Amortisman süresini hesaplamak için yatırımın bugünkü değerini, aylık kira gelirine bölmeniz gerekir. Örneğin 420 bin liraya aldığınız bir gayrimenkulün 2500 TL'lik aylık kira geliri var ise, 420000/2500=168 sonucu ortaya çıkar. 168 ayın yıllık ifadesi ise 168/12 hesaplamasıyla 14 yıla denk gelmektedir.
Bu tür uzun vadeli kesintiye yıpranma payı yani amortisman denir. Amortisman, uzun vadeli bir işletme varlığı için kesintileri birkaç yıla yaymak için mükemmel bir yöntemdir. İşletme tarafından satın alınan varlığın amortismana tabi tutulması için 1 yıldan fazla kullanılması gerekir.
Amortisman oranı 1/ekonomik ömür olarak hesaplanır. Yani 1/10 = 0,10'dur. Yüzde karşılık ise %10'dur. Bu durumda, yıllık amortisman değeri: 10.000 x %10 = 1.000 TL'dir.
“İktisadi bir değer için amortisman ayırmanın şartı, kullanılmaya başlanması değil, aktife girmesidir. Yılın son gününde işletmenin aktifine giren bir değer için dahi amortisman yıllık olarak ayrılır.”
İlgili 17 soru bulundu
Amortisman oranı 1 / ekonomik ömür şeklinde hesaplanır. Yani 1 / 5 = 0,20 'dir. Bu sonucun yüzde karşılığı da % 20 olarak ortaya çıkacaktır. Bu bağlamda, senelik amortisman hesabı sonucu 10.000 x % 20 = 2.000 TL'dir.
Amortismana tabi bir duran varlığın amortisman süreci varlığın işletmenin aktiflerine katıldığı yıl başlar ve ekonomik ömrünün sona erdiği yıl biter.
Bu yaklaşım doğrultusunda amortisman, bir dönemden daha fazla süre kendisinden yararlanılacak bir maddi duran varlığın elde etme maliyetinin söz konusu varlığın faydalı ömrü boyunca dağıtılarak her dönem sadece o döneme isabet eden payının gider olarak muhasebeleştirilmesidir (Büyükmirza, 2019: 66).
2023 yılı Demirbaş ve Amortisman Sınırı 4.400 TL olarak açıklandı, amortisman sınırı KDV Hariç tutarlar dikkate alınarak uygulanmaktadır.
Aracın Çıplak Bedeli: Alım faturasındaki KDV ve ÖTV hariç olan bedeldir. Sıfır kilometre ve ikinci el binek oto alımlarında; şirketin aktifine kaydedilir ve amortisman yoluyla giderleştirilir. Amortisman süresi 5 yıl olup, normal amortisman yöntemine göre; her yıl %20'si gider kaydedilmek suretiyle giderleştirilir.
2023 yılı amortisman sınırı nedir? Amortisman sınırı, her yıl VUK kapsamında KDV hariç tutarlar dikkate alınarak- belirleniyor. 2023 yılı için belirlenmiş olan amortisman alt sınırı 4.440 TL'dir. Bu değerin üstündeki mal veya varlıklar için amortisman uygulanabiliyor.
Normal amortisman hesaplama metodunda amortismanoranı= 1/ ekonomik ömür olarak işleme konur. Bunu 5 yıllık kullanım ömrü olanbir malzeme için matematiksel hale getirirsek 1/5= 0.20 yani % 20'dir. Bubilgiler ışığında 5000 TL değerinde bir malzemenin yıllık amortismanı5000*0.20= 1000 TL'dir.
İki büyük şehir karşılaştırıldığı zaman yatırımın en hızlı şekilde İstanbul'da amorti edildiğini söylemek mümkündür. Konuyla ilgili önemli olan bir diğer durum kira çarpanıdır. Kaç aylık brüt kira geliriyle amorti ediyorsa, bu rakam kira çarpanını ortaya çıkarır. Emlak amortisman süresi ise, ortalama 16 yıl kadardır.
Yararlı ekonomik ömür, bir varlığın bir veya daha fazla kullanıcı tarafından ekonomik olarak kullanılacağı tahmin edilen süre, ya da bir veya daha fazla kullanıcı tarafından ilgili varlıktan elde edilmesi beklenen üretim sayısı veya benzeri üretim birimini ifade eden iktisadi kavram.
Örnek vermek gerekirse; 1.00.000 TL'ye alacağınız dükkanın aylık 5.000 TL kira getirisi olduğu durumda; 1.000.000 / 5.000=200 ay amortisman süresi vardır. Bu da yaklaşık 16,5 yıla denk gelir. Türkiye'de dükkanlar için ortalama amortisman süresi 17 yıldır.
Birikmiş amortisman, bir varlığın amortisman giderinin yıllar içinde biriktiği tutardır. Yani birikmiş amortisman hesaplaması, bir varlığın değerinin zamanla azalması nedeniyle, varlığın muhasebe kaydında gerçek değerinin altında gösterilmesini sağlar.
2022 yılı başından itibaren KDV hariç 2.000 TL'nin altındaki demirbaş alımları doğrudan gider yazılabilecektir. Bu tutar aynı zamanda amortisman sınırı olarak da ifade edilmektedir.
2019 yılı Demirbaş ve Amortisman Sınırı 1.200 TL olarak açıklanmıştır, amortisman sınırı KDV Hariç tutarlar dikkate alınarak uygulanmaktadır. Faydalı ömürleri göz önünde bulundurulmak şartıyla bu sınırın altındaki KDV Hariç tutara sahip olan Demirbaşlar “Gider Sayılan Demirbaşlar” hesabı altında izlenebilmektedir.
Amortisman hesaplanırken kayıtlı değere KDV dahil edilir mi? Maddi duran varlığın kayıtlı değeri için KDV hariç tutar esas alınmakta ve hesaplamalar bu değer üzerinden yapılmaktadır.
Bir sabit varlığa amortisman uygulanması için o varlığın bir gayrimenkul olması, gayrimenkul benzeri olarak değerlenen iktisadi kıymetlerden biri olması; alet, edevat, mefruşat, demirbaş veya sinema filmi olması gerekir. Bunlar dışındaki varlıklara amortisman uygulanmaz.
Duran ve kullanımda olan malların aşınma ve yıpranma payına amortisman adı verilir. Yıpranmış malı amortisman uygulamasına tabi tutmaya ise amortize etmek denilir. Bir işletme malı 1 yıldan fazla süre kullandığında, söz konusu mal yıprandığında, eskidiğinde ya da değerini kaybettiğinde amortize edilir.
Amortismanın şirketler için birçok faydası vardır. Amortisman sayesinde duran varlığın aşınma payı doğru bir şekilde kaydedilir. Bu da işletmelerin plan yapabilmesine yardımcı olur. Amortisman sayesinde varlığın maliyeti çok daha doğru şekilde anlaşılabilir.
2018 yılında satın alınan ve amortisman ömrü 5 yıl olan bir demirbaşın amortismana tabi tutulacağı yıllar, 2018, 2019, 2020, 2021 ve 2022 yıllarıdır. Söz konusu 5 yıl içinde ayrılmayan veya eksik ayrılan amortismanın 2023 ve izleyen yıllarda ayrılması mümkün değildir.
Amortisman ayrılmaması, amortisman süresini uzatmaz. Maliye İdaresi, amortisman ayrılmadığı takdirde ilgili yıla ait amortisman hakkının kaybolacağı ve düzeltme yoluyla da bu hakkın kullanılamayacağı görüşündedir. İlgili yıllarında ayrılmamış amortismanlar kullanım ömrünün son yılında topluca ayrılıp gider yazılamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri