Yürüyüş, egzersiz, takım sporları, meditasyon, nefes egzersizleri, uzun banyolar, yoga gibi teknikler anksiyete belirtilerinin kontrol altına alınmasını ve kaygının hafiflemesini sağlayabilir.
İlaç tedavisi: Çeşitli depresyon ilaçları (antidepresanlar), anksiyete tedavisi için anksiyete semptomlarının giderilmesi için kullanılmaktadır. Psikoterapi veya konuşma terapisi: Davranışlarınızı nasıl etkilediğini öğrenmenize yardımcı olan konuşma terapisi olarak da adlandırılır.
Anksiyete krizi belirtileri bir anda gelen kaygı, korku hisse, kalp çarpıntısı, hızlı nefes alışverişi, terlemek, titremek, boğulma hissi, göğüs ağrısı gibi belirtilerin birkaçının aynı anda yaşanmasıdır. Bu durum anksiyete krizi olarak adlandırılır.
Anksiyete atağının süresi kişiden kişiye değişebilir. Genellikle anksiyete atağı aniden başlar ve semptomlar zirveye ulaştığında yavaş yavaş azalmaya başlar. Bir anksiyete atağı genellikle 10-20 dakika sürer. Ancak bazı insanlar için krizler daha kısa, bazıları için ise daha uzun olabilir.
İlgili 42 soru bulundu
Anksiyete Atağının Tedavisi
Genel yaklaşım anksiyolitik (benzodiazepin) denilen ilaçlarla hastayı sakinleştirmek yönündedir. Psikoterapötik yaklaşım ise hastaya güvende olduğu duygusunu yaşatmaktan ibarettir. Yani destekleyici terapi önerilir.
Yaygın anksiyete bozukluğu, ilaç tedavisi, psikoterapi, gevşeme terapisi gibi pek çok farklı yöntem ile tedavi edilebilmektedir. Bu rahatsızlığın tedavisinde en sık kullanılan yöntem ise psikoterapidir. Özellikle bilişsel davranışçı terapi, yaygın kaygı bozukluğu tedavisinde en etkili yöntemlerden biridir.
Anksiyete bozukluğu olanların yorumları ve uzman görüşlerinin sunduğu yöntemler: 3-3-3 kuralı: Kaygı krizi yaşandığı an 3-3-3 kuralı ile sakin kalınabilir. Bu kuralın uygulanması; etrafa bulunan üç şeyin ismini söyleme, duyulan üç sesi söyleme, parmaklar, bilekler ve kolu olacak şekilde vücudun üç bölümünü oynatmadır.
Aslında hem yetişkin hem de çocuklarda anksiyete bozukluğu ilaçsız tedavi edilebilir. Ancak anksiyete bozukluğu ilaçsız tedavi yöntemi semptomlar nedeniyle yetersiz kalırsa o zaman ilaçla tedavi de tedavi protokolüne eklenebilir.
Stres, endişe yaratan bir olay ve durum sebebiyle oluşur. Anksiyete de aynı şekilde duyulan korku ve gerginlik halidir. Anksiyete ve stres benzer mental ve fiziksel belirtilere sebep olur. Anksiyete bozukluğu, bir stres kaynağı sebebiyle oluşabileceği gibi hiçbir sebep yokken de ortaya çıkabilir.
Sıkıntılı ve gergin ruh hali, dikkat ve hafıza sorunları, ölüm korkusu, kendine veya bulunduğu ortama yabancılaşma hissi, çarpıntı, mide ağrısı anksiyetenin belirtilerindendir. Anksiyete belirtilerinin gözlemlenmesi durumunda bir uzmana başvurulması ruhsal ve fiziksel sağlığı korumada önemli bir adımdır.
Ağlamak, kontrolsüz bir şekilde gerçekleşmediği takdirde sağlığımız üzerinde olumsuz etkileri olabilecek stres hormonlarından biri olan kortizol seviyesinin düşürülmesine yardımcı olur. Bu nedenle ağlamak, stresle mücadele etmek ve zor durumlarla başa çıkmak için sağlıklı bir yöntemdir.
Egzersiz ve spor yapmak ruh halini düzeltmek ve psikolojik zindelik için birebirdir. Düzenli uyku, sağlıklı beslenme, anksiyete ile başa çıkmanızda en büyük desteklerdendir. Alkolden uzak durun. Alkol anksiyete sorunlarında yatıştırıcı etki gösterse de depresyona eğilimi arttırır.
İyi uyumak, düzenli bir yaşam sürmek, iyi bir beslenme sağlamak ve stresten uzak durmak sizlerin kaygı bozukluğu yaşamamanızı sağlayacaktır. Kaygıyla tek başına başa çıkmak için spor yapmak gerekir. Spor yapanların endorfin salgılaması ile kişinin doğal bir anksiyete önleyiciye sahip olduğu bilinir.
Sakinleştirici etkileriyle bilinen doğal bitki çaylarından papatya çayı, anksiyete sorunu yaşayanlara da destek olabiliyor. Günde 1 fincan papatya çayı içmenin uyku problemlerine iyi geldiği, stres seviyesini azalttığı ve sakinlik verdiği biliniyor.
Yaygın anksiyete bozukluğu tedavi edilmezse genelde kendiliğinden düzelmez. Kronikleşir ve zamanla bireyde depresyon gelişir. Bu durumda tedavisi daha da zorlaşır.
Dr. Şenay Yılmaz, uykusuzluğun en çok masa başı çalışanları (Bilgisayar karşısında) etkilediğini belirterek, bu nedenle masa başı çalışanların 20-20-20 kuralına göre gözlerini dinlendirmeleri gerektiği konusunda uyarılarda bulundu. Bu kuralı her 20 dakikada bir 20 saniye 20 metre uzağa bakmak olarak tanımlayan Dr.
Anksiyete genelde endişeli ruh haliyle birlikte zaman içinde gelişir ve gün boyu etkisini sürdürürken panik atakta net bir tetikleyici olmadan, ani gelişen ataklardır.
Depresyon, panik atak ve anksiyeteye neden olan ikinci bir olası nedense B6, B9 ve B12 vitamin seviyelerinin gereğinden düşük olması. Vücuttaki B12 vitamini seviyesini yükseltmek için kırmızı et, somon, karides, karaciğer, yumurta ve yoğurt gibi besinlerden faydalanabilirsiniz.
Sosyal fobiyi yenmek için kesin veya anlık çözüm yoktur. Sosyal fobinin tedavisi için, diğer özgül fobiler için olduğu gibi, ilaç tedavisi bulunmamaktadır. Fobilerin yenilmesi için en etkili tedavi yöntemi maruz kalma terapisi (exposure therapy) ve bilişsel davranışçı terapidir.
Omega-3 yağ asitleri içeren somon, ceviz ve chia tohumları gibi besinler, beyin sağlığını destekleyerek anksiyete düzeyini azaltabilir. Ayrıca, yeşil yapraklı sebzeler, tam tahıllar ve antioksidan içeren meyveler de sinir sistemini güçlendirerek duygusal dengeyi destekler.
Anksiyete Krizi Sırasında Yapılması Gerekenler
İşte kriz anında kendinizi rahatlatabileceğiniz bazı yöntemler: Derin nefes alın: Yavaş ve derin nefes almak, vücudunuzun rahatlamasına yardımcı olur. Derin bir nefes alın ve yavaşça nefes verin. Kendinizi sakinleştirin: Sık sık kendinize sakinleştirici mesajlar verin.
Hastalar, evde kimsenin olmadığı bir zamanda kalp krizi geçirmekten ve hastaneye ulaşamadan ölmekten ya da kontrolünü kaybederek çıldırıp intihar etmekten , kendisine ya da yakınlarına zarar vermekten, başkalarının bulunduğu ortamlarda çılgınca ve garip davranışlarda bulunarak rezil olmaktan şiddetle korkarlar.
Derin Nefes Alın: Panik atak sırasında nefes almak zor olabilir, ancak yavaş ve derin nefes almak sizi sakinleştirebilir. Yavaşça burunla nefes alın, sonra ağızdan yavaşça verin. Bu işlemi birkaç kez tekrarlayın. Kendinize Telkin Verin: Kendinize olumlu telkinlerde bulunun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri