Soğuk Baklava Nasıl Ortaya Çıktı? Soğuk baklava Diyarbakır'dan çıkarak tatlı kültürümüze kazandırılmış bir lezzet. Diyarbakır'ın baklava ustaları yaz aylarında daha çok tercih edilen tatlılar olan sütlü Nuriye ve güllaçtan ilham almışlar, böylece ortaya sütlü soğuk baklava çıkmış.
Diyarbakır'da keşfedilen 'soğuk baklava' tatlıcıların yeni gelir kapısı oldu. Ünü ülke sınırlarını aşan ürünün toplam satışlardaki payı % 30-40'lara ulaştı. Geçen yıl 2.4 milyon kişinin tattığı bu üründen yılda 180 bin ton üretiliyor.
Diyarbakır'a has patentli soğuk baklava, dünyanın dört bir yanına yayıldı. Yılda 180 ton üretiliyor, 2 milyon 400 kişi bu baklavadan tadıyor. Diyarbakır'da 30 yıla aşkındır tatlı sektöründe öncü olan bir pastane tarafından patentli olan soğuk baklava Diyarbakır'da gün yüzüne çıktı ve dünyaya yayılıyor.
Diyarbakır'ın vazgeçilmez lezzetleri arasında bulunan Sütlü Nuriye, baklavaya göre hafif olması nedeniyle tercih edilir. Badem ve baklava yufkasıyla hazırlanan, üzerine sütlü şerbet dökülen tatlı, halk arasında "Diyarbakır baklavası" olarak adlandırılır.
Doğrulanmış Cevap. Baklava Gaziantep yöremize aittir.
İlgili 45 soru bulundu
Yüzyıllarca beraber yaşamış ve halen aynı mahalleri dahi paylaşıyor olan Türk ve Yunanlar arasındaki “baklava” tartışması yeni bir boyut kazandı. Yunanistan'da kimi kesimler baklavanın kendilerine ait olduğunu söylerken, Türkiye'de de baklavanın bir Türk tatlısı olduğu savunuluyor.
Gaziantep'te babadan oğla, ustadan çırağa öğretilerek, üretim şekli ve lezzeti ile ev yapımı baklavalardan farklılaşmıştır. Ürün çok ince hamur katmanları arasına fıstık ve kaymak konularak pişirilip, üzerine şerbet ilave edilmek suretiyle elde edilen tatlıdır. Ürün yaş ve kuru olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Fatih Sultan Mehmet dönemine ait mutfak defterlerinde kayıtlı olan bir bilgiye göre baklava ilk kez 1473 yılının Şaban ayında Topkapı Sarayı'nda pişirilmiştir.
Soğuk baklavadaki farkın şerbetinde olduğuna dikkati çeken Acar, "Normal baklavanın şerbeti su ve şekerden yapılır. Soğuk baklavada ise süt ve şeker kullanılıyor. Su kesinlikle girmez içine. Hamur katları daha azdır.
Soğuk baklava ve sütlü Nuriye'nin aynı tatlılar olmadığını da hatırlatmak isteriz, zira yapım aşamaları tamamen farklı.
Diyarbakır'da yıllardır hizmet veren 1968 yılından bugüne vatandaşların damak tadına hitap eden meşhur Kadayıfçı Sıtkı Ustaya, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Soğuk Baklava Marka Tescil Belgesi verildi. Hizmete girdiği günden bu yana, daha güzeli hedefleyerek, yarım asırdır sağlıklı ve doğal lezzetler sunuyor.
Zonguldak mutfağının tatlılarından biri olan beyaz baklava, bildiğimiz baklavalardan biraz farklı. Beyaz görümüyle dikkat çeken bu tatlı, özel günlerin vazgeçilmezlerinden. Her ne kadar biraz uğraştırıcı olsa da lezzeti buna değer.
Birçok çeşidi olan baklavanın tadına doyum olmaz türlerinden biri de soğuk baklava oldu. Türk tatlıları arasında en bilineni olan baklava artık soğuk da tüketiliyor. Yaklaşık 1,5 yıl önce Türk mutfağına giren soğuk baklava, daha hafif olduğu için de tercih ediliyor.
Osmanlı'nın “Türk” olarak algılanması nedeniyle de Yunan ve Arapların bu nitelemeyi hoş karşılamadıklarını ifade eden Güllü, ”Baklavanın ana malzemesi yufkanın anavatanı Orta Asya'dır ve onu ilk kez yapanlar da Türklerdir. Bugünün yufkası, 11. yüzyılda yazılmış Divan-ı Lügati't-Türk'te 'yuvka' olarak geçiyor” dedi.
GAZİANTEP (AA) - ÖZKAN BEYER - UNESCO tarafından gastronomi dalında yaratıcı şehirler ağına dahil edilen Gaziantep'te bir firma, "midye" şeklinde özel bir baklava üretti.
Elmalı Baklava | Rize'ye giden Kıvanç Kasabalı, Hemşinlilere özgü "elmalı baklava" yapımına yardımcı oluyor. 🙂 “Şehirden Uzakta”, yeni bölümüyle 19 Aralık Cumartesi...
Soğuk Baklava Nasıl Ortaya Çıktı? Soğuk baklava Diyarbakır'dan çıkarak tatlı kültürümüze kazandırılmış bir lezzet. Diyarbakır'ın baklava ustaları yaz aylarında daha çok tercih edilen tatlılar olan sütlü Nuriye ve güllaçtan ilham almışlar, böylece ortaya sütlü soğuk baklava çıkmış.
Sütlü tatlılardan sayılan soğuk Baklava, mutlaka serin bir yerde saklanmalı ve üç gün içerisinde tüketilmelidir.
Lezzet ve sağlığın ortak paydada buluştuğu içecek, milli içeceğimiz olarak adlandırdığımız ayran oluyor. Şeker oranı yüksek olan baklava gibi tatlıların yanında ayran içmek faydalı olabilir.
Yaklaşık 220 çeşit baklava vardır.
Çatal baklavanın 1/3 ön kısmına batırılır. Baklava ters çevrilerek ağza alınır. Baklavanın alt kısmı damağa gelir. Baklavanın yağı ve şıralı kısmı ağızda dağılır.
Baklavaya Rum ve Lübnanlılardan sonra şimdi de Ermeniler sahip çıkmaya başladı ! AB üyesi ülkelerde düzenlenen Avrupa Günü etkinliklerinde Kıbrıslı Rumlar'ın baklavayı kendi milli tatlıları olarak sunmasıyla başlayan, "Baklava kimin" tartışması şimdi de Arap diyarlarına sıçradı.
Baklava (Bakllavë), Türkiye'de olduğu gibi, Arnavut coğrafyasında ve Arnavut'larda önem verilen tatlılardan biridir. Özellikle Türkiye'de yaşayan Arnavutlar için söylemek gerekirse, her bayram sofraların olmazsa olmazlarından biridir. Üstelik sadece bayramlarda değil, özel günlerde, düğünlerde mutlaka yapılır.
Altın Baklava Film Akademisi Uluslararası Öğrenci Film Festivali, tüm dünyadaki sinema okullarından öğrencilerin de katılımıyla uluslararası nitelik kazanmıştır. Festivalimizin hem Gaziantep'in, hem de ülkemizin uluslararası eğitim ve sanat platformlarında tanınmasına aracılık etmesi en önemli amacımızdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri