Lupus, ilaca bağlı lupus, skleroderma, Sjögren sendromu, polimiyozit, dermatomiyozit, miks bağ dokusu hastalığı, otoimmün hepatit gibi otoimmün hastalıklara sahip hastaların, kanlarında bulunur.
Pozitif sonuç, vücutta Antinükleer Antikorların varlığını bildirirken kişilerin bir otoimmün hastalığı olduğunu göstermektedir. Negatif sonuç ise bu antikorların olmadığı ve kişilerin bağışıklık sistemlerinin doğru çalıştığını ifade etmektedir.
ANA testi, söz konusu antikorların üretilip üretilmediğini kontrol etmek için yapılır. Bu test, sistemik veya organa özgü otoimmün hastalıkların tanısında kullanılan bir testtir. ANA testi, indirekt immünfloresans mikroskobisi veya ELİSA denilen enzimatik immünabsorban analiz gibi yöntemlerle yapılabilir.
ANA Testi Neden Yapılır? Özellikle sistemik lupus eritematozus gibi otoimmün hastalık belirtileriniz varsa bu teste ihtiyacınız olabilir. Artrit, döküntüler veya göğüs ağrısı gibi açıklanamayan semptomlarınız varsa bu test yapılabilir.
İlgili 38 soru bulundu
NÜKLEER TIP GÖRÜNTÜLEME RANDEVULARI BİR HAFTA İÇİNDE VERİLİR.VE RAPOR SONUÇLARI ÇEKİM GÜNÜNDEN SONRA EN GEÇ ÜÇ GÜN İÇİNDE VERİLİR. TIBBİ BİYOLOJİDE ÇALIŞILAN TESTLER 10-20 GÜN İÇİNDE TESLİM EDİLİR. NOT: BU LİSTEDE BELİRTİLMEYEN TETKİK VE TEST SONUÇLARI AYNI GÜN İÇERİSİNDE VERİLİR.
Titrelerin artması örneğin 1:320 olması ise pozitif sonuç olup antinükleer antikor konsantrasyonunun yükseldiğini gösterir. ANA testi sonucunun pozitif çıkması bir otoimmün hastalığı düşündürebilirse de tanıyı koymaya yardımcı olmak için başka spesifik testlere gerek vardır.
Bu testin talep edilmesinin temel sebebi kollajen doku sağlık sorunu kuşkusu olan hastalarda ena profili test takip ve tanı yapılmasının sağlanmasıdır. Kollajen doku sorunu bugün birçok bireylerde meydana gelen bir tür sağlık sorunudur. Erken sürede tanı ve tedavi edilemediği takdirde doku hasarlarına sebep olabilir.
Pozitif anti-Mi-2 antikorları olan hastalarda genellikle daha hafif bir miyopati, daha düşük interstisyel akciğer hastalığı (ILD) ve malignite riski vardır.
Test Sonucu Negatif Ne Demektir? Test sonucunun negatif olarak değerlendirilmesi, kişinin corona virüs taşımadığı anlamına gelmektedir.
ANA Testi Nasıl Yorumlanmalıdır? Test sonuçları pozitif çıktığında titre şeklinde rapor edilir. ANA titresinin 1/40 ve daha az olması normal olarak kabul edilir. ANA titresi arttıkça, normal kişilerde görülme sıklığı azalmaktadır.
Örneğin bir kişinin COVID-19 hastalığı geçirip geçirmediği, yapılan antikor testiyle anlaşılabilir. Kişinin kanında COVID-19 hastalığına karşı antikor bulunursa, yani test pozitif çıkarsa, bu kişi hastalığı geçirmiş ya da geçiriyor denilebilir.
Anti Scl-70 Testi
ANA testi sonucu pozitif olan kişilerden daha kesin tanı için istenen testtir. Anti Scl-70 testi, bağ dokusunda oluşan hastalıkların ve skleroderma tanısını koymak amacıyla uygulanan bir otoantikor testidir. Mikrobiyoloji laboratuvarlarında, kan örneği ile çalışarak test çalışılır.
Bağışıklık sisteminin gerektiğinden fazla çalışması durumunda ise vücut kendi dokularını yabancı olarak algılar ve bu dokulara saldırarak zarar verir. Bağışıklık sisteminin kendi dokularına saldırmasına otoimmün hastalıklar denir.
HEp-2 hücre, antijenler yüzlerce bir yerli protein dizisi, ana 1 tespiti için ideal bir alt-tabaka üretmektedir. Insan serumunda ANA tespiti bağ dokusu hastalıkları için önemli bir tarama aracı ve IIF ANA 1 test için referans yöntemdir.
Antikorlar antijenleri çepeçevre sararak zararlı maddelerin veya mikroorganizmaların etki göstermesine mani olur. Kompleman sistemi gibi bağışıklık sisteminin hücre dışı elemanları antikorlar sayesinde mikroorganizmaların üzerine yapışarak öldürülmelerini sağlar.
Romatoloji hekimleri romatizmal hastalıkların (eklemler, yumuşak dokular, kalıtsal bağ dokusu hastalıkları, otoimmün hastalıklar) tanı ve tedavisiyle ilgilenirler.
Antinükleer antikor (ANA); hücre çekirdeği yapısında yer alan (DNA, histon, sentromer gibi) yapılara karşı gelişen antikorlardır.
Test sonucu yüksek değerler göstermesi yani pozitif çıkması bireyin immun sistem türünden hastalık taşıdığını göstergesi olmaktadır. Bazı durumlarda da testin anormal ve beklenmedik başka hastalıklardan kaynaklı çapraz reaksiyon göstererek pozitif çıkması mümkündür.
HLA-B27 geninin pozitif olduğu ankilozan spondilitli hastalarda eklem dışı tutulumların da daha fazla geliştiği bilinmektedir. Bu geni taşıyan hastalarda üveit denilen göz iltihaplanması ya da bağırsak iltihaplanması daha ilerleyici ve tekrarlayıcı özellik gösterebilmektedir.
“Otoimmün hastalıklar kendiliğinden geçer mi?” sorusu da merak edilen konu başlıkları arasında. Bu hastalıklar kendiliğinde geçmez ve bir dizi tedavi yöntemlerinin uygulanmasını gerektirir.
Otoimmün hastalıkların çoğu tek bir testle teşhis edilemez. Doktorlar teşhis için testlerle birlikte fizik muayene bulgularının bir kombinasyonunu kullanır. Antinükleer antikor testi (ANA) genellikle belirtilerin otoimmün bir hastalığa işaret ettiği durumlarda yapılan ilk testtir.
Anti-DFS70 antikorları, çeşitli kronik inflamatuar hastalıklar, kanser, HIV pozitifler, alopesi areatalı ve atopik dermatitli hastalarda pozitif bulunurken, sağlıklı bireylerde de değişken oranlarda pozitif bulunduğu bilinmektedir(2,7).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri