Diğer bir yöntem ise yağ lekesinin bulaştığı alana limon suyu sürmektir ve ardından lekenin üzerinde limon bekletilir. Eğer yağ lekesi eskiden kalmaysa, leke olan yere 2 gün boyunca limon suyu uygulanmalıdır. 2 günün sonunda leke kolaylıkla çıkacaktır.
Eski yağ lekelerini çıkarmak için genelde karbonat kullanımı çok yaygındır. İlgili bölgeye bir miktar karbonat döktükten sonra bir süre beklenir. Daha sonra kurması ile beraber yağ lekesi ılık su eşliğinde çıkarılabilir. Ayrıca diş fırçasını kullanmak suretiyle de eski yağ lekesini giysiden kolayca çıkarmak mümkün.
Yağ lekesinin üzerine karbonat dökün ve ıslak diş fırçası yardımıyla nazikçe ovalayın. Eğer yağ lekesi salçalıysa, bulaşık deterjanı ve karbonatı karıştırarak lekenin üzerine uygulayabilirsiniz. Ayrıca küçük parçalı kıyafetleri, karbonatlı su karışımının içinde bekleterek de lekenin çıkmasını sağlayabilirsiniz.
Peki yağ lekesi kıyafetten nasıl çıkar? Yağ lekesini karbonat ve diş fırçası yardımıyla yorduktan sonra ürünü yıkayarak yağ lekesinden kurtulabilirsiniz. Yünlü kumaşlar için ise nişastadan yardım alabilirsiniz. Nişastanın leke kaldırma özelliği, yağ lekesini de kaldıracaktır.
Yağ dökülen bölgeye karbonat dökün ardından diş fırçası yardımıyla bu yüzeyi hafifçe fırçalayın. Salçalı yağ lekesi ise karbonatla beraber bulaşık deterjanını karıştırıp yüzeye dökebilirsiniz. Nişasta sadece yünlü yüzeyler için kullanılmaktadır. Yemek yağı lekesini çıkarmak için nişasta kullanabilirsiniz.
İlgili 31 soru bulundu
Yağ lekesinin üzerine karbonat dökün ve ıslak diş fırçası yardımıyla nazikçe ovalayın. Eğer yağ lekesi salçalıysa, bulaşık deterjanı ve karbonatı karıştırarak lekenin üzerine uygulayabilirsiniz. Ayrıca küçük parçalı kıyafetleri, karbonatlı su karışımının içinde bekleterek de lekenin çıkmasını sağlayabilirsiniz.
Sirke kullanın: Sirke, yağ lekesini çıkarmak için etkili bir doğal yöntemdir. Bir miktar sirkeyi bir bez veya sünger üzerine dökün ve lekenin üzerine uygulayın. Birkaç dakika bekleyin ve sonra sıcak su ile durulayın.
Kumaş pantolondan yağ lekesi çıkarmak için yağın üzerine karbonat dökünüz. Ardından eski bir diş fırçası ile karbonat olan alanı ovalayın. Sonrasında ise lekeli olan ürünü soğuk bir su ile elde yıkayınız. Ya da çamaşır makinesinde ürünü temizleyiniz.
Yağlı lekelere bolca bebek pudrası serpin ve ardından yumuşak hareketlerle ovalayın. Pudrayı yağı emmesi için lekenin üzerinde en az on dakika kadar bekletin; sonra lekenin üzerini fırçalayın. Son olarak, kıyafetinizin yıkama talimatlarını izleyerek çamaşır makinesinde yıkayın, sonucuna şaşıracaksınız.
Renksiz bir bulaşık deterjanını yağ lekesinin üzerine dökün. Biraz bekletin sonrasında hafifçe ovarak çıkartın. Eğer lekeli kumaş ince dokulu ve açık renkli ise deterjanı biraz su ile inceltin. Normal bekleme süresinin biraz üstünde bekletin.
Aklınızdaki soru salçalı yağ lekesi nasıl çıkar ise karbonatla beraber bulaşık deterjanını karıştırıp yüzeye dökebilirsiniz. İki malzeme de kolay yöntemle yağı kumaştan çıkaracaktır. Dilerseniz küçük kıyafetler ve parçalar için karbonatlı su hazırlayıp suyun içinde bekletebilirsiniz.
Lekeli bölgeye kağıt havlu ile bastırın ve zeytinyağını olabildiğince alın. Lekenin üzerine karbonat dökün ve 10 dakika bekletin. Karbonatı su ile durulayıp lekenin üzerine sıvı bulaşık deterjanı sürün. Birkaç dakika beklettikten sonra sıcak su ile durulayın ya da makinenin durulama ayarında temizleyin.
Kızarma sonrası biriken yağlardan kurtulmak için tavanın içine bol miktarda karbonat serpin ve üstünü 1 parmak boşluk kalacak şekilde su ile doldurun. Tavayı 1 gece boyunca bekletin. Ertesi gün tavayı sünger yardımıyla yıkayarak karbonat kalıntılarından arındırın.
Beyaz sabun: Çarşaf, masa örtüsü veya halıya dökülen yağ lekesi için uygulayabilirsiniz. Tuz, karbonat ve amonyak: Koltuğunuza, sert kumaşlara dökülen yağ lekesinin çıkması için ideal bir yöntemdir. Nişasta, un, tuz: Motor yağı lekesi için uygulanır.
Karbonatı yine kuru ve temiz bir diş fırçası yardımıyla lekenin üzerine yedirmelisiniz. Karbonat kurumuş yağ lekesinin içine nüfuz edecek ve topaklanmaya başlayacaktır. Leke neredeyse görünmez hale gelene kadar fırçalamaya devam etmeli ve ardından görevi yine çamaşır makinenize devretmelisiz.
Sabun, kir ve leke tutan yağları çözme işlevinden ötürü etkili bir temizlik aracı. Sert kimyasallara veya ovalamaya gerek duymadan Arap sabunu kullanarak ruj, kahve, kurumuş kan ve yağ gibi zorlu lekeleri çıkarabilirsiniz.
Örneğin, hızlı bir şekilde müdahale ederken karbonat ile suyu karıştırıp leke üzerine uygularsanız, limon lekesini çok fazla eskimemiş bir leke ise temizleyebilirsiniz. Benzer bir etki oksijenli su kullanılması sayesinde de elde edilebilir.
Sirke, özellikle suda eriyen lekeleri çıkarmada çok etkilidir. Limon suyu ise lekenin türüne göre farklı şekillerde kullanılabilir. Kabartma tozu ve karbonat, beyazlardaki lekeler nasıl çıkar sorusunun en etkili cevaplarından biridir. Tuz ise özellikle kan lekelerinin çıkarılmasında kullanılabilir.
Çamaşırlarınızı sirkeli suda yaklaşık yarım saat bekletin. Bir yemek kaşığı oksijenli su ile bir yemek kaşığı tuzu ve yarım bardak karbonatı karıştırın. Sirkeli suda beklemiş çamaşırların üzerindeki lekelere bu karışımı uygulayın. Ardından çamaşır makinesinde yıkayın.
İlk olarak zeytinyağı lekesinin olduğu bölgeye talk pudrası dökün ve 10 dakika bekletin. Ardından pudrayı elektrik süpürgesi ile çekin ve beyaz sirke ile çamaşır deterjanından oluşan bir karışım hazırlayın. Hazırladığınız karışım ile lekeli yüzeyi ovalayın. Leke açılmaya başlayınca su ve temiz bez ile temizleyin.
Hidrojen peroksit, karbonat ve bulaşık deterjanı kullan.
Lekeyi bir miktar hidrojen peroksit ile ıslat ve üzerine kalın bir tabaka karbonat serp. Karbonatı biraz bulaşık deterjanıyla kapla ve üzerine ince bir tabaka daha karbonat serp. Bütün yüzeyi eski bir diş fırçasıyla fırçala ve 30 ila 60 dakika arasında beklet.
Yağ lekesi kuru temizleme uygulamaları ile hem kolayca çıkabilir hem de leke çıkarken giysinin kumaşı da zedelenmemiş olur. Ancak yine de evde uygulama yapılmak isteniyorsa, bulaşık deterjanı en iyi yardımcılardan biri olacaktır.
Lekeli yere karbonat döküp üzerine yarım limon koyarak beklettiğinde lekenin yumuşadığını gözlemleyebilirsin. Limon küf lekesi olan giysiden leke çıkarmanda da yardımına koşabilecek bir ürün, lekenin olduğu yere uygulayacağın bir limonun etkisi uygulama ardından tuzla ovalandıktan sonra hızlıca görülecektir.
Kabartma tozu temizleme, antiseptik ve leke çıkarma özelliklerine sahiptir. Beyaz sirke ise yağ giderici ve antibakteriyeldir . Önemli olan lekeler oluşur oluşmaz halınızı hemen temizlemenizdir. Gerçekten de, ne kadar uzun süre beklerseniz, lekeyi çıkarmak o kadar zor olacaktır.
Sirke, ev temizliği için doğal, ucuz ve etkili bir temizleyicidir. Sirke, asidik özellikleri sayesinde bakterileri, mikropları öldürür, yağları, kirleri çözer ve hoş olmayan kokuları yok eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri