Herhangi bir konuyu daha açıklayıcı hale getirebilmek için 'ancak' kelimesi kullanılır. Aynı zamanda bir durumun tersini ifade etmek için de yine bu sözcük değerlendirilir.
Birbirine bağlı olan iki ifadeyi ve bağlamak için kullanılır. İki yönlü bir koşul bildiren ancak ve ancak bağlacı mantıkta p ile q önermeleri kullanılarak meydana gelir. Güneş doğarsa sabah olur ya da sabah olursa güneş doğar. (Ancak ve ancak güneş doğduğunda sabah olur ya da ancak ve ancak sabah olursa güneş doğar.)
Fakat ve ancak ile cümle başlamaz. Açıklama: Fakat ve ancak, cümleleri birbirine bağlayan bağlaçlardır. Eğer iki zıt düşünce varsa ve bu düşünceler birbirine aynı cümle içerisinde bağlanmalı ise, fakat veya ancak sözcükleri ile cümle başlamaz.
3. ancak kelimesi cümlelerde zarf olarak ya da bağlaç olarak görev yapar. Ancak bu keli- me edat olarak kullanılamaz. 4. yalnız kelimesi geçtiği cümlelerde sıfat, zarf ve bağlaç olarak görev yapar. Ancak bu kelime edat olarak kullanılamaz.
Bağlaçlar veya rabıt (bağlama) edatları; kelimeleri, kelime gruplarını veya cümleleri biçim veya anlam yönüyle birbirine bağlayan kelimeler: ve, veya, ile, ama, de (da), ancak, çünkü, eğer, hâlbuki, hem … hem …, hiç değilse, ise, ki, lâkin, meğer, nasıl ki, ne …
İlgili 16 soru bulundu
“Yalnız, ancak” kelimeleri yerine “ama” bağlacı getirilebiliyorsa, bu kelimeler bağlaçtır. “Sadece” kelimesi getirilebilirse bu kelimeler edat olur.
Yani bir bağlacı, cümleden çıkarttığımızda anlamda bir bozulma meydana gelmez. Bağlaçlar, zaten var olan anlam ilgilerine dayanarak bir bağ kurmaktadır. Edatlar ise yepyeni bir anlam ilgisi kurarlar. Edatlar, cümlenin bir öğesi haline gelirken bağlaçlarda ise bir öğe özelliği yoktur.
Yalnız ve ancak, cümleye “tek, bir” anlamı katmaktadır. Bu kelimelerin yerine “sadece” getirildiğinde cümlenin anlamı bozulmuyorsa, edat olarak kabul edilmektedir. Bu kelimeler cümlede; amaç, neden, koşul, şart ve hakkında anlamlarıyla kullanılmaktadır.
“Yalnız, ancak” kelimeleri yerine “ama” bağlacı getirilebiliyorsa, bu kelimeler bağlaçtır. “Sadece” kelimesi getirilebilirse bu kelimeler edat olur. Almak isterim ancak param kalmadı. / Beni ancak sen anlarsın.
→ Güzel birisidir ancak kalbi onun güzelliğini çirkinleştiriyor. → Sınıfımızda o birinci ancak okulda başkası birinci. → Başarılı birisidir ancak çoğu zaman da yanılır. → Çalışkan birisidir ancak çalışkanlığıyla çok fazla övünür.
“ama, fakat, lâkin” aynı anlamlı bağlaçlardır. “yalnız, ancak, ne var ki, ne yazık ki” de bunlara yakın bağlaçlardır. * “ama, fakat, lâkin, yalnız, ancak, ne var ki, ne yazık ki” bağlaçları, aralarında zıtlık bulunan iki ayrı ifadeyi, cümleyi birbirine bağlar.
İki cümleyi birbirine bağlayan "ama, fakat, lâkin, yalnız, ancak, ne var ki, ne yazık ki, çünkü, yoksa, bundan dolayı, binaenaleyh, sonuç olarak, bununla birlikte" gibi bağlaçlardan önce noktalı virgül konur: Halis bir şiir fena okunabilir; lâkin sahte bir şiir iyi okunamaz.
İki yönlü olan koşullu önerme olarak da tanımlanan ancak ve ancak bağlacı, p ile q önermelerinin kullanımı ile meydana gelen bir ifade olarak bilinir. Bunlar gerekli ve yeterli anlamını taşıyan ifadeler olarak bilinmektedir. Bunu göstermeye yarayan sembol ise ⇔ olarak bilinir.
Ancak ve ancak (⇔): İki basit önerme "ancak ve ancak ... ise" ile birleştirilmişse, ortaya çıkan bileşik önermeye karşılıklı koşul önermesi adı verilir. Bu önerme türünde, bileşenlerin hepsi de aynı değeri almışsa önerme doğru, diğer hallerde yanlıştır.
Bağlaçlar cümlelerde; "de,ve,ile,hem,gerek,ama,fakat,yalnız,ancak,oysa,oysaki,halbuki,ki,daha,bile,çünkü,demek ki,eğer,yani,ne,ne de,veya,ya,ya da,yahut,ister,hatta,üstelik,ayrıca,hem de,ise" ekleri getirilerek cümleleri birbirine bağlar.
"Ancak ve ancak" işleminin "veya" işlemi üzerinde soldan ve sağdan dağılma özelliği yoktur.
Cevap: “Ancak” sözcüğü A,B ve C şıklarında “sadece” anlamında kullanıldığı için edat, D şıkkında ise “fakat, ama” anlamında kullanıldığı için bağlaçtır.
Çünkü kelimesi edat değil bağlaçtır. Çünkü Kelimesi Edat mı, Bağlaç mı? Çünkü kelimesi bağlaç kategorisine girmektedir. Cümle içerisinde kullanılan çünkü kelimesi cümledeki anlamı bütünleştirmek için kullanılmaktadır.
Ancak kelimesi de detaylı bir şekilde incelenen sözcükler arasındadır. Ancak ne demektir? Dikkatle düşünüldüğünde pek çok kelimenin günlük yaşamda kullanıldığını görürüz. Ancak kelimeler, günlük hayatın içerisinde çok sık kullanılmadığı zaman zihinde bir yerlerde saklı kalabilir, hatta unutulmaya yüz tutabilir.
ANCAK KELİMESİ CÜMLE İÇERİSİNDE DOĞRU KULLANIM ÖRNEKLERİ
- Hasan, bu sefer kendisine ancak seyyar tuluatçıların arasında bir yer bulabildi. - Bir yıl sonra ancak Çamlıbel'de buluşabilmişlerdi. - Sinema ancak saat yarımda bitmişti. - Bu büyüklük değil ancak mertçe bir davranıştır.
ancak - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe ança ok “tam öyle, şöyle ki” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe ança “öyle, o şekilde, o kadar” sözcüğünden türetilmiştir.
Edat ve bağlaç arasındaki iki temel fark vardır. 1- Edatlar cümleden çıkartıldığında cümle tamamen anlamsızlaşır. 2- Bağlaçlar cümlenin ögelerini birbirine bağlasa da cümlenin bir ögesi olmaz. 1- Serkan ile bugün yeni açılan alışveriş merkezine gideceğiz.
Edatlar kelimeler arasındaki anlam bütünlüğünü sağlarlar. Bağlaçlar ise iki veya daha fazla cümleleri veya kelimeleri birbirlerine bağlarlar. Edatlar cümlenin öğesi olarak görev yaparlar, bağlaçlar ise öğe olarak kullanılmazlar. Bağlaçlar öğelerin içinde yer alabilirler, ancak öğe olarak kullanılamazlar.
Gibi kelimesi günümüzde her cümlede kullanılabiliyor. Anlamı bilinen gibi kelimesi, bir edat olarak kullanılıyor. Bağlaç olabilmesi için kelime veya cümle bağlaması gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri