Hastaya ameliyat masasında doğru pozisyon vermedeki en önemli iki sorumluluk; Hastanın istemsiz olarak hareketini önlemek ve • Hastayı yaralanmadan korumaktır. Genel olarak ameliyathanede çalışan hemşireler hastaya pozisyon verilmesinden sorumludur.
Ameliyathane cerrahi ekip üyeleri genel olarak cerrah, anestezist ve ameliyathane hemşiresi gibi çeşitli eğitim, bilgi düzeyi ve deneyimlere sahip üç farklı kariyer meslek tarafından oluşmaktadır.
Pozisyon Verilmesinde Amaçlar * Dolaşımı hızlandırmak * Bası yarasını önlemek * Hareketsizliğe bağlı gelişebilecek sekonder problemleri önlemek * Bakım işlemlerini kolaylaştırmak kolaylaştırmak * Hastanın rahat ve emniyetini sağlamak * Solunum güçlüğü ve kalp yetmezliği olan hastada solunum yollarını açmak Pozisyon ...
İlgili 25 soru bulundu
Çeşitli cerrahi girişimlerde kolaylık sağlamak amacıyla farklı pozisyonlar kulla- nılmaktadır. En iyi pozisyon hastanın fizyolojisini etkilemeden ve yumuşak do- ku, iskelet hasarına yol açmadan cerrahi girişime izin veren ya da cerrahi girişi- mi kolaylaştıran pozisyondur.
Yatan kişinin vücut bölgesinde yatağa değmeyen diz, bel, boyun, dirsek boşlukları baş yastığıyla desteklenmeli, uzun süreli yer çekimi etkisinden korunmalıdır. Yan pozisyonda yatırılan hastalarda yumuşak yastıklarla diğer kol ve bacağın yatılan taraftaki kol ve bacağa yük olması engellenmelidir.
Premedikasyon, ön hazırlık dönemi: Anestezinin başlangıç aşamasıdır. Ameliyatın yarattığı stresi ve baskıyı azaltıp hastanın ameliyathaneye sakinleşmiş olarak gitmesi amaçlanmaktadır. Bunun için damar yolu açılarak ya da ağız yoluyla bazı ilaçlar verilir ve uykuya hazırlanması sağlanır.
Enjeksiyondan sonra hasta sırt üstü yatar duruma getirilir. Gerekirse masaya baş aşağı veya baş yukarı pozisyon verilebilir. Bundan sonra kan basıncı ve anestezi seviyesi hemen ve kısa aralıklarla kontrol edilmelidir.
Hastada cerrahi pozisyona bağlı gelişebilecek komplikasyonlar arasında solunumsal ve kardiyovasküler problemler, kas-iskelet sistemine ilişkin problemler, kalıcı hasara da neden olabilen nöromüsküler, deri ve doku yaralanmaları yer almaktadır.
Ameliyathane sorumlu hemşiresi, ameliyathane alanında başhemşireye karşı sorumlu olan kişidir. Ameliyathane sorumlu hemşiresi, ameliyathane içerisindeki ekibi yöneten, cerrahi işlemler için ameliyathaneden, ilaçlardan ve malzemeden sorumlu olan ve aynı zamanda hastaların takibini yapan kişidir.
Porter hastanede genel olarak hastaları birimler arası taşıyan kişi demektir. Porter ayrıca gerekli alanlarda hastaların bakımları ve pozisyon verilmesi durumlarında hemşirelere yarımcı olur.
Cerrahide bilgi ve becerinin bir arada bulunmasından dolayı hem bilim hem sanat olarak kabul edilir. Genellikle lokal anestezi veya genel anestezi altında uygulanmaktadır. Cerh, yara; cerrahi, yara ile uğraşan bilim; cerrah ise yara ile uğraşan kişi anlamına gelmektedir.
5.2.1.7.Prone Pozisyonu: Hasta supin pozisyondan sonra karın üstüne yatırılır. 5.2.1.8- Diz-Göğüs Pozisyonu: Hastanın dizi göğsüne gelecek şekilde pozisyon verilir.
Bilinci açıksa hastayı 'yarı oturur' pozisyonda (sırta yer ile 45 derece açı oluşturacak şekilde pozisyon verin) bekletin. Ortam havadar değilse camları açın. Bilinç kapalı, nabız alınamıyor veya solunum durmuşsa; sadece ilkyardımcı sertifikası olan kişiler temel yaşam desteğine başlayabilir!
Dorsal Rekümbent Pozisyonu. Perine bakımı, sürgü verme, vajinal ilaç uygulama, kadınlarda üriner kateter takılması gibi uygulamalarda kullanılan bir pozisyondur. Hasta öncesi sırtüstü pozisyonuna getirilir. Daha sonra hastanın dizleri bükük, ayak tabanları yatak ile tam temas edecek biçime getirilir.
Spinal anestezide epidural anesteziye kıyasla çok daha düşük doz ilaç verilmesine rağmen anestezinin etkisi çok daha kısa sürede başlıyor. Epidural anestezi ile ağrı duyusu ortadan kalksa da anne adayı sezaryen operasyonu sırasında dokunmayı ve dokuların çekilmesi ve gerilmesini hissedebiliyor.
Epidural doğum ve spinal doğum arasında sadece bölgesel fark vardır. Epidural doğum da dura çevresindeki bölgeye anestezik madde verilirken spinal anestezi de daha derine anestezi verilmesiyle ağrı hissinin azalması sağlanır.
Bu durum ameliyattan sonraki 3-4 saate kadar sürer sonra oynatabilir. Hastanın bilinci açıktır ,ağrısı yoktur .3-4 saat sonra ağrı başlamadan yapılan ek ağrı kesicilerle ağrı genel anesteziye göre daha kolay kontrol edilebilir. Bu sayede bebeğini doğduktan hemen sonra görebilir. Bebek ilaçtan etkilenmez.
ASA 3: Kalp yetmezliği, geçirilmiş miyokard infarktüsü, hipovolemi, ileri diyabet, sınırlı akciğer fonksiyonu vb. rahatsızlıklar nedeni ile aktivitesini sınırlayan; ancak, güçsüz bırakmayan hastalığı olan kişi.
Ameliyat yüzüstü pozisyonda ve genel anestezi altında yapıldığından ameliyata kadar bir şey yiyip içilmemelidir. Aksi halde kusma durumunda akciğerlere mide sıvısı kaçar ki bu ciddi sonuçlar doğurabilen bir durumdur. Ameliyattan 3-4 saat sonra ağızdan su ve meyve suyu benzeri sıvılara başlanır.
Deneyimli ellerde anestezi sırasında uyanmak ya da işlem sonrasında uyanamamak gibi bir durum yaşanmaz. Ancak hem hastanın genel durumunun düzeyi, hem de geçirilen cerrahi işlemin büyüklüğü tıpta her alanda olduğu gibi komplikasyon olasılıklarını belirler.
Hastayı terletmeyen türde çamaşırlar seçilmelidir. Hastanız hiç hareket edemiyorsa mutlaka 2 saatte bir pozisyonu değiştirin. Hastanızı felçli tarafına doğru yatırdığınız zaman 20 dakikadan fazla bu pozisyonda tutmayın. His kaybı olduğu için bu bölge 20 dakikadan uzun süre basınç altında kalmamalıdır.
Şok Pozisyonu hasta veya yaralıda bacaklardaki kan akımını azaltıp beyin ve iç organlara kan akışını artırmak amacıyla kullanılır. Kanaması bulunan hastalar da Şok Pozisyonu ile yardım gelmesini beklerler.
Hangi Durumlarda Yarı Oturur Pozisyon Verilir:
Solunum yolu ile gerçekleşen zehirlenmelerde. Göğüs ağrısı, sıkışması, kalp krizi gibi göğüsle alakalı tüm hastalıklarda ve yaralanmalarda. Solunum zorluğu çeken, bilinci açık tüm hasta ve yaralılara, yarı oturur pozisyon verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri