2.1 Maden yolu Geometrisi Maden yollarının geometrisi; maksimum tane büyüklüğü, yolun şev kesiti, çalışma genişliği gibi birçok faktöre bağlıdır. Maksimum nakliye yolu eğimi%10 ile sınırlandırılmıştır.
Ancak, patlamayı doğuran ısı kaynağının şiddeti ve süresi, basınç ve kapalı ortamın şekli de patlamayı etkilediğinden, metanın % 4-15 arasında tehlikeli olduğu kabul edilir ve bu oranda metan bulunan havaya madencilikte grizu adı verilir. % 4 metan konsantrasyonunun altında patlama olmaz ve grizu bulunduğu yerde yanar.
Maden ocağı havasında % 19 dan az oksijen, % 2 den çok metan, % 0.5 den çok karbondioksit, 50 ppm (%0.005) den çok karbonmonoksit ve diğer tehlikeli gazlar bulunan yerlerde çalışılmaz. Terk edilen veya yeterince havalandırılamayan yerler çalışanların girmesini önleyecek biçimde kapatılır ve uyarı işareti konulur.
MADDE 8 - Havasında %19' dan az oksijen, %2' den çok metan, %0,5' den çok karbondioksit, 50 ppm (%0,005) den çok karbonmonoksit ve diğer tehlikeli gazlar bulunan yerlerde çalışılamaz. 8 saatlik çalışma için müsaade edilen en yüksek hidrojensülfür oranı 20 ppm (%0,002) dir.
Madde 56 – Taşıma elle, hayvanla veya bir mekanik araçla yapıldığı takdirde, galeri tabanından 180 santimetre yüksekliğe kadar, araçlarla galeri yan duvarlarından birisi arasında, en az 60 santimetrelik yaya yolu bırakılır.
İlgili 20 soru bulundu
lağım ne demek? taş içerisinde sürülen galeriye denir.
Bu terim madencilikte temel ile zemin arasındaki yüksekliği gösterirken kullanılır. Bartın Valisi Nuratç Arslan'ın açıklamasında bahsettiği -300 kot, yerin 300 metre altını ifade etmektedir.Bartın Valisi Nurtaç Arslan, Bartın'daki maden ocağında meydana gelen patlamayla ilgili, "İşletmemizde bir patlama meydana geldi.
Metan, normal sıcaklık ve basınçta gaz halinde bulunan, kokusuz bir bileşiktir. Kimyasal formülü CH4'tür. Doğal gazın %95'ini oluşturmaktadır.
Isınma durumunda yangın, yaralanma riskini artırır. Metan zehirli değildir, fakat yüksek konsantrasyonda basit bir boğucu gaz olarak davranır. Yoğun metan birikimi, patlama kaynaklı zararlara sebep olabilir. Bu yüzden metan gazı birikmesi ihtimali olan alanlarda sürekli olarak algılama sistemi bulunmalıdır.
Yönetmeliği” uyarınca elle kazı ve yükleme yapılan açık. ocaklarda kademe yüksekliği 3 metreyi geçemez.
Yararlanmak amacı ile ateş dışında oluşan ve kontrolden çıkmış yanma olayına “YANGIN” denir. Bir cismin yanabilmesi için, en az ortamda % 14- 18 oranında OKSİJEN bulunması gereklidir. (Normal şartlar altında, havada bulunan OKSİJEN oranı % 21'dir.)
2. Yakıcı Madde (oksijen): Normal olarak havada % 21 oranında bulunan oksijen yanma olayının temel unsurudur ve yanmanın sürmesi için en az %16 oranında oksijene ihtiyaç vardır.
Atmosferde bulunan gazları iki grupta incelemek mümkündür. Atmosferde bulunan ve oranı değişmeyenler; %78 ile azot ilk sırada, %21 ile oksijen ikinci sırada bulunmaktadır. Geriye kalan %1'lik kısımda ise asal yani serbest halde dolaşan gazlar (helyum, hidrojen, kripton, argon, neon, ksenon) dır.
Grizu patlaması, madenlerde kaza sonucu en fazla ölümün sebebi. Risk, özellikle yaşlı kömür damarlarında çok yüksek. Grizu kaynaklı patlama riskinin önlenmesi için madenin havalandırılması ve gaz yoğunluğu seviyesinin kontrolü büyük önem taşıyor.
Metan birikiminin önlenmesi için;
Aynaların havalandırılmasında temiz hava kullanılmalıdır. Çalışma alanında havalandırma doğal havalandırma ile aynı yönde yapılmalı ve ters havalandırmadan kaçınılmalıdır. Maden, içerideki havanın dışarıya çıkacağı şekilde emici fanla havalandırılmalıdır.
Zehirli değildir ve enerji kaynağı olarak kullanılabilir. Metan gazı topraktan ve vücudumuzdan çıkar. Zehirli değildirve enerji kaynağı olarak kullanılabilir. Ancak çok patlayıcıdır veasfiksasyonla (oksijensiz kalma) ölüme yol açabilir.
Doğalgaz; %95 metan, az miktarda da etan, propan atom, bütan ve karbondioksitten oluşan renksiz, kokusuz ve havadan hafif bir gazdır.
Atmosfer veya havaküre, Dünya'nın kütleçekimi ile gezegenin çevresini sarmalayan gaz tabakası. Yaklaşık %78'i azot, %21'i oksijen, %0,93 argon, %1 su buharı ve kalan kısmı diğer bazı gazların karışımından oluşmuştur. Bu gaz karışımına genel olarak hava adı verilir.
2020'de yüzde 10 gerileyen metan emisyonları, güçlü önlemler alınmazsa yeniden yükselebilir. Petrol ve doğal gaz endüstrisinden kaynaklanan metan emisyonları, küresel ısınmanın en büyük sebepleri arasında.
Madenciler ise kömür çıkartmaya, daha aşağıya doğru yürüyorlar ve çalıştıkları yer 700 metre derine kadar ulaşıyor.
Kömürün kaynağının bitkiler olduğu düşünüldüğünde elmasların kömürden oluşmadığı açıktır. Ayrıca kömüre yerin 3-3,5 km derinliğinden sonra neredeyse hiç rastlanmaz. Yani elmasların oluştuğu yerde kömür bulunmaz.
MADEN ; • Röset , kuyu ve başaşağıların ve başlarının katlardaki yatay yollara olan bağlantı yerlerini ifade eder. Maden taş ocaklarında ve tünel yapımında iş güvenliği için , karakol,vinç ve varagel baş \ ; diplerinde "karakol " kurulan koruyucu düzeni ifade eder.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri