Anı geçmişe dönüktür. Yaşanmış, bitmiş olayların üzerinden uzunca bir zaman geçtikten sonra yazılan yazı türleridir. Günlük ise içinde bulunulan zamana yöneliktir. Anı da günlük gibi bir kişinin başından geçen gerçek yaşantılardan kaynaklanan yazı türüdür.
Roman, öykü, fabl ve masal olay yazılarının en çok okunan türleridir. Deneme, makale ve eleştiri ise düşünce yazılarına örnek olarak gösterilebilir. Yazı çeşitleri ve özelliklerini sizler için derledik.
Olay yazısı; serim, düğüm ve çözüm planı oluşturularak yazılmaktadır. Olay yazısı yapısal olarak kurgusal metinler olarak ifade edilebilir. Olay yazıları aynı zamanda da anlatmaya ve göstermeye bağlı metinler olarak da bilinmektedir.
Roman, genellikle düzyazı biçiminde yazılan, kurgusal, görece uzun, insanın (ya da insan özellikleri atfedilen varlıkların) deneyimlerini bir olay örgüsü içinde aktaran ve genellikle kitap halinde basılan bir edebî tür.
Gazete ve dergilerin belli köşelerinde çıkan ve daha çok günlük olaylardan söz eden, onları çeşitli yönlerden inceleyen, yorumlayan kısa yazılardır. Batılıların “kronik” adını verdikleri fıkra, bir olaydan hareket edilerek yazılmakla birlikte, olay yazısı sayılmaz.
İlgili 34 soru bulundu
Hikaye ya da öykü, gerçek ve gerçeğe yakın bir olayı aktaran kısa, düzyazı şeklindeki anlatıdır. Kısa oluşu, yalın bir olay örgüsüne sahip olması, genellikle önemli bir olay ya da sahne aracılığıyla tek ve yoğun bir etki uyandırması ve az sayıda karaktere yer vermesiyle roman ve diğer anlatı türlerinden ayrılır.
Masal ya da erteği esas itibarıyla sözlü anonim halk edebiyatı ürünü, kahramanları arasında olağanüstü kişi veya yaratıkların bulunabildiği, anlatılan olayların tamamen gerçek dışı olduğu, yer ve zaman ögesinin ise daima belirsiz olduğu bir anlatı türüdür.
Fabl ya da Öykünce sonunda ders verme amacı güden, güldüren, düşündüren ve genellikle manzum öykülerdir. İnsana ait bir özelliğin insan dışında bir varlığa verilmesidir. Fablların kahramanları genellikle hayvanlardır. Ama bu hayvanlar insanlar gibi düşünür, konuşur ve insanlar gibi davranır.
Makale, fıkra, söyleşi, deneme, mektup, özdeyiş, gezi yazıları, anı ve röportajı bu tür içerisinde değerlendirebiliriz. b. Nesir (Destan, Masal, Halk Hikâyeleri, Fabl, Hikâye, Roman) 2. Temsil Türü (Tiyatro eserleri) 3. Düşünce Türleri (Makale, Sohbet, Fıkra, Deme) Page 4 4.
Örnek Uzay: Bir deneyin tüm olabilir sonuçlarının kümesine örnek uzay denir. ( , ) ile gösterilir. Örnek uzayın bir elemanına örnek nokta veya örnek denir. Olay: Örnek uzayın herhangi bir alt kümesine olay denir.
Eğer hikayede yaşanan olayları rahatlıkla özetleyebiliyorsanız, bu bir olay öyküsüdür. Eğer özetlemeye çalıştığınızda bir karakterin düşündükleri, hissettikleri, bir olaya karşı verdiği tepkiler işinizi zorlaştırıyorsa, bu muhtemelen bir durum öyküsüdür.
Olay Hikâyesi: Bir olay merkezinde gelişen ve sonuçlanan hikâyelerdir. Bu tür metinlerde merak unsuru ön plandadır. Bu türün en önemli örneklerini Fransız yazar Maupassant vermiştir. Bu yüzden olay hikâyesi, Maupassant tarzı hikâye olarak da adlandırılmaktadır.
Bir olayın, yer ve zaman belirtilerek, kahramanların çevresinde kurgulanmasına olay yazıları denir.
Olmuş ya da olması mümkün olan olayları anlatan kısa yazılardır. Hikâyeyi oluşturan temel öğeler arasında kişiler, olay zaman, mekân, dil ve anlatım başta gelir.
Bunlar; destan, masal, halk hikayesi, manzum hikaye, mesnevi, roman, hikaye şeklindedir.
Fabl, manzum öykülerden biri olarak kişiye ders verme amacı güder, düşündürür ve güldürür. Ayrıca içeriğinde insancıl olan bir özelliğin insan olmayan varlığa verilmesidir. Fablda kahramanlar yalnızca hayvanlar olmaktadır.
Fabllar; serim, düğüm, çözüm ve öğüt bölümlerinden oluşur. Serim: Kişiler kısaca tanıtılır, olayın geçtiği çevre belirtilir, olay başlatılır. Düğüm: Çatışma ortaya konur ve olay düğümlenir.
Fabl, özellikleri, fablda plan,kişiler,olay,yer,zaman. Bir tür küçük öyküdür. Olaya dayalı bir anlatımı vardır. Hayattan alınan küçücük kesitler, hayvanlar ya da bitkiler arasında geçmiş gibi anlatılır.
Masal, sözlü ve anonim halk edebiyatı içinde var olan, olağanüstü kahraman ve yaratıklara sahip olan, anlatılanların tamamen gerçek dışı olduğu, yer ve zamanın her zamanın belirsiz olduğu anlatı türüdür. Gerçek dışı ögeler içermesi ve anlattıklarını gerçeğe benzetme çabası taşıyan bir anlatı türüdür.
Milattan önce yaşadığı varsayılan Beydaba'nın “Kelile ve Dimne” eseri ilk masal olarak kabul edilir. Aynı zamanda ilk fabl örneklerindendir. Eski Yunan mitolojisindeki Ezop masalları da ilk masal örneklerindendir. Milattan önce yazıya geçirildiği ortaya çıkmıştır.
Hikâye ( Öykü ) : Yaşanmış ya da yaşanılması mümkün olayların anlatıldığı yer, zaman ve kahraman unsurlarının bulunduğu yazı türüne hikâye denir.
Yazılı anlatım düşünce ve olay yazıları olmak üzere ikiye ayrılır. Düşünce yazılarında sayısal verilerden yararlanma ve tanık gösterme gibi düşünceyi geliştirme yolları kullanılır. Olay yazıları ise serim, düğüm ve çözüm bölümlerinden oluşur.
Tarihte matbaanın icadıyla birlikte tasarlanan ilk yazı tipi, Gutenberg tarafından geliştirilen 'Roman' adlı yazı tipidir.
Türk Dil Kurumu'nun çevrimiçi Türkçe sözlüğünde hikaye şöyle tanımlanır: "Bir olayın sözlü veya yazılı olarak anlatılması. Gerçek veya tasarlanmış olayları anlatan düzyazı türü, öykü."
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri