Derin Ven Trombozunun önlenmesi için kullanılan mekanik koruyucu yöntemler arasında en sık kullanılan, kullanımı kolay ve maliyeti etkin yöntemlerden biri antiembolik çoraplardır.
Eğer doktorunuz gerekli görürse bacak toplar damarlarında oluşabilecek pıhtıları engellemek amacıyla özel çoraplar çoraplar giymenizi isteyebilir. Ameliyat ekibi ameliyathaneye gitmeden önce isminizi, doğum tarihinizi ve ne ameliyatı olacağınızı kontrol edecektir.
Varis Çorabı
Hekiminizin önerisi ile ameliyat sonrası varis çorabınızı ortalama 1-1,5 ay boyunca giymeniz gerekmektedir. Çorabın giyilmesi için en doğru ve en uygun zaman yataktan kalkmadan öncedir.
Embolik ameliyat öncesi ve sonrası yatan hastalar için kan akışını düzenleyici ve koruyucu tedavide ve bilhassa Travma sonrası tedaviye tabi olan ve hidrostatik ödem, ezilme ve burkulmaya maruz kalan hastalar için uygundur.
Kompresyon Çorabı Nedir? Bacakları klasik çoraplardan daha fazla sıkarak kan akışını iyileştirmek amacıyla tasarlanan farklı boyut ve sıkılığa sahip çorap çeşitleri kompresyon çorabı olarak tanımlanır. Özellikle bacaklardaki venöz damarların tedavisinde yaygın olarak kullanılır.
İlgili 25 soru bulundu
Normalde ortalama 7-10 gün antiembolik çorap kullanmaya devam etmenizi öneririz. Yüksek BMI'lı hastalar( 50 ve üzeri ) emboli çorabını çıkardıktan sonra bir süre daha varis çorabı kullanmaya devam etmelidir.
Düz örgü medikal kompresyon giysileri, kol ve bacaklarda lipödem ve lenfödem için destekleyici tedavi sunar. Genellikle lenfatik drenajın ardından ödemin tekrarlamamasını amaçlarlar. Kompresyon giysileri lipödem için ödemin ilerlemesini yavaşlatmak ve hatta engellemek amacıyla giyilir.
Hastaların bir kısmında, emboliler sabahları yataktan kalkarken, tuvalette ıkınma sırasında veya ani bedensel zorlanmalar gibi olayları takiben ortaya çıkarlar. Ameliyat sonrası dönemdeki hastalarda trombozis (pıhtı) riskinin pik noktası ameliyat sonrası 7. gündür.
Varis Çorabını Ne Kadar Giymem Gereklidir? Varis çorabının yaşam boyu kullanılması önerilmektedir. Aynı zamanda çorabın gündüz giyilip gece çıkarılması gerektiği de unutulmamalıdır.
Varis çorabı sürekli bacakta tutulmalı, sadece pansuman yapılacağı zaman çıkarılmalı. 5 gün geçtikten sonra geceleri uyurken varis çorabı çıkarılabilir bunun dışında uyanık olduğu saatlerde varis çorabı bacakta olmalı.
Çorabın giylmesidenn önce sadece ayak parmaklarını örtecek yarım çorap giyilebilir. Sonra çorap ayak kısmı üzerine ters düz edilir. İlk olarak çorabın ayak kısmı giyilir. Sonra çorap yukarı doğru kaydırılarak giyilir ve en son ayak parakları için giyilen çoap çıkarılmaktadır. Çorap yavaş yavaş çekilerek giyilmelidir.
Aspirin ve diğer kan sulandırıcı ilaçlar, ağrı kesici ve antiinflamatuar ilaçlar, vitamin hapları, zayıflama hapları ameliyat esnasında ve sonrasında kanamaya neden olacağı için ameliyattan 10 gün önce kesilmelidir ve ameliyattan sonra 10 gün süreyle de kullanılmamalıdır.
Bunların olmaması yara iyileşmesi açısından olumsuz göstergelerdir. İlk 2 gün yaradan kanlı az miktarda akıntı olması normaldir. 3 ve 4. güne doğru akıntı rengi kirli sarı-kırmızı renge döner ve miktarı azalır. 4. günden sonra akıntı iyice azalır, hatta kesilir.
Tüyler cerrahi alana engel olmadığı sürece temizlemeyin, Tüy temizliğini ameliyattan hemen önce gerçekleştirin, Tıraş makinesi ya da tüy dökücü krem kullanın, jilet kullanmayın, Ameliyathanedeki tüm jiletleri ortadan kaldırın ve Tüy temizlik protokolü oluşturun.
Hasta anestezi altındayken, dolu midede bulunan gıdalar ve asitli mide sıvısı yemek borusundan geri gelerek, nefes borusuna kaçabilir bu da istenmeyen bir durumdur ve hayati tehlikeye neden olabilir.
Ameliyattan önce su dahil 8 saatlik açlık dönemi gerekiyor. Bunun nedeni ise midenin dolu olması durumunda anestezi sırasında mide içeriğinin akciğerlere kaçarak yaşamsal problemlere neden olabilmesi.
Anti emboli çorapları bacaklara devamlı basınç uygulayarak kan akışını hızlandırır ve pıhtılaşmayı azaltır. Dış basıncı ayak bileğinde en yüksek olmak üzere, baldır ve üst bacağa doğru azalan bir kompresyon uygular. Böylece derin damar sisteminde kan akışkanlığını artırır.
Antiemboli çorabı Embolik ameliyat öncesi ve sonrası yatan hastalar için kan akışını düzenleyici ve koruyucu tedavide ve bilhassa travma sonrası tedaviye tabi olan ve hidrostatik ödem, ezilme ve burkulmaya maruz kalan hastalar için uygundur.
Bu çorap, ayaklarda şişlik olmasını azaltmak ve engellemek için kullanılır. Varis çorabının, sabah yataktan kalkmadan giyilmesi, doktorun önerdiği süre boyunca kullanılması, çorapta kırışıklık veya katlanma olmaması, gece yatarken çıkarılması ve uygun boyutlarda kullanımı büyük önem taşır.
Emboli riski tüm ameliyatlar için geçerlidir. Özellikle kalça protezi, diz ameliyatları gibi operasyonlarda risk daha fazladır.
Rutin tetkikleri yaptırıp düzenli beslenmek ve yağsız gıdalarla, şeker tuz alımını minimale indirgeyerek beslenmek gerekir. Egzersiz, yürüyüş ve spor yapmak kolesterol ve yağ oranını azaltıyor. Göbek çevresindeki yağlanmayı azaltmak yağ profillerini değiştirir.
Lenfödem sebebiyle meydana gelen şişliğin gözle görülebilir ve ölçülebilir nitelikte olduğu durumlarda ise, eğitimli fizyoterapistler tarafından gerçekleştirilen manuel lenf drenajı tedavisi, çok katmanlı bandaj uygulaması ve gözetim altında uygulanan belli başlı egzersizler yoluyla tedavi sağlanmaktadır.
Lenfödemli kolla fırçalama, itme, çekme, silme gücü gerektiren hareketleri yapmaktan kaçınılmalıdır. Lenfödemli bölge; böcek ısırıkları, kesikler, spor yaralanmaları gibi çarpma ve travmalardan korunmalıdır. Bacakta lenfödem varsa uzun süre ayakta kalınmamalı ve çıplak ayakla dolaşılmamalıdır.
Lenf ödem, tedavi edilmemesi halinde ilerleyen aşamalarda geri dönüşü olmayan hatta ölümle sonuçlanan kanserlere yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri