Hazreti İsa denince akla gelen klasik fiziksel özellikleri uzun kumral saç ve sakal, beyaz ten, genellikle renkli göz, uzun boy olarak saymak mümkün.
İsa'nın boyu orta boydan biraz daha uzun yani 1 metre 80 cm civarında, göğsü geniş ve iri yapılı, vücud teni beyaz, yüzü ise esmer, saçları omzuna kadar uzun ve kıvırcık rengi ise kızıla yakın.
Sonuç olarak sık, uzun, akıcı saçlı, uzun boylu ve açık tenli olarak resmedilmiştir. Gerçek şu ki İsa'nın yaşamış olduğu bildirilen dönemde Galilea bölgesinden (şimdi kuzey İsrail'de) erkeklerin fenotipleri ise bu görsellere hiç uymamıştır.
İsa'nın boyu ortalama 1 metre 65 cm. Taylor'a göre Hz. İsa, bu görüntüyü andırıyor. Koyu kahverengi saçları, kahverengi gözleri ve zeytuni bir ten rengine sahip.
30 m boyundaki devasa heykel 8 m yükseklikteki bir kaide üzerinde durur ve 1.145 ton ağırlığındadır. Yalnızca başı 3,75 m yüksekliğinde olup 30 ton gelir. Açılmış kollarının genişliği 30 m tutar.
İlgili 23 soru bulundu
Bilim insanları Kudüs'te Hz. Bilim insanları Kudüs'te Hz. İsa'nın gömülü olduğu düşünülen yerin üzerindeki mermer kaplamayı yüzyıllar sonra ilk kez açtı.
Peygamberlik sıfatını 30 yaşında alan Hazreti İsa, İncil kitabının elçisidir. Hazreti İsa, henüz 33 yaşında iken diri biçimde göğe yükselmiştir. Her peygamberin olduğu gibi Hazreti İsa'nın da bazı mucizeleri bulunur.
Meryem oğlu İsa), İsrailoğulları'na gönderilen son peygamber ve aynı zamanda da Mesih'tir. İsrailoğullarına Tevrat'ı ilga etmeden, onun yanı sıra yeni bir vahiy olan İncil ile tebliğde bulunmuştur. İsa, hiç evlenmeden ve çocuğu olmadan yaşamış ve bu hâliyle göğe yükseltilmiştir.
İsa M.Ö. 4 ila M.S. 30 arasında Kudüs'te doğmuş ve yaklaşık 30 veya 33 yıl arasında yaşamıştır. İsa'nın doğumu, hayatı, öğretileri, mucizeleri, çarmıha gerilmesi ve dirilişi, Hristiyanlık inancının merkezinde yer alır. Hristiyanlık, Hz.
Îsâ'nın Havarisi Petrus'un ifadesine göre Îsâ'nın, Mesih olarak kabul edilişi, Hıristiyan ilahiyatçıları tarafından kristoloji ilim dalının doğuşunun kaynağı olarak kabul edilmektedir. Îsâ Mesih, Nasıralı Yahudi bir peygamber olarak Hıristiyan dininin merkezinde yer almaktadır.
Kısa saçlı ikonografik sanatın Mısır ve Filistin'de oldukça yaygın olduğu, daha sonra da Bizanslılara geçtiği ifade ediliyor. Uzmanlar İsa'nın Batı'daki uzun saçlı ve bazen de sakallı tasvirinin aksine bu çizimde kısa saçlı, hafif uzun yüzlü ve nispeten uzun burnu ile dikkat çektiğini belirtiyor.
Muhammed'i müjdelediği bildirilen, "Allah'tan bir ruh ve kelime" olarak tavsif edilen, ancak kul olduğu vurgulanan peygamberdir. Hıristiyanlık'ta ise Îsâ Mesîh Tanrı'nın oğlu, dolayısıyla tanrı kabul edilmektedir. Îsâ, gerek Hıristiyanlık'ta gerek İslâm'da hem Îsâ hem de Mesîh olarak adlandırılmaktadır.
Hz isa as, Allahu alem, kirmizi ya calan beyaz tenli biridir. Saci ve sakali ayni renk kumral ve acik kahve rengi dir, sacina yah surdugunde saci daha koyu kahve siyamsi gorunur. Saci dalgali dir. Burnu kemerli, gözleri cok acik yesildir.
İsa, Kur'an'ın da haber verdiği üzere Yahudiler tarafından öldürülmüş değildir. Bilahare kendi eceliyle ölmüştür. Ayette Allah Teâlâ'nın katına ref edildiği haber verilen de Hz. İsa'nın bedeni değil, ruhudur.
Hz.
İsa rivayete göre bugün Filistin sınırları içinde bulunan, Kudüs'ün 10 kilometre yakınlarındaki Beytüllahim (Betlehem) şehrinde doğdu.
Muhammed (s.a.v.) ise hadîsi şerîflerinde "İsa (aleyhisselam) ölmemiştir. O kıyâmetten önce size dönecektir.", "Ben Meryem oğlu İsa'nın (aleyhisselam) dünyâ ve âhirette en yakınıyım.", "Benimle İsa (aleyhisselam) arasında başka bir peygamber yoktur." buyurmuştur.
İsa'nın sol elinde Kitâb-ı Mukaddes tutarken sağ eliyle takdis işareti yapar halde tasvir edildiği bu sahne Hristiyan sanatında en çok kullanılan sahnelerden biridir. Kelime anlamı itibarıyla "kâinatın efendisi" anlamına gelen pantokrator adı verilen sahnede İsa'nın tanrısallığı vurgulanmaktadır.
Meryem İsa'ya hamile iken Yusuf ile evlendi.
İsa'nın çarmıha gerildikten sonra defnedildiğine inanılan mezar, dokuz aylık bir restorasyon sürecinin ardından yarın açılıyor. Kudüs'ün eski kentindeki Kutsal Kabir Kilisesi/Yeniden Diriliş Kilisesi'nde bulunan mezar, Hristiyanlık dininin en kutsal anıtı olarak kabul ediliyor.
Tarihî İsa veya Nasıralı İsa, MÖ 4-7 arasında, muhtemelen Nasıra'da doğmuş; MS 30-31'de Kudüs'te yaşamış bir Yahudi gezgin vaizdi. 28 yılından itibaren Celile ve Yahudiye'de halka vaaz vermeye başladı. Aradan geçen iki ila üç yıl sonra, Roma valisi Pontius Pilatus'un emriyle Roma askerleri tarafından çarmıha gerildi.
İsa'nın çarmıha gerilişi, MS 30 ve 33 arasında bir dizi sorgulama ve işkencenin ardından Roma'nın Yahudiye eyaletine bağlı Golgota'da İsa'nın çarmıha gerilmesi olayıdır.
Hazreti İsa'nın doğduğuna inanılan mağara da Kudüste'dir. Üzerine Doğuş kilisesi yapılmıştır. İsa'nın Çarmha gerildikten sonra bedeninin getirildiği ve üzerinde can verdiği kaya da Kudüs'tedir. O'nun Üzerine de Kıyamet Kilisesi, Yeniden Diriliş kilisesi veya Kutsal kabir kilisesi diye adlandırılan kilise yapılmıştır.
İsa (AS)yi, o ve yanında dayı- sının oğlu Yahya (AS) olduğu halde semanın ikinci katında görmüştür. Hz.
İnanışa göre Hazreti İsa, Kudüs'e yukarıdan bakan bu tepe üzerinde çarmıha gerilmiş, ölü bedeni çarmıhtan indirildikten sonra hemen yanındaki bir mağaranın içindeki taş bir yatağın üzerine yatırılmıştı. Hazreti İsa burada göğe yükselmişti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri