Patateslerinizi küp küp ya da yuvarlak bir şekilde doğrayıp saklayamak için doğradıktan sonra buzdolabı poşetine aktarmanız yeterli. Ardından buzlukta patateslerinizi uzunca bir süre saklayabilirsiniz.
Bütün halinde soyulmuş patates buzdolabında soğuk suda üzeri kapalı bir şekilde en fazla 24 saat bekletilebilir. Bir iki damla limon suyu veya sirke ile kararmaları önlenebilir. Patatesin kesildikten sonra kararması veya pembeleşmesi zararlı bir durum değildir.
Patateslerinizi kullanırken dilediğiniz kadarını alıp deri kalanını tekrar dondurucuya kaldırabilirsiniz. Dondurduğunuz patateslerinizi 6 aya kadar saklayabilirsiniz.
Tuz suyu kuruttuğu için patatesin bozulmasına engel olur. Kestiğiniz patateslerinizi bir kabın içine koyarak içerisine tuz ve yarım limonun suyunu sırakarak dolabınızda rahatlıkla bekletebilirsiniz. Tuz ile birlikte koyduğumuz limon suyu ise patateslerinizin kararmasına engel olacaktır.
Kızartırken yağın içine ilk attığınızda bir miktar yağ sıçraması yaşanıyor ama pişmeye başladıkça bitiyor. O yüzden biraz derin bir kap içinde kızartmanız iyi olabilir. Patatesleri dondurucuda 6 aya kadar saklayabilirsiniz.
İlgili 24 soru bulundu
Pişirilmiş patates, buzlukta 10-12 ay dayanır.
Dondurulmuş patates cipsinin az piştiği için kansere neden olduğu ortaya çıktı. Amerika'da yapılan çalışmada evlerde ve fast food restoranlarda tüketilen dondurulmuş patates kızartmasının kanser riski taşıdığı ortaya çıktı.
Yağ ve tuz bozulmayı geciktirir. Bu nedenle patateslerinizi az miktarda tuz ve zeytinyağı ile kaplarsanız bozulmaları gecikecektir. Bu şekilde hava almayan torbalara veya mutfak kaplarına koyarak buzlukta daha uzun süre, buzdolabında ise 4-5 gün muhafaza edebilirsiniz.
Dondurulmuş Patatesin Fırında Kızartması Tarifi Nasıl Yapılır? Sos hazırlanır, dondurulmuş patateslerin donu çözülmeden üzerine eklenip iyice karıştırılır. Önceden ısıtılmış 250° fırında 15-20 dk kızartılır.
Buzdolabında saklanan patatesin içindeki nişasta şekere dönüşüyor. Patates pişirildiğinde veya kızartıldığında ise şeker, aminoasit asparajin ile birleşiyor ve zararlı olduğu düşünülen 'akrilamid' kimyasalı üretmeye başlıyor.
Uzun süre saklamak istediğiniz her yemeğinizi derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz; çorbalar, sebze yemekleri, pilavlar, makarnalar, hamur işleri, etler, etli yemekler, baklagiller… Aklınıza gelebilecek her yemeği derin dondurucuda uzun süre saklayabilirsiniz.
Patateslerini her zaman karanlık bir yerde, 20 derecenin altında, güneş ışığı almayan ve kuru bir yerde saklamalısın. Patatesler başka sebze ya da meyvelere temas etmemeli, mümkünse çuval, sepet ya da da kutu içinde saklanmalıdır.
Haşlamadan sonra patateslerin üzerinde bulunan su titreşimli elek ve sıcak hava üfenerek uzaklaştırılır. Ardından bir konveyör yardımıyla 120-200°C arasındaki bir sıcaklıkta bulunan yağa daldırılır. Kullanılan yağ genellikle soya yağıdır. Daha sonra soğutma işlemine geçilir.
Patateslerin daha sert ve kıtır olmasının bir diğer yolu da patatesleri içine birkaç damla sirke damlatılmış soğuk suda biraz bekletmek. Bir süre bu karışımda bekleyen patateslerin daha sert ve diri hale geldiğini görebilirsiniz. Patateslerinizi dondurarak da kıtır kıtır olmalarını sağlayabilirsiniz.
Tavaya patatesler koyulur, üzerine 1 bardak sıvı yağ ekleyip ısınmasını beklemeden ocağa koyulur ve harlı ateşte cızırdamaya başlayınca 5 dakika daha pişirilir ve ocaktan alıp soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra buzdolabı poşetine doldurup buzluğa atılır .
Normal patatese oranla filizlenmiş patates, pek de o kadar sağlıklı değildir. Patates filizlendiğinde, içindeki nişasta şekere dönüşür. Eğer patatesin sadece belli bir bölümü filizlenmişse, o bölüm atılarak geri kalanı yenilebilir. Ancak patates küçülmüş ve kırışmışsa yenmemesi tavsiye edilir.
Bu yüzden üzerinde yeşil lekeler/ filizler oluşan patateslerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Nemsiz, ışık olmayan serin yerlerde saklanmalıdır. Solanin zehirlenmelerinin belirtileri mide bulantısı, kusma, ishal, mide krampları, boğaz yanması, baş ağrısı ve baş dönmesidir. Ciddi zehirlenmeler, ölümle sonuçlanabilir.
Sebzeler: Bazı yeşil sebzeler derin dondurucuda muhafaza edilebilir. Bunlar; dolma yapılan biber, havuç, yeşil fasulye, ıspanak, üzüm yaprağı, bezelye, yeşil kabak, süt mısır, brokolidir.
Dondurulmuş patates çeşitlerinin kimyasal özellikleri, toplam kurumadde %19.3-27.2, nişasta % 11.5-18.3, şeker miktarı _0.51 -1.03, toplam asitlik %0.12-0.27, pH=5.2-6.2, kül %0.62-1.04, protein değerleri %3.0-3.8 arasında, vitamin C miktarları 4.3-7.5 mg/100 g düzeyinde bulunmuştur.
Her gün patates yemekten korkmayın.
Patates kabuğu potasyum bakımından oldukça zengindir ve kalbin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Potasyumun dışında patatesin içinde; fosfor, magnezyum kalsiyum, sodyum ve çinko bulunur. Patatesler ayrıca bol miktarda C vitamini içerir ancak pişirilirken bu vitamini yitirir.
Kızartmalar. Patates kızartması, kızarmış tavuk, hamur kızartması ve diğer tüm kızartmalar aslında beyin sağlığımızın gizli düşmanlarıdır. Bol miktarda kızartma içeren beslenme düzenleri özellikle hafıza rezervlerinin zamanla bozulmasına ve unutkanlık problemlerinin başlamasına sebep olur.
Haşlanmış Patatesleri Dondurucuda Saklama
Haşlanmış patateslerinizi uzun süre kullanmayacaksanız dondurabilirsiniz. Patatesleri fırın tepsisine parşömen kağıdına koyarak önceden dondurun. 2-4 saat dondurun. Patatesleri hava geçirmez bir kaba veya dondurucu torbasına taşıyın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri