Ameliyathanede hava neden soğuk tutulmaktadır? Enfeksiyonların önlenmesi amacı ile ameliyat salonları soğuk tutulmaktadır. Hastaların bu durumdan etkilenmemesi için ısıtıcı battaniyelerle örtülmektedir.
Sıcaklık ve nem her ameliyat odasında ayrı ayrı ayarlanabilir olmalıdır. Ameliyat odasının sıcaklığı 20-23 °C olmalıdır. Ameliyatın türüne ve ihtiyaca göre 18-26 °C arasında ayarlanabilmelidir. Bağıl nem minimum %30, maksimum %60 olmalıdır.
Sağlık Bakanlığının 2020 yılında yayınladığı “Sağlıkta Kalite Standartları” rehberine göre ameliyathane oda sıcaklığı 20-23 °C olmalı, ameliyatın türüne ve ihtiyaca göre 18-26 °C arasında ayarlanabilmeli, bağıl nem minimum %30, maksimum %60 olmalıdır.
Ameliyathanenin havası saatte 20-30 kez değişmeli ve 0.5 mikronluk partiküllerin en az %90'ı filtre edilmelidir. Ameliyathanenin nem oranı %30-60 arasında sıcaklığı ise 20o-23o C olmalıdır. Ameliyat odasının sıcaklığı personele göre değil hastaya göre ayaralanmalıdır (çocuk, yenidoğan, yaşlı, yanık hastası vb).
Ameliyathane çalışanları mimari yapı, iklimlendirme, radyasyon, elektrik, gürültü, kanserojen ajanlar, kötü havalandırma, aydınlatma, gürültü, havasızlık ve gün ışığının olmaması gibi fiziksel risklerle de karşı karşıyadır.
İlgili 29 soru bulundu
Whipple ameliyatı genel cerrahlar için zor ve tecrübe gerektiren bir ameliyattır. Klasik Whipple'da midenin bir kısmı, 12 parmak bağırsağı ve ince bağırsağın bir kısmı, pankreasın başı bazen gövdesi de, safra yolunun bir kısmı, safra kesesi ve pankreasın etrafındaki lenf bezleri çıkartılır.
Anestezi verilecek hastaların midesi boş olmalıdır. Hasta anestezi altındayken, dolu midede bulunan gıdalar ve asitli mide sıvısı yemek borusundan geri gelerek, nefes borusuna kaçabilir bu da istenmeyen bir durumdur ve hayati tehlikeye neden olabilir.
Ameliyathane salonu ve yan hacimlerinin bulunduğu steril alanlarında, pencere ve kapılar dış ortama açılmaz ve bu alanlarda tuvalet bulunmaz.
Minimal invaziv cerrahi ya da kansız ameliyat olarak da bilinen laparoskopik cerrahi yöntemi ile pek çok farklı hastalığın tanısı koyulabilir ve tedavisi yapılabilir. Laparoskopik cerrahide ihtiyaç duyulan kesi alanı 0.5 ila 1 cm. aralığındadır. Dolayısıyla kişi, ameliyat sonrasında daha az ağrı hisseder.
Sıvı geçişini engellemek için cerrahi örtü ve önlüklerde kullanılır.
Havanın Sıcaklığı Değil, Ameliyathanenin Ortamı Önemlidir!
Günümüzde ameliyathanelerin hepsi özel klima sistemleri ile donatılmış ve dış ortamdan yalıtılmıştır. Buraların ortalama sıcaklığı ameliyathane, hastane ve yapılacak ameliyatın tipine göre değişmekle birlikte ortalama 19 ve 22 derece arasındadır.
Ameliyathanede hava neden soğuk tutulmaktadır? Enfeksiyonların önlenmesi amacı ile ameliyat salonları soğuk tutulmaktadır. Hastaların bu durumdan etkilenmemesi için ısıtıcı battaniyelerle örtülmektedir.
Ameliyat olacak hastaları servisde, servis hemşireleri ameliyata hazırlar. Hastaların üzerlerinde sadece iç çamaşırları kalacak şekilde soyunmaları ve özel ameliyat kıyafetini giymeleri gerekir. Bu kıyafetler, giydirilmesi ve çıkarılması son derece kolay olan, arkadan bağlanan, bol kıyafetlerdir.
Ameliyathaneye ameliyathane kuralları ve sterilizasyon için hasta yakınları alınmamaktadır.
1/100 çamaşır suyuyla (görünür kirlenme mevcutsa 1/10 çamaşır suyu ile) veya yüzeyi uygun dezenfaktanla silinir. 4.9. Çamaşır suyu kullanılamayacak küçük yüzeyler için %70 alkol kullanılır. 4.10. Oda zemini ıslak paspasla temizlenir.
Ameliyat sonrasında ilk 4 gün ameliyat yerinde ısı, kızarıklık, renk değişiklikleri, ağrı ve ödem görülmesi normaldir. Bu değişiklikler yara iyileşmesinin inflamasyon (yangı) fazına denk gelir. Kesi üzerinde yeni epidermis denilen cilt üst tabakasının oluşumu operasyon sonrası 72'nci saatte tamamlanır.
Çin'de komplike bir beyin ameliyatı 32 saatlik bir emeğin ardından başarıyla sonuçlandı. Hem anevrizması hem de beyin tümörü olan hastayı ameliyat eden cerrahlar işlem sonrası yorgunluktan yere yığıldı. Çin basını, bunun şimdiye dek Fujian Tıp Fakültesi Hastanesinde gerçekleştirilen en uzun operasyon olduğunu yazdı.
Ameliyat öncesi (preoperatif) hasta hazırlığı
Laparoskopik cerrahide çoğunlukla gizli dikişler kullanılır. Böylece dikişlerin alınmasına gerek kalmadan 7 ila 10 gün içerisinde kendiliğinden düşerler. Eğer normal dikiş atıldıysa, yine bir hafta ile on gün arasında dikişlerin alınması gerekir.
Yeşil ve mavi renkler, renk skalasında kırmızı rengin bir nevi karşıtıdırlar. Böylece ameliyat elbisesi, kan nedeniyle kırmızıya karşı duyarsızlaşabilecek olan gözü, yeşil ve mavi rengi ile devamlı olarak uyarır. Yani gözün görüşünü tazeleyerek kırmızıya olan görüş kaybının önüne geçer.
Beyaz kıyafetler, ameliyathane personelinin giysilerinin üzerine kir, leke ve mikroorganizma bulaşmasını daha kolay gösterebilir ve bu da sterilizasyonu tehlikeye atabilir.
Ameliyat sonunda anestetik gazlar kapatılır ve hastanın yavaş yavaş uyanması beklenir. Hastanın yaşamsal refleksleri geri döndükten sonra, nefes yollarındaki tüp çekilir ve hastanın kendi kendine soluması sağlanır.
Ameliyatınızdan birkaç hafta önce sigara içmezseniz, akciğerlerinizdeki mukoza zarı daha az uyarılmış olacaktır. Ameliyatınızın en az 12 saat öncesinde sigara içmezseniz, kanınızdaki oksijen dolaşımının sağlaması kolaylaşacak ve kan dolaşımınızda sorun yaşanması olasılığı azalacaktır.
Ameliyattan önce su dahil 8 saatlik açlık dönemi gerekiyor. Bunun nedeni ise midenin dolu olması durumunda anestezi sırasında mide içeriğinin akciğerlere kaçarak yaşamsal problemlere neden olabilmesi.
Kişiler genellikle ağrı olmaksızın sanki rüyadaymış gibi bazı sesler duyduklarını ifade ederler. Ancak ameliyat boyunca acıyı hissetmek ve tepki verememek gibi olumsuz bir tablo söz konusu değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri