Anksiyete, vücudun strese verdiği doğal bir tepki olarak kontrol edilemeyen kaygı, korku ve huzursuzluk gibi duyguların ani ve yoğun bir şekilde yaşanmasıdır. Kan basıncının yükselmesi, kalp atışlarının hızlanması, nefes alış verişinin değişmesi ve terleme anksiyete belirtileridir.
Anksiyete atağı korkutucu bir deneyim olabilir. Atak geçiren kişiler, nefes alamadığını, kalplerinin çok hızlı attığını, başlarının döndüğünü veya düşüncelerini kontrol edemediğini hissedebilir. Anksiyete ataklarına genellikle ölüm korkusu veya başka korkular da eşlik edebilir.
Anksiyetenin belki de en karakteristik özelliği, uzun süreli veya yoğun gerginlik ve korku hissidir. Anksiyeteden muzdarip kişiler, endişe edecek belli bir şey olmadığında dahi, sıklıkla kendilerini durmadan endişe ederken bulurlar. Endişeye sıklıkla fiziksel gerilim ve titreme eşlik eder.
İlgili 29 soru bulundu
Anksiyete tedavi süresi, kişinin beynindeki kimyasal bozuklukların ne derece olduğuna göre değişmektedir. Anksiyete tedavi süresi, 4 ila 8 hafta olabileceği gibi kişinin yaşantısına ve anksiyete derecesine bağlı olarak daha fazla sürebilir.
Yüksek işlevli anksiyete kişi, başta kaygı olmak üzere çaresizlik, telaş, sıkışma vb. duyguları tıpkı anksiyete olduğu gibi sıklıkla yaşar. Bunlara zaman zaman nefes almada problem yaşama, karın ağrısı, cilt problemleri gibi fiziksel rahatsızlıklar eşlik edebilir.
Panik, huzursuzluk, artan korku ve endişe, terleme, ellerde ve ayaklarda üşüme, ve nefes darlığı, anksiyetenin bazı belirtileridir.
Indiana Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden araştırmacılar, kaygıyı teşhis etmek için bir kan testi geliştirmeyi başardılar.
Hiçbir neden yokken birdenbire başlayan göğüs ağrısı, göğüste sıkışma, çarpıntı, nefes alamama, terleme, titreme, üşüme ya da ürperme, bazen de bulantı ya da karın ağrısı, baş dönmesi, dengesizlik; düşecek ya da bayılacakmış gibi olma, uyuşma ya da karıncalanma gibi belirtiler, kişiyi dehşet içinde bırakır.
Yaygın anksiyete bozukluğu tedavi edilmezse genelde kendiliğinden düzelmez. Kronikleşir ve zamanla bireyde depresyon gelişir. Bu durumda tedavisi daha da zorlaşır.
Gece Anksiyetesi Nedir? Gece anksiyetesi, geceleri ortaya çıkan, genellikle uykuya dalmakla ilgili korku veya endişeyi içerir. Örneğin, uyuyamayacağınızdan veya uykuda kalamayacağınızdan endişe edebilir ve uykusuzluğunuzun gününüzü mahvedeceğinden korkabilirsiniz.
Denetlenemez nitelikte olan endişe hali en az altı ay boyunca hemen hergün vardır ve gün boyunca sürer. YAB'nun yaşam boyu görülme sıklığı %5-6'dır. Başka bir deyişle, her 100 kişiden 5-6'sı yaşamlarının herhangi bir zamanın bu rahatsızlığı yaşayabilir. Yaşla birlikte kaygı duyarlılığı artar.
Panik atak, diğer fiziksel ve zihinsel semptomların eşlik ettiği ani bir yoğun korku veya rahatsızlık dalgasıdır. Öte yandan anksiyete, insan vücuduna bağlı duygusal ve koruyucu tepkilerin bir parçasıdır. Endişelenmeyi gerektirecek neden, anksiyetenin aşırı olduğu veya hayatınızın önüne geçtiği zamandır.
yaşamak ve günlük hayatınızda bu negatif düşüncelerden ve kaygı bozukluğu belirtilerinden başka hiçbir şeye odaklanamamanız durumunda profesyonel destek almanız gerekir. Anksiyete, psikoterapi ile tamamen ortadan kalkabilen bir durumdur. Daha şiddetli durumlarda ilaç ve psikoterapi birlikte yürütülerek tedavi edilir.
Panik atak yaşandığı sırada kalp atışları hızlanır, çarpıntı yaşanabilir. Göğüste ağrı hissiyle beraber terleme ve titreme de görülebilmektedir. Bunların yanında baygınlık, baş dönmesi ve nefes darlığı da eşlik edebilir. Bazı kişiler panik atak sırasında ölüm korkusu da yaşamaktadır.
Çalışmalar anksiyete belirtilerinin ilaçsız, psikoterapi ile çoğu zaman geçebileceğini göstermektedir.
Anksiyetenin her biri ayrı bir belirti listesine sahip olan toplam 8 alt türü vardır: Yaygın Anksiyete Bozukluğu, Obsesif- Kompulsif Bozukluk, Panik Bozukluk, Fobiler, Travma Sonrası Stres Bozukluğu, Sosyal Kaygı Bozukluğu.
Anksiyete bozukluğu olan kişilerde, yoğun, sürekli devam eden bir endişe hali ve günlük hayatta rastlanılan durumlara karşı korku vardır. Panik atak krizleriyle de kendini gösterebilir. Bu duyulan aşırı endişe, kaygı, panik durumu günlük aktivitelerin süregelmesini sekteye uğratır.
Anksiyete ve öfkeye dair yapılan araştırmalar, anksiyete bozukluğu olan bireylerin kişilerarası ilişkilerinde daha fazla öfke yaşadıklarını ve bu öfkeyi diğerlerine oranla daha fazla yansıttığını göstermiştir. Bu bireyler, diğerlerine göre içe dönük öfke tepkilerini daha fazla barındırırlar.
Denetlenemez nitelikte olan bu endişe hali en az altı ay boyunca, hemen her gün ve gün boyunca sürer. Genellikle yaşla birlikte kaygı duyarlılığı arttığından en çok yaşlılarda ve bir de ergenlik döneminde görülür.
Konumuz olan anksiyete duygusunun temelinde fiziksel veya ruhsal bir tehdit veya tehlike algısı/yorumu yatar. Gerçek ya da değil, herhangi bir durum veya duyum, birey tarafından tehlikeli olarak yorumlandığında anksiyete oluşmaya başlar.
Bu hastalarda anksiyete bozukluğu görülür. Migren hastalarında anksiyete bozukluğu: Normalde şakakların etrafında veya bir gözün veya kulağın arkasında meydana gelen, başın bir veya iki tarafında hissedilen şiddetli ağrıdır.
Panik bozukluk, orta çocukluk çağında görülmeye başlar, 15-20 yaş arası zirve yaptığı dönemdir. Tipik olarak spesifik anksiyete oluşturacak bir durum olmaksızın, beklenmedik çok yoğun anksiyete ile oluşan psikiyatrik tablo panik atak olarak tanımlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri