Bu savaşta Bizans İmparatorluğu yenilmiş Büyük Selçuklu Devleti galip gelerek Anadolu'nun kapıları Türklere açılmıştır. Bundan sonraki süreçte Anadolu'nun Türkleşmesi ise zaman alan, bir anda olup bitmeyen bir durum olduğu için bir olgudur.
Bilindiği gibi 1071 Malazgirt Zaferi bir olay, bu savaşın ardından başlayan Anadolu'nun Türkleşme ve İslamlaşması ise bir olgudur.
Tarihi olaylarda deney ve gözlem yapılması mümkün olmamaktadır. Tarihi olaylara örnek olarak; Anadolu'nun Fethi, İstanbul'un Fethi, Kavimler Göçü, Osmanlı Devletinin Kuruluşu, Türk Devleti'nin Kuruluşu ve benzeri şekillerde ifade edilebilir. Tarihi olayların hepsi kendisine özgü ve bir tane olarak ifade edilebilir.
Fatih sultan mehmed'din istanbulu feth etmesi bir OLAYDIR. Ancak Türklerin Anadoluyu İslamlaştırması bir OLGUDUR. Yani olay kısa bir sürede gerçekleşir. Olgu ise daha uzun belkide çağlar süren bir süreçtir.
1071 yılında Büyük Selçuklu Hükümdarı Alparslan ile Bizans İmparatoru Romen Diyojen arasında geçen Malazgirt Savaşı bir olaydır.
İlgili 32 soru bulundu
Olgu, nesnel verilere dayanan, somut kavramları ifade eden bir sözcüktür. İnsan, var oluşundan bu yana dünyayı anlama ve açıklama çabasındadır. Ve insanın dünyaya dair gözlemlerinden doğan tüm sonuçlar birer olgudur. Örneğin gündüz ve gecenin meydana gelmesi bazı olgulara bağlıdır.
Olay ve olgu kavramları Türk Dil Kurumu sözlüklerinde açıklanan bir kavramdır. Olay kavramı hadise, vaka veya fenomen olarak da bilinmektedir. Olgu ise bazı olayların dayandığı sebep veya bu sebeplerin yol açtığı sonuçlar olarak açıklanmaktadır. Dilimizde var olan olgu sözcüğü vakıa olarak da bilinmektedir.
Olaylar zamansal olarak olan bir durumu ifade ederken tarihsel olgu bu olay ve olayların sebeplerini, yol açtığı sonuçları, ortaya çıkmasında etkili olan faktörleri inceler. Olay bir yaşanmışlıktır, tarihsel olgu ise bu yaşananlar hakkında toplumsal veya bireysel deneyimlerdir.
Bilindiği gibi, “Cumhuriyetin İlanı” olarak anılan siyasal olay, biçimsel olarak, yukarda belirlenen tarih kesitinden tam bir yıl sonra gerçekleşmiştir.
Doğrulanmış Cevap. Kurtuluş Savaşı tarihi olaydır.
Kavimler Göçü, günümüz Avrupa devletlerinin temellerinin atıldığı önemli bir olaydır. Göçün temel sebebi siyasi etmenlerdir. Göçün ilk yıllarında Cermen kabileleri Roma İmparatorluğu'nun batı kesimindeki birçok bölgeyi ele geçirmişti.
Olay: Olasılığı hesaplanmak istenen durumdur. Örneğin, bozuk para atıldığında tura gelmesi veya iskambil destesi içerisinden sinek seçilmesi olaya örnek olarak verilebilir. Örneklem Uzayı: Bir yöntemin sonucunda ortaya çıkabilecek durumların tamamına örneklem uzayı denir.
Yani bir olayın tarihi olabilmesi için öncelikle geçmiş ve gelecek de bir bağ kurarak bunu etkilemesi gerekir. Özellikle toplum hayatını birinci dereceden etkilemiş olması olarak anlatmak mümkün. Aynı zamanda bir toplumun bütün nüfusuna ve her noktasına hitap etmesi gerekmektedir.
İki devletin nihai kozlarını paylaştığı Malazgirt Meydan Muharebesi, Anadolu'nun Türkleşme sürecinde bir dönüm noktası oldu. Selçuklu ve Oğuz beyleri, Alp Arslan'ın açtığı yoldan ilerleyerek, sistemli bir şekilde Anadolu'nun fethine koyuldular.
Türk tarihi açısında önemli bir yeri olan Malazgirt Savaşı (26 Ağustos 1071), Selçuklular ile Bizanslılar arasında vukua gelmiştir. Bu savaş Bizans İmparatorluğu'nu yıkılış sürecine sokarken Selçuklular için ise Anadolu'nun kapısı görevi görmüştür. Nitekim bu savaştan sonra Anadolu Türk yurdu haline gelmiştir.
Malazgirt Savaşı (1071 – Kapı)
Bizans ile Batı Selçuklu arasındadır. Anadolu'nun kapısı Türklere açılmıştır. Türkiye tarihi başlamıştır. İlk Türk beylikleri kurulmuştur.
Cumhuriyetin ilanı, hukuksal olarak İkinci Dönem Türkiye Büyük Millet Meclisinin 29 Ekim 1923 günü gerçekleşen oturumunda Mustafa Kemal'in hazırladığı anayasa değişikliği teklifinin kabul edilmesiyle Türkiye Devleti'nin yönetim şeklinin cumhuriyet olarak belirlenmesidir.
Doğrulanmış Cevap. Merhabalar, Hicret olgudur. Tarihte olay, anlık, özel, başlangıcı bitişi belli olan değişmeyen oluşlardır.
Tarihi olaylar, yapı ve nitelik itibarıyla biricik ve tek olup, bunlar sistemsel olarak tekrarlanmazlar.
Sadece bir kereye mahsus olan, başlangıç tarihi ve süresi belli olan hadiselere toplumsal olay denir. Toplumun genelini ilgilendiren davranış biçimleri ise toplumsal olgu olarak adlandırılır. Sosyolojik bir kavram olan toplumsal olgu meselelerin tespit ve analiz edilmesinde kullanılır.
Tek tek meydana gelen toplumsal olayların genel ifadesidir. Tek bir topluma ya da kişiye özgü değil, bütün toplumlara ya da kişilere özgüdür. Başlangıç ve bitiş noktaları belli olmayan, bir süreç içinde meydana gelen toplumsal oluşum ve değişimdir. Örneğin evlilik, işsizlik, göç birer toplumsal olgudur.
Doğa güçlerinin etkisiyle veya insan davranışı sonucu ortaya çıkan, oluşan durum, ilgiyi çeken veya çekebilecek nitelikteki her türlü işe olay/olgu/hadise/vaka denir. Ortaya çıkan, oluşan durum, ilgi çeken veya çekebilecek nitelikte olan her türlü iş. Olmuş her türlü iş, vakıa, vukuat.
Olgu, gözlem ve deneyden doğan, düşünce ve araştırmaya dayanak olan, süreklilik ve kararlılık gösteren olaylar serisidir. Olay ise görülen, duyulan ve algılanan her şey, biricik ve tek olan şeylerdir. Örneğin Ahmet ile Ayşenin evlenmesi bir olaydır. Ama Türkiye genelinde gerçekleşen evlenmeler ise olgudur (3, 403).
fransız ihtilali olaydır. Milliyetçilik akımının ortaya çıkması olgudur.
Türk kültüründe evlilik, yalnızca iki kişinin yaşamlarını birleştirmeleri değildir, aynı zamanda iki ailenin arasında gerçekleşen bir olgudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri