Günlük en az 2-2,5 litre su içmek, çay, kahve tüketimini azaltmak, asitli içecek içmemek, kalsiyum içeren süt, peynir gibi ürünleri kararında tüketmek, bol bol hareket edip egzersiz yapmak yeni taşların oluşumunu engellemede ve taş düşürmede işe yarar yöntemlerdir.
Böbrek taşının düşürülmesi için hayvansal gıda tüketimi azaltılmalıdır. Ayrıca tuz kullanımı da iyice azaltılmalı. Limon suyu yüksek oranda asit içerdiği için böbrek taşlarını düşürmede oldukça etkilidir. Bunun yeni sıra yüksek lifli elma da böbreğin süzme işlemi gerçekleştirmesine yardımcı olur.
5 mm'nin altındaki taşlar kendiliğinden düşebilir. Bol su ve hareket taşların düşmesine yardımcı olur. Üreter kanallarını genişletici İlaç tedavisi ile taş düşürmek mümkün. 5 mm üstü taşları da operasyon yolu ile düşürülmektedir.
Böbrek taşına iyi gelen bitkilere ve tüm besinleri ayrıntıları ile derledik. Böbrek taşı için süt, elam sirkesi, nar ya da ısırgan otu tüketmek gerekir. Bunun dışında kırkkilit otu, fesleğen ya da kara hindiba da önerilir.
Hareket etmek yalnıza taş için değil, genel sağlık için de önerilir. Ancak halk arasında taşı olan hastalar için önerilen ip atlama, hoplama, zıplama gerçekten de taşların hareket etmesini kolaylaştırır.
İlgili 18 soru bulundu
Günde 12 bardak sıvı (en az 6 bardak su)
İdrar açık sarı renkte ve kokusuz ise bu, vücudunuzda yeterli miktarda su olduğunun gösterir. Günde 10-12 bardak sıvı tüketimi (en az 6 bardak su olmalı); idrar miktarını artırarak kimyasalların böbrek taşına dönüşmeden çözülmesini ve idrarla atılmasını sağlar.
Bunlar: a. Taşın boyutu (özellikle enine boyutu) 6 mm ve altında ise ilaç tedavisi yardımı ile 15 gün içinde kendiliğinden düşmesinin ihtimali %65-70 civarındadır. b.
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk Yücel, Türkiye'de çok yaygın olarak görülen böbrek taşı türlerinden olan ve eritilemeyen kalsiyum oksalatın düşürülmesi için sidrat özelliği olan limonun çok etkili olduğunu söyledi.
Günlük en az 2-2,5 litre su içmek, çay, kahve tüketimini azaltmak, asitli içecek içmemek, kalsiyum içeren süt, peynir gibi ürünleri kararında tüketmek, bol bol hareket edip egzersiz yapmak yeni taşların oluşumunu engellemede ve taş düşürmede işe yarar yöntemlerdir.
Maden suyu içmek doğrudan taş oluşumuna neden olmaz. Maden suları, normalde tüketilen içme sularına göre daha düşük pH'ya sahiptir. Böbrekte taş hastalığı olan kişilerin pH'sı yüksek su tüketmesi önerilir.
Bir bardak suyun içine iki yemek kaşığı elma sirkesi ilave ederek tüketebilirsiniz. Böbrek taşından kaynaklanan ağrılarınızın da böylece önüne geçebilirsiniz. Elma sirkesi en etkili çözümlerden biridir. Elma sirkesi var olan böbrek taşının da erimesini sağlar.
Taşın bulunduğu yer: Taş böbrekten idrar kesesine kadar idrar kanalı içinde ilerlerken takılıp kalabilir. Üst kısımda bulunan taşların kendiliğinden düşme şansı %22-48, orta kısımda bulunanların %46-60, alt uçta bulunan taşların düşme şansı ise %70-75 arasındadır.
Böbrek taşını düşürmek için
Kaynamakta olan bir bardak (yaklaşık 150 ml) klorsuz suya bir tatlı kaşığı (2-3 gr) kurutulmuş avokado yaprağı ilave edilir. Kısık ateşte sekiz dakika kaynatılır (demlenir). Demleme süresi tamamlandıktan sonra sıcakken süzülür. Ilıyınca akşam yemeğinden iki saat sonra içilir.
İdrar kanalına düşen taş spazma ve böbrekte şişmeye sebep olduğu için soğuk spazmı artırarak ağrıya katkıda bulunur. Bu yönüyle sıcak su banyoları, kaplıcalar veya en azından ağrının olduğu yere sıcak su torbası koymak rahatlatır.
Zeytinyağı ile limon suyunu karıştırın, için. Yarım saat sonra kalan limon suyunu ve elma sirkesini karıştırıp, için. Bu karışım böbrek taşının neden olduğu semptomların etkisini azaltmasının yanı sıra böbrek taşını eritiyor. Etki edene bu karışımı düzenli aralıklarla tüketebilirsiniz.
Bol lifli besinleri tüketmek. Ürik asit taşları için; pürin içeren protein değeri yüksek sardalya, sakatat, kuru bakliyat, mantar, ıspanak, karnıbahar, et tüketimi, bira ve benzeri alkollü içecekleri kısıtlamak. Tuz kullanımını azaltmak. Bol bol hareket edip egzersiz yapmak, kilodan kaçınmak.
Böbrek taşları çoğunlukla vücutta herhangi bir hasar oluşturmadan idrar yoluyla atılırlar. Ancak, tekrarlayan ve idrar yoluyla atılamayan taşlar için tedavi gerekebilir.
Çay dışında fazla kahve tüketimi, suyun yetersiz tüketilmesi, tuzun fazla tüketilmesi, oksalattan zengin sebzelerin, hayvansal kaynaklı proteinin fazla alınması riski artıran faktörlerdir. Hayvansal kaynaklı protein, kırmızı erik ve mürdüm eriği idrarı asit yapar ve oksalat taşlarının çökmesi uygun hale gelir.
Elma sirkesi böbreklerdeki taşın düşürülmesine de yardımcı olmaktadır. Bir bardak suyun içine iki yemek kaşığı elma sirkesi ilave ederek tüketebilirsiniz. Böbrek taşından kaynaklanan ağrılarınızın da böylece önüne geçebilirsiniz. Elma sirkesi en etkili çözümlerden biridir.
Yoğurt suyu böbrek taşı hastalıklarında kullanılabilir. İçerisindeki vitamin ve mineraller böbrek içerisindeki taş ve kumu eritmeye yardımcı olur. Eğer ufak çaplı böbrek taşı ya da kumu sorununa sahipseniz bunları ufak parçalara ayırarak idrar yolu ile vücuttan atılmasına yardımcı olur.
B vitamini içeren maydanoz suyu, aynı zamanda folik asit deposudur. Böbrek taşı düşürmeyi kolaylaştırır ve hızlandırır.
Bol sıvı tüketimi, hareket ve destekleyici ilaçlar böbrek taşını düşürmenin en kolay yolu olmaktadır. Bol sıvı tüketimi ve ilaçlar ise böbrek taşları kendiliğinden kırılır ve idrar yolu ile vücuttan atılır.
Böbrek taşı dökme belirtilerinin ilk sırasında ağrı ve sancılar gelmektedir. Kişi zaman zaman bıçak gibi saplanan ağrılar hisseder. Bunun yanı sıra böbrek taşı döken hastalarda idrarda yanma, idrarı tam boşaltamama hissi oluşur.
Doktorunuz böbrek taşınızı düşürmenize yardımcı olacak bir ilaç verebilir. Alfa bloker olarak bilinen bu tip ilaç, üreterinizdeki kasları gevşetir, böbrek taşını daha hızlı ve daha az acı ile düşürmenize yardımcı olur. Bazı durumlarda, bir ürolog lithotripsy adı verilen bir şok dalgası terapisi uygulayabilir.
Böbrek taşı idrar yollarını tıkayarak idrarın vücuttan atılmasında sıkıntılara yol açabilir. Böbrek taşının idrar yolunu tıkadığı kişilerde ilerleyen dönemde böbrek fonksiyonunu kaybeder ve çift taraflı ise böbrek yetmezliği gelişebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri