Taze meyve, sebze, tam tahıllar ve sağlıklı yağlar içeren bir diyet, iyileşmeyi desteklemeye yardımcı olur. Lifli Gıdalar: Lifli gıdalar, sindirim sistemini düzenlerken kabızlık riskini de azaltır. Bu nedenle ameliyat süreci sonrasında lifli gıdalar tüketebilirsiniz.
Ameliyat sonrası bir süre sonra, hastaya yumuşak ve kolay sindirilebilir yiyecekler verilebilir. Bunlar arasında püre kıvamında sebzeler, meyveler, yoğurt, püre haline getirilmiş et, balık veya tavuk, yumuşak tahıllar (örneğin, pirinç veya yulaf ezmesi) bulunur. Bu aşamada, yavaş yemek yemek ve iyi çiğnemek önemlidir.
Taburcu sonrası 1-2. haftalarda sıvı kıvamdaki püre şeklindeki besinlerle besleneceksiniz. ( Domates, yayla,tarhana çorbası, yoğurt vb.) 3. hafta daha koyu kıvamlı püreler yiyebilirsiniz.( Ezogelin çorbası, patates-kabak püresi, az pişmiş yumurta, beyaz peynir, muhallebi vb.)
Yeterli miktarda protein tükettiğinizden emin olun ancak aşırıya kaçmayın, yeterli protein tüketimi vücut dokularının yeniden yapılandırılmasına yardımcı olur. Kas kütlesini korumak ve geliştirmek, operasyon sonrası dokuların iyileşmesi için yumurta, yoğurt, balık, et gibi kaliteli protein kaynakları tüketin.
İlgili 43 soru bulundu
İyi çiğnemek kaydıyla tüm katı yemekleri yiyebilirsiniz. Yemek sırasında bir çay bardağı su içebilirsiniz. Şeker ve tatlılardan, kremalı çorba, sos, tereyağı, kızarmış gıdalar ve fast food gibi yüksek yağlı gıdalardan da kaçının. Protein ameliyat sonrası iyileşme için gereklidir.
Gazlı İçeceklerden Uzak Durulması Özellikle ameliyat sonrası soda ve cola gibi içeceklerden uzak durulması gerekmektedir. Soda faydalı içecekler sınıfında olsa da ameliyat sonrası midede ani basınçlar oluşturmasından ameliyat bölgesinde hasarlara neden olabilmektedir.
Operasyon Sonrası Tüketilmemesi Gereken Besinler
Ortalama 6 ay gaz yapması nedeniyle kuru baklagiller (kuru fasulye, nohut, mercimek v.b.) tüketilmemelidir.
Genel olarak, ameliyat sonrası iç dikişlerin iyileşme süreci ortalama olarak 1 ila 2 hafta sürebilir. Ancak unutmayın ki her hasta ve her ameliyat farklıdır, bu nedenle bireysel durumunuza uygun talimatları doktorunuzdan almak en önemlisidir.
Süt, ayran, yoğurt, şekersiz hoşaf, komposto, açık çay ve ıhlamur içilebilir.
Yavaş ve nazik bir şekilde karın bölgesine masaj yapmak, bağırsak hareketliliğini uyarır ve gazın çıkmasını kolaylaştırır. Ancak, bu konuda herhangi bir aksiyon almadan önce mutlaka doktorunuza başvurmalısınız. Karın bölgesine sıcak bir su torbası uygulamak, kasları rahatlatır ve gaz çıkarmaya yardımcı olur.
Beslenme: Yeterli protein, vitamin ve mineral alımı yara iyileşmesini hızlandırabilir. Düzenli ve dengeli beslenme, iyileşme sürecini olumlu etkiler. Yara Bakımı: Yaranın düzenli olarak temizlenmesi ve doktorun önerdiği şekilde bakımının yapılması, enfeksiyon riskini azaltır ve iyileşme sürecini hızlandırabilir.
İlaçların istenmeyen etkileri (uyku hali, bulantı-kusma, tansiyon düşmesi vs) sık görülmemekle beraber beklenen etkilerdir. 24 saat içinde tüm anestezi ilaçları vücudunuzdan atılır ve yapılan çalışmalarda vücudunuzda kalıcı hasar bırakacak hiçbir etkileri tespit edilmemiştir.
Ameliyat sonrası ilk günlerden itibaren yağsız, kaymaksız süt tüketilebilir. Sütün -gaz gibi-sorunlara yol açtığı hastalarımızın laktozsuz süt tercih etmeleri yerinde olacaktır. Oda ısısındaki süt, protein tozunun birlikte kullanımı için de iyi bir alternatiftir.
Tarhana çorbası, içeriğindeki probiyotikler sayesinde sindirim sistemine faydalıdır ve hazmı kolaylaştırabilir. Soğuk Algınlığı ve Grip İçin İyi mi? Tarhana çorbası, ısıtıcı ve besleyici özellikleriyle soğuk algınlığı ve grip semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir.
Tavuk çorbası: Hafif pirinç veya tavuk çorbası, mideyi rahatlatarak besleyici bir seçenek olabilir. Yoğurt: Yoğurt, probiyotik içerir ve sindirim sistemini destekleyebilir. Ancak, yoğurt seçerken şeker içeriğine dikkat etmek önemlidir. Nane çayı: Nane çayı, mideyi sakinleştirebilir ve hafif bir lezzet sunabilir.
Bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu sayede bulaşıcı hastalıklardan korunmanıza yardımcı olabilmektedir. Soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıkları önlemeye yardımcı olabilir.
Safra kesesi ameliyatı sonrasında uzak durulması gereken yağlı besinler listesi şu şekildedir: Her çeşit kızartılmış yiyecekler. Fındık, ceviz, badem gibi yağlı kuru yemişler.
Süt ürünleri: Her gün 1-2 porsiyon süt ürünü tüketimi (protein ilaveli /şekersiz – tatlandırıcısız olanları öneriyoruz) kalsiyum almamızı sağlar. Süt, yoğurt, peynir, kefir, ayran tüketilebilir.
Kemik Suyuna Mercimek Çorbası bambaşka bir lezzet oluyor. Faydaları saymakla bitmeyen kemik suyunu, pilav ve çorbalara ekleyebilirsiniz.
Ameliyat sonrası ağrı her zaman beklenebilir bir durumdur. Eğer ağrı şiddetliyse veya kontrol altına alınamıyorsa, derhal doktorunuzla iletişime geçmelisiniz. Doktorunuz, ağrınızı değerlendirip uygun bir tedavi planı önerecektir. Doktorunuz, ağrıyı kontrol altına almak için reçeteli ilaçlar önerebilir.
Ameliyat sırasında yapılan bir diğer ağrı kesici engel yoksa ise parasetamoldür. Genelde ameliyat sonrası da ağrı kesici olarak reçete edilir. Ameliyat sonrası tercih edilen yangı giderici ve aynı zamanda ağrı kesici ateş düşürücü olarak nonsteroid antienflamatuarlar olarak sınıflandırılan ilaçlar da mevcuttur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri