Ankara, Türkiye'nin başkenti ve Ankara ilinin merkezi olan şehirdir. Coğrafi olarak Türkiye'nin merkezine yakın bir konumda bulunur ve İç Anadolu Bölgesinde yer alır. Ankara'nın 13 Ekim 1923'te başkent ilan edilmesinin ardından şehir hızla gelişmiş ve Türkiye'nin ikinci en kalabalık ili olmuştur.
Kabul edilen kanun maddesi şudur: «Türkiye Devleti'nin başkenti Ankara şehridir.»
Kabul edilen kanun maddesi şudur: Türkiye Devleti'nin başkenti Ankara şehridir.”
13 EKİM 1923: “TÜRKİYE CUMHURİYETİNİN BAŞKENTİ ANKARA'DIR”
Ankara ve çevresinin halkı, Mustafa Kemal'i ve beraberindekileri, yollara dökülerek, sevinç gözyaşları içinde karşıladı. Önce Vilayet Konağı'na inen Mustafa Kemal, Ankara Ziraat Okulu'nda kendisine ayrılan daireye yerleşti.
ANKARA KELİMESİNİN ANLAMI
Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan illerinden birisidir ve Türkiye'nin başkentidir. Özel isim olduğu için büyük harfle yazılmalıdır ve aldığı yapım eki ayrı yazılmamalıdır. Bu kelime genellikle ankara şeklinde yanlış yazılmaktadır.
İlgili 43 soru bulundu
O tarihten beri Ankara, Türkiye Devleti'nin başkentidir ve Anayasamıza da başkent olarak geçmiştir.
13 Ekim 1923 tarihinde çıkarılan bir kanun ile Ankara, Türkiye Cumhuriyeti'nin başkenti olmuştur.
Osmanlı Devletinin başkentlerini sırasıyla belirtmek gerekirse ilk başkent Söğüt ikinci başkent İznik üçüncü başkent Bilecik dördüncü başkent Bursa altıncı başkent Edirne ve yedinci başkent İstanbul olarak kabul edilmektedir.
İsmet Paşa (İnönü), bir kanun teklifi hazırlayarak Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na sundu. "Türkiye Devleti'nin başkenti Ankara'dır." şeklindeki bir maddelik kanun teklifi kabul edildi (13 Ekim 1923). Kanunun yürürlüğe girmesiyle Ankara yeni Türk devletinin başkenti oldu.
Akad hanedanın kurucusu olan ve Agade kralı olarak bilinen Büyük Sargon, M.Ö 2350 yıllarında Sümer kent devletlerini zorla ele geçirmiştir. Güney Mezopotamya olarak da bilinen Irak'ın güneyinde bulunan bu yerde bölgesel bir devlet kurmuş ve ilk başkent ortaya çıkmıştır.
Kuruluşundan itibaren İstanbul, tarihte birçok devletin egemenliği altında gelişmiş ve çeşitli kültürlerin merkezi olmuştur. Şüphesiz, İstanbul'un tarihi ile ilgili en göze çarpan özelliği, Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu gibi üç evrensel imparatorluğa başkentlik yapmış olmasıdır.
Millî Mücadele'nin sevk ve idare merkezi olarak üstlendiği fiilî başkentlik sorumluluğunu Kuvâ-yı Milliye ruhuyla ifa eden Ankara'nın, resmen başkent ilan edilişinin 99. yıl dönümünü idrak ediyoruz.
Türkiye'nin en kalabalık ili 15.907.951 nüfus ile İstanbul olup, Türkiye nüfusunun %18,65 bölümü İstanbul ilinde yaşamaktadır. 2. sırada 5.782.285 nüfuslu Ankara ve 3. sırada 4.462.056 nüfus ile İzmir yer almaktadır.
Güney Afrika'da yürütme başkenti Pretoria, yasama başkenti Cape Town, yargı başkenti Bloemfontein olmak üzere üç başkent bulunmaktadır. 42,4/km2 (169.)
Batı Avrupa'nın küçük yüzölçümlü devleti Lüksemburg'un başkenti de Lüksemburg. Başkent Lüksemburg, Lüksemburg ülkesinin de en büyük şehri. Üstelik bu uygulamaya sahip tek ülke Lüksemburg da değil, Monako, Cezayir, Singapur, Tunus, Vatikan'ın da başkenti kendisiyle aynı isimde…
Kaç kez oldu? Ankara'nın başkent olarak seçilmesinin tesadüf eseri olmadığını söyleyen Ceylan sözlerini şöyle sürdürdü.'' Ankara Cumhuriyetin ilanından önce 4 kez başkentlik yapmıştır.
İlde yıllık nüfus artış oranı %0,61 olmuştur. 6 Şubat 2023 TÜİK verilerine göre 25 İlçe ve belediye, bu belediyelerde toplam 1425 mahalle bulunmaktadır.
Türkiye veya resmî adıyla Türkiye Cumhuriyeti, topraklarının büyük bölümü Anadolu'da, küçük bir bölümü ise Balkan Yarımadası'nın güneydoğu uzantısı olan Trakya'da yer alan kıtalararası bir ülkedir.
Dünya, tek bir devletten oluşmadığı veya tek bir ülke olmadığı için başkenti de yoktur.
Türkiye'nin idari merkezinin belirlenme vakti gelmiştir. Lozan antlaşmasında boğazlarla ilgili alınan kararlar nedeniyle ( Boğazlar komisyonunun kurulması ) idari merkezin Anadolu'nun merkezinde olması gerekmektedir. Teklif 13 Ekim1923'te TBMM'de yapılan genelkurulda kabul edildi ve Ankara Türkiye'nin başkenti oldu.
Şehrin merkezi olarak kabul edilen Çankaya ilçesi; Kızılay Meydanı, Tunalı Hilmi Caddesi gibi şehrin en kalabalık caddelerinden bazılarına ev sahipliği yapmaktadır. Çankaya'nın en önemli cazibe merkezi Anıtkabir'dir.
Türk ordusunun Kütahya'da yenilerek Sakarya'nın doğusuna çekilmesi, ülkede olduğu gibi, mecliste de üzüntüye yol açtı. Yunan ordularının Ankara'ya yaklaşmış olması, hükümet merkezinin daha güvenli bir yere naklini gündeme getirdi. Bunun için en uygun şehir olarak Kayseri gösterildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri