Anadolu'daki en eski yerleşim: Çatalhöyük Antik Kenti, Çumra, Türkiye - Tripadvisor.
Daha çok Anadolu'nun güneyinde yoğunlaşmış bulunan Erken Neolitik Çağ höyüklerinden en ünlüsü Konya sınırları içindeki Çatalhöyük'tür.
Adıyaman, tarihin bilinen en eski yerleşim yerlerinden biridir. Adıyaman Palanlı Mağarasında yapılan incelemelerde kent tarihinin M.Ö. 40000 yıllarına kadar uzandığı anlaşılmıştır.
Anadolu'daki ilk yerleşim yerleri ise şunlardır: Göbeklitepe. Çayönü Nevali Çori.
İnsanlık tarihinin en eski yerleşim yeri, Konya yakınlarındaki Çatalhöyük, Neolitik dönemden kalma bir “proto-şehir”.
İlgili 20 soru bulundu
Göbeklitepe ya da Göbekli Tepe, Şanlıurfa il merkezinin yaklaşık olarak 15 km. kuzeydoğusunda, Örencik Köyü yakınlarında yer alan dünyanın bilinen en eski kült yapılar topluluğudur.
Türkler'in ilk yerleşim yeri Orta Asya olarak kabul. edilmektedir... Türkler'in ana yurtları hakkında genel. olarak dört tane düşünce olsa da, çoğunluğun kabul.
Yarımburgaz Mağarası, 400.000 yıllık geçmişiyle dünyanın en eski yerleşim yerlerinden olan ve 2001 yılında 1. Derece Arkeolojik-Doğal Sit Alanı statüsüne alınan bir mağaradır. Mağara Afrika'dan dünyaya yayılan Homo erectus'un Avrupa'ya geçiş rotasındaki yerleşimlerinden biridir.
Tahmini olarak milattan önce 2000-1400 yılları arasında varlığını sürdü- ren Luviler, Anadolu'nun bilinen en eski halkla- rıdır. Bu dönemdeki hâkim dil Luvi dili ve uygar- lık Luvi Uygarlığı olarak tanımlanmıştır (2).
Neolitik Dönem'e ait en eski yerleşimlerden bir tanesi olarak tanımlanan Çatalhöyük, ilk ev mimarisi, ilk manzara resmi, ana tanrıça kültü gibi özgün buluntuları ve inanç eserleri ile insanlık tarihine ışık tutmaktadır. Konya ilinin Çumra ilçesinde yer alan Çatalhöyük, 1958 tarihinde keşfedilmiştir.
VI. Binyılın ortalarında Ubeyd Dönemi'yle birlikte başlayan Güney Mezopotamya'daki yerleşik hayat süreci, M.Ö. IV. binyılda Uruk yerleşiminde şehirli bir dünyanın ve dolayısıyla ilk şehir devletinin doğuşu şeklinde meyvelerini vermiş, M.Ö.
Dünyanın en eski yerleşimlerinden biri olan bu yerleşimin sakinleri, ilk tarımcı topluluklardan da biridir.
Asya ve Avrupa'nın stratejik kesişme bölgesinde olmasından dolayı Anadolu, tarih öncesi çağlardan beri pek çok uygarlık için beşik olmuştur.
15.000'den kalma mağara resimleri ile Anadolu'daki Neolitik arkeolojik alanlardan yaklaşık M.Ö.10.000 yılına tarihlene Göbekli Tepe ve yaklaşık M.Ö. 7000'lere tarihlenen Çatalhöyük'teki çizimler incelendi.
Anadolu'da "Tarih Çağlarına" geçen "ilk" uygarlık Hititlerdir.
Anadolu'ya Türklerin ilk gelişi 4. Yüzyılın sonlarına doğru Batı Hunları (Avrupa Hunları) tarafından gerçekleştirildi. Hunlar bir taraftan Balkanlar üzerinden Trakya'ya doğru yürürken, diğer taraftan Batı Hunlarının doğu bölümü de Kafkas dağlarını aşıp Anadolu'ya girdi.
Bizanslılar,Ermeni, Gürcü, Süryani, Rum..
Nitekim, Batı dünyasının ta- rihçileri, II. Haçlı seferi sırasında Türklerle dolu olarak gördükleri ve onların büyük bir gayretle savundukları Anadolu'yu, bundan böyle “Türkiye” (Turkhia, Turquia) adıyla anmaya başlamışlardır (1148)16.
I.
Alp Arslan'ın 1071 Malazgirt Zaferi'nden sonra İran üzerinden gelen Türk boyları Anadolu'ya yerleşmeye başlamışlardır. Selçuklu devlet teşkilatının ikta sistemine göre bir Türk komutanı hâkim olduğu toprağı yönetme hakkına sahip bulunmaktaydı.
Çayönü, avcı-toplayıcı halkın yerleşik hayata geçerek tarımla uğraşmaya başladığı aynı zamanda hayvancılığa devam ettiği tarihteki ilk yerleşik köy olma özelliğine sahiptir. Madencilik tarihi bakımından da oldukça önemli bir yer olan Çayönü, bakırın ısıtılarak şekillendirildiği ilk yer olduğu kabul edilmektedir.
İldeki mağaraların büyük bir çoğunluğu da bu kireçtaşı formasyonları içinde gelişmiştir. Antalya'da yaklaşık 500 kadar mağara tespit edilmiştir.
Byzantion ve oligarşi dönemi (MÖ 667 - MÖ 476)
Bugünkü İstanbul'un temelleri MÖ 7. yüzyılda atılmıştır. "Byzantion" şehri Megaralılar tarafından MÖ 667'de tarihi yarımadanın doğusunda, Sarayburnu civarında kurulmuştur.
Türklerin anavatanı diye gösterilen bölgeler içinde Altay Dağları, Tanrı Dağları-Kuzeybatı Asya sahası (bugünkü Kazakistan'ın doğusu ve İrtiş-Ural arası), Altaylar-Kırgız bozkırları bölgesi, Kingan silsilesi, Shan-si, Ordos ve Kansu toprakları dâhil olmak üzere Çin'in umumen kuzey tarafları ve Baykal Gölü'nün güney- ...
Konya'nın Çumra ilçesinde bulunan Çatalhöyük, Anadolu'daki köy yaşamından kent yaşamına geçişin ilk temsilcisi olarak kabul edilmektedir. M.Ö 7400'e tarihlenen Çatalhöyük, dönemin en kalabalık yerleşimidir.
Türk, Turok veya et-Turk (Arapça: الترك ابن يافث), Türk ve Arap mitolojilerine göre tarihen yaşamış ve şimdi de nesillerini devam ettiren tüm Türk halklarının efsanevi atası. Efsaneye göre Türk, Yafes'in oğludur. Yafes ise hem Kitâb-ı Mukaddes'te hem de Kur'an'da adı geçen Nuh'un oğludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri