Hamsiköy sütlacı, Trabzon'un Hamsiköy yöresine özgü bir sütlaç türüdür.
Hamsiköy sütlacının en büyük özelliği sadece pirinç ile pişirilmesi. İçine nişasta, pirinç unu gibi kıvam vericilerin konmamasıdır. Kısa süreli fırınlanıp, bol fındıkla yenmesidir. Tabii ki her yemeğin yöre yöre değişmesi gibi bu sütlaç da yapılırken yöre yöre değişir.
Sütlaç 1570'de ise, dönemin ünlü aşçısı Bartolomeo Scappi'nin hazırladığı ve Papa V. Pius'un verdiği bir ziyafetin üçüncü yemeği olarak, üzerine şeker ve tarçın serpilmiş Türk usulü sütlü pirinç11 şeklinde sunulmuştur.
lezzetinin sırrı, hamsiköy'ün sütünün özelliğinden kaynaklanan harika bir tatlı. üzerine fındık da mutlaka tercih edilmeli. çünkü o da ayrıca lezzet katıyor. trabzon'a gidildiğinde en lezzetlisi yenmek isteniyorsa mutlaka sümela manastırı'ndaki büyük sümela tesislerinde denenmelidir.
İlgili 31 soru bulundu
Sütlaç, ''sütlü aş'' veya ''sütlü pirinç'' adlarıyla ilk olarak 15. Yüzyılda tıbbi kitaplarda ve Kaygusuz Abdal'ın şiirlerinde geçer. İtalyan mutfağına da giren sütlaç, Papa V. Pius'ın 1570'de verdiği bir ziyafetin üçüncü yemeği olarak ''üzerine şeker ve tarçın serpilmiş Türk usulü sütlü pirinç'' diye sunuldu.
Sade Hamsiköy Sütlacı
(Cam kase ücreti 5 TL'dir. Ürün fiyatına dahil edilmiştir.)
Tuzlu sütlaç, Karadeniz yöresinde yapılıyor. Düğünlerde ikram ediliyor. Kurban etinden tatlı: Gerdan tatlısı özellikle Kurban Bayramı'nda yapılıyor. Kurbanın gerdan bölgesinden yapılan tatlı, İzmir ve yöresine ait bir lezzet.
Ama Hamsiköy sütlacı yemek için illa Hamsiköy'e gelmeniz gerekmiyor. Trabzon merkeze her gün buradan kalkan araçlar sütlaç götürüyor. Birçok yerde Hamsiköy sütlacı bulabilirsiniz. Ayasofya'ya yakınlarındaki Uğur Usta'nın hem Hamsiköy'de hem de burada şubesi bulunuyor.
Türk mutfağında yer alan birçok sütlü tatlı içinde en yaygın yapılanlarından ve tanınanlarından biri de sütlaçtır. Başlıca malzemeleri pirinç, süt ve şekerdir.
Sütlaç kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
Orta Çağ sonunda Avrupa'da tavukgöğsü yapımı azalarak bitmiştir. Türkler bu tatlıyı benimsemiş ve buna ek olarak kazandibini de icat etmişlerdir. Önceleri konak ve saraylarda yapılan bu tatlı, daha sonrasında halka da yayılmış ve benimsenmiştir.
Sütlaç yaparken en iyi sonucu almak için püf noktası olarak kırık pirinç kullanılır. Bunun nedeni hem pirinçler daha çabuk piştiği için hem de nişastasını çabuk saldığı için tercih edilir. Eğer evinizde kırık pirinç yoksa klasik pirinç de kullanabilirsiniz.
Altı kapatılan sütlaca limon kabuğu rendesi, vanilya ile muskat rendesi eklenir. Servis kaplarına paylaştırılır, soğuduktan sonra buzdolabına kaldırılır. Üzerine tarçın ve Hindistan cevizi serpilerek servis edilir.
Baklava, katmer deyince akla gelen Gaziantep'in en önemli lezzetlerinden biri astarlı sütlaç.
Sütlaç, Afyonkarahisar ilinin Dinar ilçesine bağlı bir köydür.
Kabak sütlüsü, malez veya kabak sütlacı, kabak, süt ve undan yapılan bir tatlı çeşididir. Kabak sütlüsü genellikle Rize, Sakarya ve Bayburt illerinde üretilmektedir.
Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırına verin ve sadece üst kısmını açın. Bu yüksek ısıda ve önceden ısıtılmış bir fırında sütlaçlarınızın üst kısmı hafif hafif kızarmaya başlayacaktır. Su sayesinde fırının nemi korunacak ve sütlacınız çok sert bir kıvamda olmayacak, eşit bir şekilde kızaracaktır.
Süt ve pirinci yanmaz yapışmaz bir tencereye koyup kısık ateş ocağımıza alalım. Ara sıra karıştırarak pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirelim. Şeker ve tuzunu da ilave ederek bir on dakika daha kaynatıp kaselere bölelim. Yaklaşık 30 dakikada pişiyor.
Muhallebiciler konusunda ''Sütlü muhallebi ve tavuk göğsünün tencere dibini de sıyırıcılar ile sıyırarak kırmızı tarafları üste gelmek üzere muntazaman tabaklarla tevzi ederler ki buna da kazgan dibi tesmiye ederler'' diyerek, kazandibi muhallebisinden ilk bahseden Mahmud Nedim'dir.
Hem şeker hem de sütle hazırlandığı için özel önem verilen sütlacın adı, 15. yüzyılda tıp kitaplarında da geçiyor. Şekerin enerji verme özelliği ve sütün sağlıklı olduğunun bilinmesi nedeniyle sütlaç, bir dönem en sağlıklı yemekler listesinde adını üst sıralara yazdırmış desek yeri.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri