Okuyucular bu bölümde Thales, Prieneli Biras, Anaksimandros, Anaksimenes, Anaksagoras, Efesli Herakleitos, Ksenofones, Miletli Aspasia, Sinoplu Diogenes, Ereğlili Herakleides, Aristotoles, Efesli Zendotus, Tyanalı Apollonius, Epiktetos, Samsatlı Lukianos ve Bergamalı Galen'in hayatı, eserleri ve felsefesi üzerine ...
Yaşamı Mevcut ortak görüşe göre Thales, MÖ 620 civarında, Anadolu'nun batı sahillerinde bulunan (Aydın civarı) Milet şehrinde doğmuştur.
İlgili 18 soru bulundu
Kuzeybatı Yunanistan'daki Nicopolis'e sürülene kadar Antik Roma'da yaşadı, hayatının büyük bölümü Nicopolis'de geçti ve orada da öldü.
Doğduğu kent batı Anadolu (İyon) kültürünün egemen olduğu bir kentti ve bu özelliğini hep korudu. Aristo MÖ 347-344 yılları arasında Assos'ta (Behramkale) yaşadı. Yazı bu ziyaretin öyküsüdür. Platon (solda) ve Aristoteles (Raphael'in ünlü “Atina Okulu” tablosundan bir kesit).
Gezgin Filozof Uluğ Nutku. Mustafa Günay (Ed.). İstanbul: Çizgi Kitabevi, 2020.
“Türk-İslam Filozofu İbn Sina (980-1037) Hayatı Ve Eserleri”.
Durak, “Düşünürümüzün tam künyesi: Ebu Nasr Muhammed ibn Muhammed ibn Tarhan ibn Uzluğ el-Fârâbî et-Türkî'dir.
Farabi'yi anlatmaya başlamadan önce Onun doğup büyüdüğü coğrafyadan biraz bahsetmemiz gerekmektedir. Bilindiği gibi Farabi 872 yılında bugün Kazakistan topraklarında bulunan “Farab” köyünde yani “Maveraunnehir” bölgesinde dünyaya gelmiş, 951 yılında Şam'da vefat etmişti.
İlk filozof, İon felsefesinin kurucusu olan Miletli Thales'tir. Sadece felsefede değil matematik ve astronomi alanında da çalışmaları bulunan Thales, güneş tutulmasının tam olarak ne zaman gerçekleşeceğini bilen bilim insanı olarak tarihe geçmiştir.
Farabi: Ünlü Türk filozofu ve bilgini (870-950). Türkistan'da Farab bölgesinde doğan Farabî'nin asıl adı Ebu Nasr Muhammet'tir. Doğum yerinden dolayı Farabî adıyla anılır.
Kindi (ö. 870), Fârâbî (ö. 950), Amiri (ö. 992) İbn Sînâ (ö. 1037), İbn Miskeveyh (ö. 1030), İbn Bacce (ö. 1138), İbn Tufeyl (ö. 1185) ve İbn Rüşd (ö. 1198) gibi klasik dönemin büyük filozofları İslâm felsefesinin başat akımı olan Meşşai/Peripatetik geleneğe mensuptur.
İlk ve en büyük İslam filozofu olarak kabul edilen Ebu Yusuf ibn Yakub ibn İshak ibn Sabbah ibn İmran ibn İsmail ibn el-Eş'as ibn Kays Al-Kindi'nin (801-873) yaşadığı dönem, ilk on Abbasi halifesine denk düşer ve Bağdat'ın altın çağıdır. Kendisine, 'Arapların Filozofu' anlamına gelen Feylesufu'l-Arab da denir.
Yeni doğa biliminin düşünce ve görüşlerini çok iyi bir şekilde kavrayan ve en açık şekliyle ifade eden ilk filozoflar Francis Bacon ve René Descartes olmuştur. Her iki filozofunda doğru bilgiye ulaşabilmek için mutlaka doğru bir yönteme sahip olmak gerektiği düşüncesi modern felsefe açısından oldukça önemlidir.
Antik Çağ felsefesi, MÖ 6. yüzyılda "her şeyin ilkesi nedir" sorusuna cevap arayan Miletli Thales ile başlamıştır.
Nutku, felsefi düşüncede çekirdekte olanın, tarihsel-geçici dış etkenler değil, sorunun her yerde, her zaman ve herkesçe dile getirilebilir olmasını sağlayan niteliği olduğunu düşünmektedir.
Bu bağlamda Aristoteles'e göre dört neden sıralanabilir; birin- ci neden olarak formel neden yani bir şeyi o şey yapan şey, ikinci olarak madde ve dayanak olarak maddi neden, üçüncüsü değişimin nedeni olarak fail neden, son olarak da ereksel neden.
Platon, ideal bir devlet yapısı ve adalet anlayışı üzerine odaklanmıştır. "Devlet" adlı eserinde, bir devletin en iyi biçimi olarak düşündüğü "idealar devleti"ni ve adaletin önemini ele almıştır. Bu devlette adaletin, her bireyin yeteneklerine ve doğasına uygun bir iş yapmasıyla sağlanacağını savunmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri