Uluslararası işletmenin tüm bağlı kuruluşlarındaki kilit pozisyonlara, ana ülke vatandaşlarının yerleştirilmesi "anayurt merkezli (ethnocentric)" yaklaşım olarak adlandırılır.
Ana Ülke (Parent Country), çok uluslu işletmenin menşeinin bulunduğu ülkedir. Örneğin; Toyota Motor'un ana ülkesi Japonya, Samsung'un Güney Kore, Nestle'ninki ise İsviçre'dir. Kaynak: Berrin Filizöz, “İnsan Kaynakları Yönetiminde Uluslararası Yaklaşım Gerekliliği”, C. Ü.
İnsan kaynakları yönetimi (İKY), herhangi bir organizasyonda insan kaynaklarının organizasyona, bireye ve çevreye yararlı olacak şekilde bulunulan yerin yasalarına ters düşmeyecek şekilde, etken yönetilmesini sağlayan fonksiyon ve çalışmalarının tümüdür.
Örgüt içindeki işgören ilişkilerini düzenleyen birimdir. İnsan Kaynakları Yönetimi, işletme stratejilerinin belirlenmesi uygulanması ve denetlenmesi gibi işlevlerin yanı sıra örgüt dışından işgören bulma, seçme, eğitme, işgörenlerin verimliliğini artırma gibi faaliyetleri yerine getirir.
İlgili 29 soru bulundu
İnsan kaynakları ilkeleri sırasıyla şöyle açıklamak mümkündür; verimlilik, insancıl davranış ilkesi, eşitlik ilkesi, güvence ilkesi, açıklık ilkesi, halef yetiştirme ilkesi ve yönetim geliştirme ilkesi şeklinde gösterilmiştir.
İnsan kaynakları yönetimi fonksiyonları •planlama, •işe alma, •işe alıştırma (oryantasyon), •eğitim ve geliştirme, •performans yönetimi ve •motivasyon şeklinde sıralanabilir.
Örgüt, iş ve insanlar için planlama yapılması, • İnsan kaynağının elde edilmesi, • İnsan kaynağının elde tutulması, • Bireysel ve örgütsel performansın artırılması. Yönetimin temel işlevleri planlama, örgütleme, yöneltme, koordine etme ve kontrol etme olmak suretiyle 5 unsurdan oluşur.
Stratejik insan kaynakları planlaması; rekabet ortamını ve çevresel koşulları göz önüne alan, uzun vadeli ve kapsamlı bir yaklaşımdır. Uygulama adımlarının ilkinde şirketin misyonu, hedefleri ve yönetim felsefesi belirlenir. İkinci adımda ise çevresel şartlar değerlendirilir ve hem iç hem de dış çevre analizi yapılır.
İKY uygulamaları olarak; işgücü planlaması, eğitim-geliştirme, performans değerlendirme, ödüllendirme, firma-çalışan ilişkisi, iç iletişim değişkenleri kullanılmıştır. Örgütsel performans değişkenleri olarak; personel devir hızı, işgücü verimliliği ve satışlar alınmıştır.
Sonuç olarak, insan kaynakları yönetiminin temelini oluşturan en önemli unsur, insan sermayesi yönetimi ve bilgi yönetimine sahip stratejik bir anlayıştır.
Geosantrizm, geosentrizm veya yermerkezcilik, Yeri (Dünyayı) evrenin merkezi kabul eden görüştür. Kopernik sistemi öncesinde geçerli olan Batlamyus'un sistemi yermerkezci bir sistemdir.
LGBT, 1900'lü yıllardan itibaren, eşcinsel haklarının mücadelesinde kullanılan çatı kelime olarak görülüyordu ancak kelimenin travesti, transseksüel ve biseksüelliği kapsamaması nedeniyle çatı kelime olmaktan çıkarıldı. LGBT; lezbiyen, gey, biseksüel, travesti gibi cinsel yönelimleri barındıran bir topluluktur.
Bu noktadan hareketle şirketin yönetim merkezinin kurulu olduğu ülke ana ülke (home country) olarak adlandırılıyor. Şirketin yönetim merkezinin kurulu olduğu ülke vatandaşlarını ise ana ülke vatandaşları (home country nationals) olarak tanımlayabiliriz.
İnsan kaynakları planlamasını, İK uzmanları ve ilgili birimin sorumluları birlikte ele almalıdır. Bir koordinasyon halinde ekip olarak çalışmalıdırlar. 1. Aşama: Analiz et. • 2. Aşama: İhtiyacı belirle. • 3. Aşama: İK Arzını / talebini belirle • 4. Aşama: Eylem planı hazırla ve uygula.
İKP'nin amacı; sayı, nitelik, yer ve zaman olarak “olması gereken işgören” ve “olan işgören” eşitliğini sağlamak yani işgücü eksikliği veya fazlalığına yol açmadan, örgütün amaç ve planlarını etkin biçimde gerçekleştirmesini sağlamaktır.
Bir şirketin insan kaynakları departmanı çalışanları işe almaktan, işlerinde mutlu ve üretken olmalarını sağlamaktan sorumludur. Ayrıca maaş bordrosu ve sosyal yardım yönetimi ile çalışan ilişkilerini de yürütmekten de bu departman sorumludur.
Yumuşak insan kaynakları yönetimi, devlet tarafından herhangi bir şarta bağlanmamış, her kurumun kendi misyon, vizyon, değer, kültür, amaç ve hedefleri doğrultusunda şekillendirdiği insan yönetimi uygulamalarıdır.
1-İnsana saygı ilkesi: İnsan kaynakları yönetiminin başta gelen ilkesi insana saygıdır.
Yansızlık İlkesi; işletmelerdeki personellerin siyasal amaçlı atamalardan kaçınılması ve yönetimde etkili olan kişilere karşı tutumunu değerlendirmektedir. Çalışan personellerin düşüncelerine ve kullandıkları oylara göre değerlendirmemeli ve yönetimde bu şekilde bir ayrım yapılmamalıdır.
İşletmelerde personel yönetimi yaklaşımının yerini insan kaynakları yaklaşımına bırakması sürecinde doğru nitelikte personeli doğru yerde ve zamanda sağlama amacına yönelik geleceği öngörme çalışmaları; insan kaynakları planlaması olarak adlandırılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri