Temel Motivasyon Kaynakları
McClelland, insanların davranışlarını etkileyen üç temel motivasyon kaynağından bahsetmektedir. Bunlar başarı ihtiyacı, bağlanma ihtiyacı (ait olma) ve güç ihtiyacıdır (Burnham, 1997: 3).
Motivasyon, hedefe yönelik davranışları başlatan, yönlendiren ve sürdüren süreçtir. Motivasyon, davranışı harekete geçiren biyolojik, duygusal, sosyal ve bilişsel güçleri içerir. Motivasyon terimi sıklıkla bir kişinin bir şeyi neden yaptığını açıklamak için kullanılır. Eylemlerinin arkasındaki itici güçtür.
Motivasyonun düşmesinin en önemli sebeplerinden birisi zihnimizde oluşan negatif düşüncelerdir. Hayat enerjisini çok çabuk tüketmiş insanlar yaptığı işlere ve hayata konsantre olmakta zorlanır. Olumsuz duyguları çok fazla barındıran insanlar yapabilirliklerine inanmazlar. Yaşadığı anı ve zamanı iyi değerlendiremezler.
İlgili 22 soru bulundu
Kapsam teorilerinin tümünde motivasyonun temel noktası insan ihtiyaçlarıdır. İnsanların nasıl ve neden böyle davrandıkları sorularına cevap bulmaya çalışmışlardır. Eğer, insanların ihtiyaçları yoksa veya var olan ihtiyaçları yönetim tarafından bilinmiyorsa, bireyi harekete geçirecek, motive edecek fazla bir şey olmaz.
Dışarı çıkın Evde oturmak moralinizi düzeltemez, aksine daha mutsuz olabilirsiniz. Üzerinize rahat bir giysi geçirin ve sokaklara, park ve bahçelere çıkın. Spor yapın Kendinizi daha iyi hissetmenin yollarından biri spordur. Mümkünse açık havada, değilse bir spor salonunda koşun, ağırlık kaldırın ya da yüzün.
Sinir iletimi ve kasların gevşemesinde önemli olan magnezyum yapılan bilimsel çalışmalarda depresyona iyi geldiği eksikliğinde ise kişinin moral bozukluğu, halsizlik, yorgunluk ve sinir bozukluğu haline neden olduğu belirtilmiştir.
Olumlu motivasyon, kişinin bir amaca ulaşmak için olumlu ve pozitif bir tutumla hareket etmesidir. Olumlu motivasyon kavramı, bir kişinin kendi potansiyelini ortaya çıkarmasına, kendine güvenmesine ve daha yüksek hedefler belirlemesine yardımcı olur diyebiliriz.
Motivasyonun temelinde ihtiyaç vardır, ihtiyaç insanı harekete geçiren gücü oluşturur. Örneğin; bir öğrencinin istediği bir okula gitmesi onun ihtiyacıdır ve bu ihtiyaç öğrenciyi belli bir amaç edinmeye, ardından gerekli davranışları yapmaya itecektir. Motive olmuş birey bir amaç sahibidir.
Neden motivasyon önemlidir? Motivasyon önemlidir çünkü insanların tüm amaçlarına ulaşmalarını sağlar. İnsanların amaçlarına ulaşabilmeleri için çaba göstermeleri ve hedeflerine ulaşmaları gerekir. Motivasyon, insanların amaçlarına ulaşmada gerekli olan güç, enerji ve azim sağlar.
Motivasyon 1.0 adı verilen ve insanların çağlar önce fiziksel ihtiyaçlarını gidermek için kullandıkları harekete geçme sistemi olarak adlandırıyor. Daha sonraları insanlar ödül ve ceza ile motive olmaya başlıyor ve buna Motivasyon 2.0 adı veriliyor.
Günlük Motivasyon
Örneğin, bir sporcunun o gün hedeflediği antrenman süresine ulaşması. Bu tür motivasyon, insanların hedeflerine odaklanmalarına ve hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olabilir. Normalde yapmayacağınız şeyleri yapmak için kendinizi motive etmenin de iyi bir yolu olabilir.
15 Motivasyon süreci, bu açıklamalardan da anlaşılacağı üzere, bireyin herhangi bir şeye karşı duyduğu gereksinimle başlar, bu gereksinim yoğun bir biçimde hissedilmesi ve gereksinimi giderici davranışta bulunmasıyla devam eder ve bu gereksinimin doyurulmasıyla sona erer.
Depresyon her şeyi ertelemeniz için size bahaneler sunar. Aksine bu bahaneleri ertelemek yaşam tarzınızdaki değişiklerden biri olabilir. Depresyona ne iyi gelir özellikle her sabah sizi zinde tutacak ve neşe verecek bir alışkanlık edinin. (Spor yapmak, yoga, erken kalkmak, meditasyon yapmak, müzik dinlemek..)
Serotonin miktarının arttırılmasında ise magnezyum, çinko, triptofan ve omega 3 içeren yiyecekler büyük önem taşır. Muz, hindi eti, süt, kakao, erik, ananas, ceviz, fıstık, domates, portakal, kefir, yumurta, badem, mandalina, susam, keten tohumu yüksek oranda triptofan bulunur.
Kronik yorgunluk; kişilerin yeterli miktarda dinlenmesine rağmen sürekli olarak kendilerini yorgun hissetmeleri, iş verimliliklerinin düşmesi, isteksizlik ve sosyal hayattan uzaklaşma, mutsuzluk gibi belirtilerle kendini gösteren psikolojik bir sorundur.
Moral bozukluğumuz bizi başkalarının duygularına karşı duyarsızlaştırabilir. Empati azlığı örneğin yardım kuruluşlarına daha az bağışta bulunmaya neden olabilir. Beyin taramalarında ayrıca yakın sosyal çevremizin dışındakilere karşı daha az empati gösterdiğimizi ortaya koyuyor.
Demorazizasyon bozukluğu yaşamsal sorunlarla ilgili olarak baş etme konusunda yetersizlik, çaresizlik duyguları ile birlikte umutsuzluk, anlamsızlık, öznel yetersizlik hisleri, benlik değerinin azalması ile ortaya çıkan bir durumdur.
Motivasyon eksikliği bir işi yapmaya yönelik istek, merak, ilgi, heves ve coşkunun olmaması durumudur. Motivasyonun yetersiz olması, üretkenliği ve başarıyı engelleyen en büyük etkenler arasındadır.
Hedefsizlik veya yanlış hedefe yönelmek, özgüven eksikliği, zamanı verimli kullanamamak, fazla iş üstlenmek, işleri ertelemek motivasyon kaybına yol açmaktadır. Ayrıca performansımıza ve potansiyelimize yönelik olumsuz duygu ve düşüncelerimiz, kendimizi daha iyisine layık görmememiz de motivasyonumuzu zedelemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri