Ankara Zeybeği - Ankara Zeybek oyunlarının en gösterişlisidir. Yiğitlik ve mertlik ifade eder. Bu zeybek oyunu saz eşliğinde oynanır ve ağır bir melodisi vardır. En az iki kişi tarafından oynanır.
Esas oyunları şunlardır: Zeybek Oyunu, Düz Oyun, Kaşıklı Oyun, Çarşamba Oyunu, Cirit Oyunu (Bu sonuncusu dans oyunu olmamakla beraber, kendine has bir havası vardır). Türkülü kadın ve oda oyunları bunlardan hariçtir.
Ankara yöresinin başlıca oyun havalarından olan "Fidayda", saz eşliğinde, grup halinde yapılan dansın da adıdır.
Bütün Türkiye'de olduğu gibi Kayseri'de de, Türk folklorunun önemli elemanlarından biri olan ve yöresel kostümlerle yöresel tarzda oynanan halk oyunlarının olduğu bilinmektedir.
İlgili 29 soru bulundu
tarafından 30/04/2021 tarihinde yazıldı. Köy ve kasabalarda oynanan yöresel oyunlar, dans ve kostümler tümüyle halk oyunlarını oluşturmaktadır. Folklor olarak da bilinen halk oyunları türleri, 4000'in üzerindedir.
Halay, ülkemizdeki halk oyunlarının genel ismidir. Her ne kadar ülkemizin genelinde sevilse ve herkes tarafından oynansa da daha çok Karadeniz bölgesine ait olarak bilinir. Halay Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesine, İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Orta Karadeniz bölgelerine aittir.
Türkiye'de gördüğümüz yaygın dans formları arasında halay, zeybek, bar, horon, hora, köçek, Kafkas dansı, karşılama gibi biçimleri sayabiliriz.
yöresel oyun ne demek? Özellikle belli bir yerin kişilerini, törelerini, olaylarını çoğu zaman yöresel ağız ile veren gerçekçi halk oyunu.yöresel oyun, komedya olabileceği gibi, ahlakçı ve toplumsal bir oyun da olabilir.
Halk çalgılarındanbağlama davul, zurna, kaşık, def, kaval ağırlıklı olmak üzere, halay, kaşık, semah, zeybek, seğmen havaları icra edilmektedir. Bozlak türü uzun havalara da rastlanılmaktadır. Yaren kültürü yerleşmiştir.
Ankara yöresinde çeşitli ayaklarda türkü, halay, oyun havaları, deyiş, zeybek, karşılama, semah havası, muhabbet (cümbüş) havası, sinsin, güreş havası ve taklitli oyun havası çalınır, söylenir. Bu ayaklardan bazıları garip, bozlak, kerem, yahyalı kerem, misket, kalenderi ayaklarıdır.
Merkez-çevre diyalektiği üzerinden müzik-içki-kadın üçgeninde oda sohbetleriyle gelişen oyun havası pratikleri 1960'lı yılların sonundan itibaren Başkentte yükselen gece hayatına girerek kalıcı bir iz yaratmaya başlamıştır.
O gece bir dağ yamacında veyahut bir tepede büyük bir ateş yakarlar, Maşatama denilen demirden yapılmış büyük bir çanağın içine yağlı çıra koyarlar bu ateşin etrafında davul ve zurna çalarak Zeybek oynarlar. Bu ateşin üstünden atlayarak bir nevi tura oyunu oynayarak sabahı ederler.
Manisa yöresinin köylerinde "Seymen" veya "Seymen Oyunu" denilen toplu bir oyun vardır. Bolu yöresinin yarı idmancı işi (jimnastiğe benzer) oyunlarından biri Seymen Oyunudur. Zeybek tarzı giyimleriyle erkekler tarafından topluca yürütülür. Seymen Yürüyüş Havası, davul - zurnayla çalınır.
Açıklama: Anadolu erkek giyimini, Ankara dâhil olmak üzere, üç ana grup altına toplamak mümkündür. Bunlar; Üç etek entariler Şalvar ve işlik, fermani veya gazekiden oluşan takımlar Efe, zeybek veya dadaşlara özgü dizlikli zıpka veya zıvgalı camadan veya cepkenli kıyafetler şeklinde sıralanabilir.
Ankara ile özdeşleşmiş lezzetler olan Ankara tavası, kokoreç, bulgur pilavı, öllüğün körü, Ankara kebabı, İnceğiz çorbası, Beypazarı güveci, İskender, Ankara simidi ve tamtak tiridi de denenmesi gereken lezzetler arasındadır.
Halay, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Orta Karadeniz ve Çukurova bölgesinde oynanan halk oyunlarının genel ismidir.
Bayburt yöresinde oynanan halk oyunlarına “BAR” denir . Bar sözcüğü genelde el birliği , gönül birliği ,ve beraberliğin oyun şeklindeki ifadesidir . Bar bir meydan oyunudur .
Kafkas halk oyunları, Ardahan, Kars, Iğdır çevresinde oynanan oyunların genel ismidir.
Hora, Trakya Bölgesi'nde oynanan oyunların genel adı. Yunancada Horos, khoros, choros "oyun (dans)" anlamına gelmektedir.
Doğu Karadeniz Bölgesi'nde horon, kardeşliğin, dürüstlüğün, yiğitliğin ve mertliğin sembolüdür. Günümüzde Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhane ve Bayburt illerinde oynanmaktadır.
Üç Ayak Halayı, Sivas'ın Divriği ilçesinin Karageban köyünde 3-15 erkek, kimi de kadın -erkek karma halka, yahut kadınlar kendi aralarında olarak düğün ve bayramlarda davul zurnayla oynanan, esas itibariyle erkek oyunu sayılan sıra oyunu çeşididir.
6 sayılı Urfa ve çevresinde oynanan halay.
Mumyana Halayı (Yozgat kazankaya oy Mumyana Halayı) - YouTube.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri