Anadolu'daki olayları dikkatli bir şekilde takip eden Moğollar'ın Azerbaycan Valisi Baycu Noyan, Anadolu'ya girerek Selçuklu ordusunu 1243 Temmuzunda Kösedağ denilen yerde ağır bir yenilgiye uğrattı. Bu savaş Anadolu Selçuklu Devleti'nin yıkılmasına sebep oldu.
Katvan Savaşı Tarihi
Bu savaş Karahitaylar Devleti ile Selçuklu Devleti arasında yapılmıştır. Büyük Selçuklu Devleti girmiş olduğu bu savaşın neticesinde kesin bir yenilgiye uğramıştır. Katvan Savaşı yenilgisi Büyük Selçuklu Devleti'nin sonu olmuştur.
Anadolu'yu atadıkları valilerle yönettiler. 1308 yılında, son sultan II. Mesud'un ölümünden sonra Anadolu Selçuklu Devleti yıkıldı.
1071 Malazgirt Zaferi ile beraber Anadolu'ya giriş yapan Türkler daha sonra 1077 yılında Anadolu Selçuklu Devleti'ni Kutalmışoğlu Süleyman Şah liderliğinde kurdu.
Kösedağ Muharebesi, 3 Temmuz 1243 tarihinde Anadolu Selçuklu Devleti ile Moğollar arasında gerçekleşen ve Selçuklu Devleti'nin yenilip Moğol tâbiiyetine girmesiyle sonuçlanan muharebedir. Kösedağ Muharebesi, sonuçları bakımından Türk tarihi içerisinde özel bir yere sahiptir.
İlgili 35 soru bulundu
1243 yılında meydana gelen Kösedağ Savaşı, II. Gıyaseddin Keyhüsrev komutasındaki Anadolu Selçuklu Devleti ile Moğollar arasında olmuştur. Savaşın neticesinde Anadolu Selçuklu yenilmiş ve Moğol egemenliği altına girmiştir.
Osmanlı Devleti, Anadolu Selçuklu Devletinin dağılmasıyla 1299 yılında Osman Bey tarafından kurulan beylik, batıda Balkanlar, doğudaki Türk beylikleri üzerinden genişlemiştir.
Dandanakan Muharebesi ya da Dandanakan Meydan Muharebesi (1040), Selçuklu Devleti'nin Gazne Devleti'ni yendiği ve Gazne Devleti'nin çözülmesine yol açan muharebedir. Bu muharebeden sonra Gazne Devleti yıkılış dönemine girmiş, Selçuklu Devleti resmen kurulmuştur.
17 Eylül 1176 tarihinde Miryokefalon Zaferi Bizans'a karşı elde edilerek Türklerin Anadolu'ya sahip olduğu düşüncesi güçlenmiştir. Bizans İmparatorluğu 2. Kılıçarslan'a karşı ağır kayıplar vermiştir. Miryokefalon Savaşı en önemli sonucu ise Anadolu'nun Türklerden geri alınamayacağı durumudur.
Anadolu Selçuklu Devleti, veya Türkiye Selçuklu Devleti,Selçuklulardan Kutalmış'ın oğlu Süleyman Şah tarafından Anadolu'da, 1071 yılında kurulmuş olan, Türk İslam devletidir.
Anadolu'daki olayları dikkatli bir şekilde takip eden Moğollar'ın Azerbaycan Valisi Baycu Noyan, Anadolu'ya girerek Selçuklu ordusunu 1243 Temmuzunda Kösedağ denilen yerde ağır bir yenilgiye uğrattı. Bu savaş Anadolu Selçuklu Devleti'nin yıkılmasına sebep oldu.
Büyük Selçuklu Devleti ile Karahıtaylar arasında 1141 yılında cereyan eden Katavân Savaşı, gerek Mâverâünnehir'in Karahıtaylar'ın eline geçmesi, gerekse savaşta yenilgiye uğrayan Büyük Selçuklu Devleti'nin yıkılışına zemin hazırlamış olması açısından Batı Asya tarihinde son derece önemli bir yere sahiptir.
*Anadolu'da siyasi birliğin bozulması, beylik ve atabeyliklerin kurulmuş olması, *Batıni isyanları ve Türkmen ayaklanmalarının yaşanması, *Yönetime İranlı idarecilerin getirilmesi, halkın yönetime karşı küstürülmesi, *Abbasi halifelisinin yıkıcı faaliyetlerinin artmasıdır.
Sultan Sencer, giderek artan ekonomik buhran nedeniyle ayaklanan göçebe Oğuzlara 1153'te tutsak düştü. İki yıl sonra kaçarak kurtulduysa da ülkede iktidarını yeniden sağlayamadan 1157'de öldü. Büyük Selçuklu Devleti böylece sona erdi.
Selçuklular siyasi anlamda artık gün yüzüne çıkmak ve bir devlet olmak istiyordu, Büyümek ve gelişmek isteyen Selçuklular, Gazne Devleti'ne pek çok akın düzenlemişti, Bu akınlara karşı Gazne Devleti karşı seferler düzenledi, Selçuklular Horasan'ı fethetmek istedi ve tüm bunların üzerine Dandanakan Savaşı başladı.
Beyliğin kuruluşu ve genişlemesi
1299'da, III. Alaeddin Keykubad'ın kaçmak zorunda kalması ile Anadolu Selçuklu Devleti yöneticisiz kaldı. Bunun üzerine başta Âşıkpaşazâde (1400-1484) olmak üzere Osmanlı kaynaklarına göre Osman Gazi aynı yıl bağımsızlığını ilan etti.
Selçukluların kurduğu devletlerin ilki, Büyük Selçuklu Devletidir. Bu devlet daha sonra Anadolu Selçukluları, Kirman Selçukluları, Horasan Selçukluları, Suriye Selçukluları ve Irak Selçukluları devletleri olarak beşe ayrılmıştır.
Bu savaş Moğollara karşı Anadolu Selçuklu Devleti'nin yenilmesi ile sonuçlanan, 3 Temmuz 1243'te tarihinde meydana gelen savaştır. Özellikle Türk İslam tarihinde önemli bir dönüm noktası olan Kösedağ Savaşı Anadolu Selçuklu Devleti'nin yıkılma sürecine girmesine sebep olmuştur.
1260 yılında Memlükler tarafından Filistin'deki Ayn Calut Muharebesi'nde ilk kez yenilgiye uğratıldılar. Moğol İmparatorluğu'nun tamamen sona ermesi ise, Kubilay Han'ın Çin toprakları üzerinde kurduğu Yuan Hanedanı'nın Çinli Ming Hanedanı tarafından 1368 yılında lağvedilmesiyle gerçekleşmiştir.
Kösedağ, Ağrı ilinin Eleşkirt ilçe sınırı içerisinde olan 3.433 m yüksekliğindeki bir dağ. İlçe merkezine yaklaşık olarak 20 km uzaklıktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri