Eğer Windows + R kombinasyonunu kullandıysanız önünüze gelen Çalıştır ekranına msinfo32.exe yazın. Yukarıdaki ekranın bir benzeri önünüze gelecek. Ekranınızın sol tarafındaki Sistem özeti yazısı seçili değilse onu seçin. Sistem Üreticisi ve Sistem Modeli ikilisi anakartınız hakkında çeşitli bilgiler verecek.
Windows+R tuşuna basarak Çalıştır ekranını açın. Açılan pencereye cmd yazdıktan sonra aratın. Buraya wmic csproduct get name,identifyingnumber,uuid yazdıktan sonra aratma işlemini gerçekleştirin. Açılan ekranda anakart bilgilerinize ulaşabilirsiniz.
Uygulamasız anakart modeli öğrenme
Karşınıza çıkan Sistem Bilgisi ekranı içerisinde sol tarafta bulunan Sistem özetini tıklayın. Sağ tarafta çıkan veriler arasında Sistem Üreticisi ve Sistem modeli şeklinde 2 seçenek olacak. Burada anakartın üretici markasını ve model numarasını görebilirsiniz.
Sistem Bilgisi ile Anakart Modeli Öğrenme
Windows ve R tuşlarına birlikte basarak Çalıştır penceresini açın. Buraya msinfo32 yazın ve Tamam'a tıklayın. Böylece Sistem Bilgisi uygulamasını açmış olacaksınız. Açılan pencerede sisteminizle ilgili pek çok detayı bulabilirsiniz.
İlgili 25 soru bulundu
Anakartın Yapısı, Bileşenleri ve Görevleri
Standart bir anakartın üzerinde işlemci, ses kartı, ekran kartı, ethernet kartı, RAM slotları, AGP slotları, PCI slotları , chipset, BIOS ve ek olarak birkaç farklı donanım vardır. Klavye ve fareyle tıklanabilen PS/2 bağlantıları da anakart üzerine yerleştirilmiş durumdadır.
DirectX Tanı Aracı'nı çalıştırmak için Başlat Menü'süne DxDiag yazın ve çıkan sonuca tıklayın. Burada hem anakart modelinizi hem de BIOS sürümünüzü görebilirsiniz.
Bu ekran üzerinde “Information” (Bilgi) bölümünde model adı yer almaktadır. Örnek: Resimdeki kırmızı ile işaretlenmiş bölümde, “PRIME X370-PRO” anakartın model adını temsil eder. Diğer yollardan erişemediğiniz durumlarda, bilgisayarınızın kasasını açarak anakartın üzerindeki etikette model adını bulabilirsiniz.
2. Seri numarası etiketini anakartınızın arka tarafında da görebilirsiniz. Yöntem 3: Hediye kutusundaki model adını kontrol edin.
Anakart en kısa tanımı ile bilgisayarın beynidir. İngilizce'de ise ”motherboard” olarak bilinir. Bilgisayar anakartı, bir dijital sistemde bulunması gereken donanımları birbirine bağlar. Donanımların arasındaki veri akışını sağlayarak onlara güç verir.
Bunun için arama çubuğuna “işlemci destekli anakart” ve işlemcinizin markasını yazıp aratmamız yeterli olacaktır. Karşınıza “CPU Support List” çıkacaktır. İşlemci destek listesi anlamına gelen bu başlıkta kolaylıkla işlemcinizin desteklediği anakart soket numaralarını bulabilirsiniz.
Anakart sınıfını belirtir. H giriş, B orta seviye, Z üst seviye anakartlardır. AMD tarafında A, B, X olarak değişir. Sınıflar arasında da sondaki harflerde anakartın özelliklerini belirtir.
İşlemci, RAM, güç kaynağı ve ekran kartı gibi bileşenlerin uyumlu çalışması açısından doğru anakart seçimi yapmak önemlidir. Doğru anakart seçimi, bilgisayar toplama sürecinde en önemli kararlardan biridir ve diğer bileşenlerin performansı ve uyumu açısından oldukça kritik bir role sahiptir.
Bir bilgisayar anakartı genelde işlemci, RAM, ekran kartı gibi temel bileşenlerin arasında bağlantıyı sağlayan donanımdır. Çeşitli amaç ve boyutlardaki bilgisayarlar için özel anakartlar bulunur. Her anakart belirli donanımları desteklerler ve bu nedenle her işlemci veya bellek ile çalışmazlar.
Anakartların Temel Parçaları ve Görevleri
Diğer bilgisayar donanımlarını ve dış dünya ile iletişimi sağlamak için anakart üzerinde çeşitli portlar ve entegreler (işlemci ve diğer) bulunmaktadır.
Genellikle bilgisayarın arkasında veya yan kısmında konumlanan etiketi bulun. Model numarası bu etiket üstünde yazılıdır. Yöntem 2: Win+R tuşlarına basın, dxdiag yazın ve Enter tuşuna basın.
Anakartların ortalama ömürlerinin normal şartlarda 20 yıl olduğu belirtiliyor. Arıza verme oranları düşük olduğundan bu donanımın bu denli uzun yaşayabilmesi sürpriz değil. Anakartlar arıza tarafında genellikle kondansatör ya da kapasitör devreleri ile ilgili problemler yaşıyor.
Anakart Arızalarının Belirtileri
Bilgisayarınızın açılmaması veya çalıştırılması zorlaşması Ekran kartı veya işlemci hataları Yavaşlamış sistem performansı Çoklu donanım sorunları (örneğin, USB portlarının çalışmaması)
Ses kartları anakart üzerinde bulunmaz. Bilgisayardan ses almak için mutlaka bir ses kartı satın alınmalıdır.
Başka bir parça da yanmış olabilir, örneğin RAMler. Anakart yansa genelde hiç bir şey açılmaz.
Bilgisayarda oluşan voltaj sorunlarından dolayı anakart arızalanabilir. Anakarta sıvı teması sonucu bozulabilir. Bios'un hatalı olmasından veya bilgisayar sisteminin kaldırmamasından kaynaklı anakart arızası meydana gelebilir. Bilgisayarın darbe alması sonucu anakartta çatlama meydana gelebilir.
DDR4 RAM Nedir? DDR4 bellek “dördüncü nesil çift veri hızı” anlamına gelmektedir. DDR3 ve DDR2 olarak bilinen eski Dinamik Erişim RAM'lerine göre daha yüksek modül yoğunluğu ve düşük voltaj gereksinimleri sağlayabilen daha hızlı halef olarak karşımıza çıkmaktadır.
Aynı donanımları bir üst seviye anakarta takarsanız FPS'e ve performansa etkisi olmaz. Ancak anakart yükseltince, diğer parçaları da aynı oranda yükseltirseniz performans artar.
DAHİLİ DONANIMLAR 1- Anakart: Diğer tüm donanımların takıldığı kasa içerisinde en büyük yer kaplayan donanımdır. 2- İşlemci: Bilgisayardaki matematiksel ve mantıksal tüm işlemlerin yapıldığı donanımdır. Bilgisayarın beynidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri