Humusça zengin topraklarda, deniz suyunda, bitkilerde, yanardağ gazlarında amonyak bulunur.
Sanayide üretilen amonyağın yaklaşık % 80′ i tarımda gübre olarak kullanılmaktadır. Amonyak aynı zamanda su kaynaklarının arıtılması için ve plastik, patlayıcı, tekstil, böcek ilacı, boya ve diğer kimyasalların imalatında soğutucu gaz olarak kullanılır.
Amonyak, endüstride yaygın olarak kullanılan kimyasal bir bileşiktir. En çok gübre üretiminde kullanılır. Toprağı zenginleştiren besinlerde bol miktarda bulunur. Amonyak , çevreye ve toprağa olumsuz bir etkisi olmadığı için tarımda da kullanılmaktadır.
Amonyak doğal olarak oluşur ve çevrede toprakta, havada ve suda bulunur. Amonyak ayrıca, bitkiler döllenirken meydana gelen nitrojen döngüsünün bir parçası olarak doğal olarak yenilenir. Bu doğal sürecin bir sonucu olarak amonyak çevrede uzun süre dayanmaz ve ayrıca biyolojik olarak birikmez.
Gübre üretimlerinde sıklıkla kullanılır ve genellikle toprağa sulu çözeltisi doğrudan dökülebilir. Patlayıcı madde yapımında, temizlik ürünleri üretiminde, naylon, plastik, boya gibi maddelerin üretimlerinde, soda, ilaç üretimleri, sentetik elyaf üretimi, ipek ve pamuk temizliklerinde işe yaramaktadır.
İlgili 28 soru bulundu
Eklioğlu, "Deterjan, yağ çözücü ve dezenfektan gibi temizleyicilerin içlerinde amonyak, etilen glikol monobutil asetat, sodyum hipoklorit, trisodyum fosfat gibi zararlı kimyasalları barındırıyorlar.
Ev tipi amonyak, sudaki bir NH3 çözeltisidir ve birçok yüzey için genel amaçlı bir temizleyici olarak kullanılır. Amonyak nispeten iz bırakmayan bir parlaklık sağladığından, en yaygın kullanımlarından biri cam, porselen ve paslanmaz çeliği temizlemektir.
Amonyak(Amonyak bi Karbonat) beyaz renkte kristal ve toz görünümünde olup,unlu mamüllerde maya görevi görür. Kabartma tozu formülasyonlarında,yangın söndürücülerde,geçirgen plastik üretiminde,temizlik ürünlerinde,seramik,boya,tekstil,deri ve gübre sanayiiinde kullanılır.
Birçok olumsuz özelliği olan amonyak maddesinin evlerde ve genel alışveriş mağazalarında bulunmamasının sebebi işte bu tür yan etkileridir. Bu sebeple temizlik için amonyak kullanmak istiyorsanız, içeriğinde amonyak bulunan hazır temizlik ürünlerine yönelmenizi tavsiye ediyoruz.
Piyasada amonyak adı altında satılan maddeler amonyağın sulu çözeltisi olan amonyum hidroksittir.
Vücutta üretilen amonyağın çoğu karaciğer tarafından üre üretmek için kullanılır. Üre de atık bir üründür, ancak amonyaktan çok daha az toksiktir. Amonyak özellikle beyin için toksiktir. Bilinç bulanıklığına, düşük enerjiye ve bazen komaya neden olabilir.
Koklanan amonyağın sanıldığı gibi fizyolojik bir katkısı yoktur. Yalnızca ayıltma, kendine getirme amaçlı kullanılır. Amonyağın pis ve keskin kokusunun konsantrasyonu artırdığı düşünülmektedir. Halterciler, antrenmanlar sırasında da amonyak koklar.
Proteinin vücutta sindirilmesi sonucu ortaya çıkan atık madde olan amonyak, karaciğer tarafından parçalanarak üreye dönüştürülür. Oluşan toplam üre miktarının yaklaşık %10'a kadar olan kısmı ter yoluyla atılsa da büyük bir bölümü böbrekler tarafından süzülerek, idrar yoluyla vücut dışına atılır.
Sizler amonyak bulamazsanız, amonyak yerine karbonat miktarını iki katına çıkartarak da bu pastayı hazırlayabilirsiniz.
Amonyak, kimyasal formülü NH3 olan, renksiz, keskin kokulu, zehirli, aşındırıcı ve yanıcı bir gazdır. 'R717 soğutucu gaz' olarak da bilinir. Piyasada amonyak olarak bilinen sıvı, bu gazın belirli oranlarda suda çözünmüş halidir, bu yüzden amonyak gazına 'susuz amonyak' da denir.
> Çok az miktarlarda bile solunması, yutulması, göz veya ciltle teması halinde zehirleyen bir gazdır. Zehirlenme belirtileri şu şekilde ilerler: Göz, burun ve boğazda tahriş, nefes darlığı, hırıltılı solunum, akciğer ödemi, pembe köpüklü balgam, cilt yanıkları ve kabarmalar.
Amonyak, göze nüfuz etme ve göze zarar verme eğiliminde olup, etkisi diğer alkalilere göre daha fazladır. Havadaki düşük konsantrasyonlarda bile (50 ppm) hızlı bir şekilde göz, burun ve boğaz tahrişine, öksürme ve bronşların daralmasına sebep olur.
Amonyum hidroksite rastlanmadı
Amonyak bileşikleri, Amerikan Gıda ve İlaç Örgütünce yiyeceklere konmasına izin verilen bir madde. Fakat Avrupa Birliğinde ve ülkemizde bu yasak.
Amonyak çözeltisi vücudun heryeri için koroziftir. Cilde temas ağır yanıklar oluşturur. Göze temas ciddi zararlar verir. Yutma ani tahriş yapar ve mide-bağırsak bölgesinde tahribata sebep olabilir.
Un, kabartma tozu ,vanilya ve amonyak eklenerek yoğurulmaya devam edilir. Hazırlanan hamur bezelere bölünür. Bir tepsi kalıp olarak kullanılarak yufkalar aynı büyüklükte açılır. Açılan yufkalar 200 derece fırında üstü hafif pembeleşene kadar pişirilir.
Amonyak helal midir? el Cevab: Pastalarda kullanılan amonyak muhtemelen bildiğimiz arı vs zehirli hayvan sokmalarında panzehir olarak kullandığımız amonyak değildir. Kabartma tozu özelliğinde bir maddedir. Bu çerçevede kullanılması mubah olur.
Yaş pasta tadında kat kat yapılan nefis bir pasta amonyaklı pasta. Annelerimizin kalıp olmadığı zamanlarda bulduğu bu yöntem sayesinde özel günlerde harika bir kutlama pastası yapılırdı. İçindeki gıda amonyağı sayesinde hamuru da nefis olurdu. Bu pasta tam da o pasta tarifi işte.
Gıda endüstrisinde unlu mamüllerde kabartma tozu olarak kullanılmasının yanı sıra; yangın söndürücülerde, temizlik ürünlerinde, seramik, boya, tekstil, deri ve gübre sanayilerinde kullanılır.
Amonyak üretiminin ana hammaddeleri doğalgaz, su ve atmosfer havasıdır. Üretim için gerekli olan elektrik enerjisi, Eti Gübre A.Ş. Mazıdağı Fosfat Tesisleri bünyesinde bulunan ve toplam kurulu gücü 32 MW olan buhar türbininden ortalama 8 MW olarak karşılanmaktadır.
Susuz amonyak, endüstride azotlu gübre ve nitrik asit üretiminde, laboratuarlarda birçok kimyasal maddenin elde edilmesinde ve buharlaşma ısısının yüksekliği (327 kcal/g) nedeniyle soğutucu gaz olarak kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri