişiklik gösterir. Aynı zamanda yaranın yerine ya da dikişin derinliğine göre bölgeye su değdirmeme süresi de değişmektedir. Dikiş sonrası bölgeye genel olarak 48 saat hiçbir şekilde su değmemesi gerekmektedir.
Dikiş alma işlemi ise, atılan dikişin bistürü veya pens yardımıyla sökülmesidir. Bu işlem için de ortamın ve malzemelerin steril olması oldukça önemlidir. Her iki işlemde de yara büyüklüğüne bağlı olarak kısa sürede dikiş atılır veya alınır.
Gerekli durumlarda (derin kesi) bölge lokalize edilerek (uyuşturularak) yaraya dikiş atılır veya kesi derin değil ise temizlendikten sonra bölge kapatılır. 2 günde bir pansuman yapılır. Yara bölgesinin su ile temasından kaçınılmalıdır.
Hemşireler dren bakımında aktif olarak görev almakta ve görevlerini yerine getirirken de birçok problemle karşılaşmaktadır. Sonuç: Problemlere yönelik çözümlerin bulunması hemşirelik bakım kalitesini ve hasta çıktılarını olumlu etkileyecektir.
Ameliyathane Hemşiresi; cerrahi işlem öncesi ameliyathaneyi işleme uygun şekilde hazırlamak, cerrahi uzman ve ekibini asiste etmek ve kendisine atanan diğer görevleri yerine getirmekle sorumlu sağlık personelidir.
Baticon ve pomad uygulanarak açık bırakılır. Yüz bölgesindeki dikişler 24 saat sonra bile pomad sürülerek açık bırakılabilir; özellikle istenmemişse baticon uygulanması gerekmez. Krem veya pomad sürerken çok ince bir tabaka uygulanmalı, dudak parlatıcısı gibi görünmelidir.
Eğer yara kendiliğinden erimeyen iplerle dikilmişse, dikişler genellikle ameliyattan sonraki 7.-10. günler arasında alınır. Dikişlerin ne zaman alınacağı konusunda sorumlu hekim farklı bir öneride bulunabilir.
Dikişler alındığında yara kapanmış olsa bile o bölgedeki deri hala hassas ve incedir. Dikişler alındıktan sonra yara bölgesinde belirgin bir iz kalır ve bazen çevresinde kızarıklıklar vardır. Eğer 1-2 dikişli bir yaraysa iyileşme daha hızlı olacağı için dikişler alındığı gün duş alabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri