Size tavsiyem, panik frenleme anlarında soğukkanlılığınızı koruyabiliyorsanız, fren yaptıktan sorna aracınızın hızı 45 km seviyesine geldiği zaman vitesi 1'e takıp ayağınızı debriyajdan çekmeniz olacaktır. Bu size yaklaşık 1,5 - 2 metre daha kısa fren mesafesi sağlar.
ANİ FREN NASIL YAPILIR? ANİ FREN parkuruna geldiğimizde, sağ sinyalimizi verip sağ seride (Dubalara sınırlandırılmış alana geçeriz aracımızı 2'nci vitese alarak hızımız 30 Km'ye geldiğinde Sınav Komisyon Başkanının "DUR" komutuyla DEBRİYAJ ve FREN pedallarına birlikte Sert bir şekilde basarak ANİ olarak dururuz.
Sürücü adayı bu aşamada sol sinyal vererek dönüşe başlayacaktır. Videoda izlendiği gibi çıkış yaparken de mutlaka sol sinyal vererek ve ayna ile arka trafiği kontrol ederek yola çıkacaktır.
zaten fren merkezi vb sistemlerin beslenmesi için devrin olması daha iyi. Ani fren ve sonrasında manevra ile devam edecekseniz hemen vites düşürme yapılabilir. Ancak bizim tsi larda vites düşürerek aracı şanzımana bırakıp frenleme yapma işi pek işe yaramıyor.
20-30 km hızla Ani fren dubasında hızlı bir şekilde aracı söndürmeye dur.
İlgili 23 soru bulundu
Ani fren yaparken aracı stop ettirmemek için önce frene sonra ani frene basınız. Ardından sinyal vererek parkura devam etmelisiniz.
80 km Hızla Giden Aracın Takip Mesafesi: 80 km hızla giden sürücünün takip mesafesi 40 metredir. 90 km Hızla Giden Aracın Takip Mesafesi: 90 km hızla giden bir aracın takip mesafesi 45 metredir. 110 km Hızla Giden Aracın Takip Mesafesi: 110 km/saat hızla giden bir aracın önündeki aracı takip mesafesi 55 metredir.
Debriyajdan ayağını yavaşça çekerken hafifçe gaza basman rahat bir şekilde aracını hareket ettirmeni sağlar. Yine aracı durdurmak istediğinizde frene sert bir şekilde basmak yerine debriyaj ile birlikte hafif basman yerinde olacaktır. Böylece sert bir şekilde aracın durmaz ve aracın frenleri zarar görmez.
Ani Kalkış Ve Ani Fren Ciddi Zarar Verir
Aynı şey sert duruşlar için de geçerli. Elbette bazen yüksek hızda durmalar kaçınılmazdır, ancak balataların ve rotorların daha fazla aşınmasına neden olurlar. Savunmacı ve istikrarlı bir şekilde sürmeye çalışın.
Hiçbir koşulda debriyaj+fren yapma, sadece duracağın zaman yapmalısın. Viraja 2. viteste girebilirsin, sorun olmaz. Daha sonra zamanla araca alışırsın ve 3. vites bile sana yavaş gelebilir.
Ani fren sonucu aracın stop ettiği durumlarda fren lambaları yanmaz.Bu sistemle aracın motorunun durduğu anlarda dörtlüler yanarak arkadakileri uyarır ve olası bir kazayı engellemeye çalışır.
Kalkış yapmak için sola sinyal veriniz. Not: Kalkış için sola, durmak için sağa sinyal verilmelidir.
Direksiyon tam sol yönde çevrilir araç 45° döndükten sonra direksiyon 9-15 konumuna getirilir ve açı korunarak aracın bir öndeki araç ile hizası sağlanır; yani aracın ön kısmının girebilecek yeterli konuma sahip olması sağlanır.
yokuşuna, arabasına, şoförüne bağlı. 3üncü viteslik yokuş araba gazlıysa 2 ile de çıkılır. şoför acemi ise yüksek devir daha iyidir vesaire. bogaz koprusu yolunda fikirtepe onlerinden iyi kaptirilmissa camlicaya kadar 4 veya 5 ile gayet cikilabilir.
Acil frende her ikisine birden basılır,normal frenlemede debriyaja durmaya yakınken basılır. Direkt veya dolaylı olarak daha çok temas eden parça, fren süresini uzatır. Debriyaja basmakta fayda eder yani.
frene basarak yavaşladığınızda motorun deviri iyice düşer hatta stop edecek gibi olur. Bu anda debriyaja basarsanız (freni bırakmadan) araç hızlanmaz. Bu şekilde yavaşlama ve durma en doğru yöntemdir. frene basarak yavaşladığınızda motorun deviri iyice düşer hatta stop edecek gibi olur.
Klasik fren sistemlerine sahip bir otomobilde ani fren yapmak, fren balatalarının lastiğin dönüşünü tamamen durdurmasına ve lastiklerin kilitlenmesine neden olur.
Tekerleklerin kilitlenmesi frenin bileşenlerini aşındırır. Frenleme aşamalı olmalıdır – pedala hafif bir basınçla başlayın, gerektiği kadar artırın ve frenleme bittiğinde de pedalı yumuşak bir şekilde bırakın. Bunu takip ederek, rahatsız edici sarsıntılar olmayacağından, tüm süreç aracın yolcuları için sorunsuz olacak.
Debriyajı basılı tutarsanız bu işlemi yapmayacaktır; ancak vitesi boşa alıp debriyajı bırakırsanız ana dişliler dönmeye devam edecek ve yağlama işlemine devam edeceklerdir.
Sürücüler yarım debriyaja genellikle aracın ilk hareketinde, dik yokuşlarda veya eğimli arazilerde ihtiyaç duyar. Böylece aracı stop ettirmeden veya geriye kaydırmadan, tutunmasını sağlayarak hareket ettirebilir. Yarım debriyaj yöntemini uygulamak için sol ayakla debriyaja, sağ ayakla ise frene sonuna kadar basılır.
Debriyaja basmadan vites değiştirmek motora zarar vermez. Zaten deneyim kazandığınız da birinci vites hariç diğer viteslerde debriyaja hafifçe dokunursunuz sonuna kadar Çekmezsiniz.
Araç takip mesafesi, her sürücü tarafından bilinmesi gereken önemli bir kuraldır. Bu mesafe araçların kilometrelerinin minimum yarısı kadar bir metre mesafesi bulunmalıdır. Araç 120 km/saat ile gidiyor ise mesafesi 60 metre olmalıdır.
Örneğin; 30km/h hızla giden bir araç 10 metre sonra duruyorsa, aynı araç 60km/h hızla giderken frene basıldığında 40 metre sonra durabilir. Kısacası hız iki kat, durma mesafesi ise 4 kat artmıştır.
Trafik Güvenliği Dairesi Başkanlığı'nın yayınladığı "durma ve intikal süreleri" raporuna göre, mesela 70 km/saat hızla gittiğimiz kuru ve eğimsiz asfalt yolda ortalama 46,7 metre mesafede durabilirken, aynı yolda hızımız 100 km/saat olduğunda bu mesafe 86,3 metreye kadar çıkmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri