Amortisör (Fransızcadan: amortisseur), makinelerde çalışma sırasında meydana gelen sarsıntı ve titreşimlerin şiddetini ve etkisini azaltmak için kullanılan elemanlar.
Herman Frahm 1901'de. Daha sonra, 1909'da Frahm, dinamik titreşim emici adı verilen bir titreşim kontrol cihazı icat ettiğinde Ayarlı Kütle Sönümleyici (TMD) kavramı geliştirildi.
Aradaki farkı kısaca özetlemek gerekirse:
Süspansiyon, aracın yol tutuşunu ve stabilitesini kontrol eden sistemin genel adı. Süspansiyon yayı, yol kaynaklı sarsıntı ve şokları absorbe eden süspansiyon parçası. Amortisör ise süspansiyon yayında biriken kinetik enerjiyi ısıya dönüştürerek boşaltılmasını sağlayan parça.
Amortisörün Ömrü Ne Kadardır? Binek araçların rutin kontrollerine 20 bin kilometreden itibaren girse bile aslında amortisörlerin ömrü ortalama 60 bin kilometredir. Aracın kullanıldığı bölgeye göre değişim süresi uzayıp kısalabilir.
Japonya'daki en büyük hidrolik ekipman üreticisi olan KYB, araç üreticileri içinde dünyanın en büyük orijinal ekipman (OE) amortisör tedarikçilerinden biridir. Dünyadaki en büyük amortisör fabrikası olan Japon Gifu fabrikası ile birlikte KYB fabrikalarında, her hafta 1 milyondan fazla KYB amortisörü üretilmektedir.
İlgili 21 soru bulundu
1969 yılında, Maysan adı ile kurulmuş olan Maysan Mando, Türkiye'de amortisör üretimi yapan ilk şirket olarak, Türkiye otomotiv piyasasının gelişiminde etkin bir rol oynamıştır.
Kırık bir amortisörün en belirgin işareti, aracınızın muayeneden geçememesidir. Tepkisiz direksiyon, aşırı zıplama veya ağırlık aktarımını kontrol edememe belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, amortisör değişimi zamanı gelmiş olabilir.
Amortisör takozu değişimi için mutlaka oto bakım uzmanlarından destek almanız önerilir.
gazlı amartisörler daha konforludur ancak tepkileri açısından yağlı olanlar daha iyi tepki süreleri olduğu için sert viraj alışlarda yağlıolanlar tercih edilmekedir. Ayrıca gazlı amortisörler daha çok aşırı ağır ve tonajlı kasalar için daha idealdir ve yumuşaktır.
Tamiri mümkün. Parça fiyatlarının uçtuğu bu zamanda en mantıklı seçenek.
Amortisörün bozulması veya patlaması durumunda araçta birtakım sorunlar ortaya çıkar. Ön amortisör patlarsa araç farlarında problem çıkarak güvenli sürüşü engeller. Süspansiyon sistemlerindeki aşınma hızla artar. Aracın frenleri zayıflarken fren mesafesi uzayarak kazaya sebep olabilir.
Genellikle bir araçta dört adet amortisör bulunur. Bir aracın her bir tekerleği için bir adet amortisörden yardım alınır. Ancak bazı özel araçlarda veya modifiyeli modellerde daha farklı sayıda amortisör kullanılabilir.
Mühendisler, malzemeciler ve tasarımcılar çoğu zaman bu üstünlükleri görmezler çünkü ilk anda görülen işin maliyet boyutudur. Ancak, denizcilik, kimya ve gıda sanayi gibi spesifik kullanım alanlarında paslanmaz çelik genelde en uygun malzeme olmaktadır.
Gazlı amortisörler yüksek basınçlı gaz ve yağdan oluşan bir kuvvet kaynağıdır . Genel olarak gazlı amortisörler gaz basıncı ile çalışan,hızı ayarlanabilen bir sistemdir. Ağırlıkların kaldırılmasında ve yüklerin dengelenmesinde kullanılmaktadır . Çok düşük ağırlıklardan 500 kg'a kadar ağırlıklar için kullanılabilirler.
Arabanın Arka Amortisör Patlarsa Ne Olur? Patladığında, arka tekerleklerin süspansiyon sistemindeki hareketleri kontrol etme kabiliyeti kaybolur. Bu durumda aracın sürüşü zorlaşır, yol tutuşu azalır ve aracın kararlılığı bozulabilir.
Amortisörlerin arıza yapması aracın yol tutuşunun zayıflamasına, direksiyonun sertleşmesine, çukur veya engellerden geçerken ses yapmasına veya aracın gereğinden çok fazla yaylanmasına sebep olabilir.
SAĞLAM OLAN AMORTİSÖRÜN BİRE BİR AYNISI İLE TEK DEĞİŞİM YAPILABİLİR...
* Patlak amortisörler lastiğin yola teması dengesizleştirir, aracınızın yol tutuşu zayıflar. * Bozuk bir amortisör, aracın virajlarda savrulma riskini daha fazla arttırır. * Aracın fren sistemi zayıflar ve fren mesafesi uzar.
Amortisörde en çok meydana gelen arıza yağ sızması şeklinde görülmektedir. Bu aynı zamanda bozuk ve patlak amortisörü anlamanın en iyi yollarından biridir. Araç çukura girdiğinde tekerlek aksamından fazla miktarda vuruntu sesi gelir. Bu da hareket halinde iken arıza olup olmadığının anlaşılması açısından önemlidir.
Patlak Amortisör Muayeneden Geçer Mi? Patlak amortisör muayeneden geçer mi gibi bir soruyla çok sık karşılaşıyoruz. Esasen araç amortisörlerinde patlaklık varsa, muayene esnasında bunu anlamak çok kolay olmayabilir. Kısacası bu amortisörler evet muayeneden geçer.
Monroe Amortisör ve diğer ürünleri Tenneco tarafından üretiliyor.
Pnömatik ve hidrolik amortisörler, yastıklar ve yaylarla birlikte kullanılır. Araç amortisörü, yağının akış debisini içindeki pistondan kontrol eden yaylı çek valfleri ve orifisleri kapsar. Amortisör tasarlarken veya seçerken tasarım düşüncesi bu enerjinin nereye gideceğidir.
Dünya çapında üretim hatlarından çıkan her 5 otomobilin 1'i standart olarak KYB amortisörleri ile donatılmıştır. Dünya standartlarındaki aynı ürün kalitesinin, yedek parçalarınız için de sağlanacağından hiç şüpheniz olmasın, KYB 'ye kesinlikle güvenebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri