Depresyon ve anksiyete yaşayan bireylerde sıklıkla sindirim sorunları bulunmaktadır. Sindirim yolunun ve beynin yakın bir bağa sahip olduğu bilinmektedir. Bağırsakları koruyan ve kafatasında oluşan ruhsal-düzenleyici nörotransmitterlere vagus siniri sindirim sistemini hızlandırırken diğer sistemleri yavaşlatır.
Öyle ki ülkemizin de içinde bulunduğu coğrafyada yaşanan olumsuzluklar duygusal olarak çok etkiliyor. Bunlar da depresyon, anksiyete gibi duygu durumlarına bağlı bağırsak ve sindirim sistemi sorunlarının görülmesinde etkili oluyor.
Kronik kabızlık, ishal ve diğer bağırsak rahatsızlıkları da kaygıyı tetikleyerek kısır bir stres döngüsüne sebebiyet verebilir. Anksiyete ve artan duygular kabızlığa neden olabilir veya kabızlığı daha da kötüleştirebilir.
Buna göre kişinin bağırsaklarındaki bir sıkıntı; anksiyete, stres ve depresyon gibi problemlerin ortaya çıkmasını tetikleyebilir. Benzer şekilde stres ve kaygı gibi duygular da bağırsak sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir.
İlgili 34 soru bulundu
Stres, depresyon ve panik durumlar, korkular, çevresel bazı faktörler; bu hastalığın oluşmasında rol oynamaktadır. Beyin-bağırsak askındaki olaylara bağlı olarak oluşur. Bağırsaklar ikinci beyin olarak kabul edilmekte, stresin yarattığı olaylar, hemen bağırsakları olumsuz etkilemektedir.
Bu durum da gaz sıkışmasına neden olabilir. Stres ve Anksiyete: Stres ve anksiyete durumları sindirim sistemi üzerinde etkili olabilir. Stresli durumlarda sindirim yavaşlayabilir ve gaz birikmesine yol açabilir.
Anksiyolitik ve Antidepresan ilaçlar da çeşitli başarı oranlarındaki sonuçlarla kullanılmaktadır. Örneğin irritabl kolon sendromunun öncelikle diare ile seyreden formlarında trisiklik antidepresanların etkili olduğu bulunmuştur.
Barsak ya da mesane obsesyonları kişinin insanların önünde idrarını ya da dışkısını tutamayacağı ve küçük dü- şeceği korkusu üzerine temellenen ve az görülen bir obsesif kompulsif bozukluk türüdür.
Anksiyetesi olan kişi kendini gergin, huzursuz ve asabi hisseder, hızlı nefes alır, soğuk soğuk terler, konsantre olmakta zorluk çeker, karamsarlığa kapılır ve uyku bozukluğu yaşar. Anksiyete belirtileri arasında ayrıca fiziksel olarak baş ağrısı, mide bulantısı, midede karıncalanma hissi ve karın ağrısı da yer alır.
İrritabl bağırsak sendromu, bağırsak hareketleri ve alışkanlıklarında değişim ile karakterize kronik bir rahatsızlıktır. Karın ağrısı, ishal, kabızlık gibi belirtilere yol açan bu hastalık genellikle ömür boyu devam eder.
Stres, bağırsak hareketlerini etkileyebilir. Bu, ishal, kabızlık veya irritable bağırsak sendromu (IBS) gibi sindirim sorunlarına yol açabilir. Stres altındayken, bağırsaklar daha hızlı veya daha yavaş çalışabilir, bu da dışkılama süreçlerini etkiler.
İrritabl (Huzursuz) Bağırsak Sendromu Belirtileri Nelerdir? İrritabl Bağırsak Sendromu (İBS) en belirgin semptomları karın ağrısı, gaz, kramp, midede yanma, acil tuvalete çıkma ihtiyacı ve bağırsak hareketlerinde gerçekleşen ishal ya da kabızlık gibi değişiklikler ile bunun yarattığı şişkinlik hissidir.
Ancak bu genellikle yalnızca geçici bir durumdur ve tehlikeli değildir. Anksiyete bozukluğu belirtileri sindirim sistemimizi de etkileyebilir. Mide ağrısı, bulantı ya da ishal gibi rahatsızlıklar yaşayabiliriz.
Huzursuz Bağırsak Sendromu Tedavisi
Tedavi seçenekleri arasında beslenme düzeni ve yaşam tarzında yapılacak değişiklikler ve ilaç tedavisi yer alır. Karın kramplarını azaltmak için antispazmodik ilaçlar, iç organlardaki düz kasların kasılmasını önleyerek belirtilerin hafifletilmesine yardımcı olur.
Bilim insanları depresyonun kötü bağırsak sağlığı doğrultusunda oluşabileceğini iddia ediyor. Yapılan birçok araştırma bağırsağın beyinden önce oluştuğunu ve devreye girdiğini ortaya koyuyor. Bağırsaklarımızda oluşan rahatsızlıklar psikolojimizi direkt olarak etkiliyor.
Sıkıntılı ve gergin ruh hali, dikkat ve hafıza sorunları, ölüm korkusu, kendine veya bulunduğu ortama yabancılaşma hissi, çarpıntı, mide ağrısı anksiyetenin belirtilerindendir. Anksiyete belirtilerinin gözlemlenmesi durumunda bir uzmana başvurulması ruhsal ve fiziksel sağlığı korumada önemli bir adımdır.
Anksiyetenin temel tetikleyicileri arasında çevresel stres faktörleri, genetik yatkınlıklar, diğer hastalıklara bağlı komplikasyonlar ve beyin kimyasındaki düzensizlikler sayılmaktadır.
İBS tedavisinde 2 tip antidepresan kullanılır:1- Trisiklik antidepresanlar (TCAs), 2- Selektif seratonin reuptake inhibitörleri (SSRIs). Antispazmodiklerle kontrol altına alınamayan ağrı ve kramp gibi semptomların tedavisinde amitriptilin gibi TCAs'lar önerilir.
Araştırmaya göre, bağırsak florası ile depresyon arasında bağlantı olduğu kanıtlandı. Flaman Biyoteknoloji Enstitüsü'nden Prof. Dr. Jeroen Raes, depresyondaki insanlarda, mutlu insanlarda bulunan bazı bağırsak bakterilerinin daha az olduğunu saptadıklarını söyledi.
Huzursuz bağırsak sendromunu tamamen ortadan kaldırıcı bir tedavi yoktur. Ancak tedavi, belirtilerin şiddetini azaltmaya ve tekrarlamasını önlemeye yönelik olarak başarılı olur. Amaç hastaların günlük yaşamlarını sürdürmeleri ve yaşam kalitelerinin bozulmamasının sağlanmasıdır.
Anksiyete bozukluğu olan kişilerde, yoğun, sürekli devam eden bir endişe hali ve günlük hayatta rastlanılan durumlara karşı korku vardır. Panik atak krizleriyle de kendini gösterebilir. Bu duyulan aşırı endişe, kaygı, panik durumu günlük aktivitelerin süregelmesini sekteye uğratır.
Yapılan bir araştırmaya göre, yaygın anksiyete bozukluğu görülen hastaların anksiyete bozukluğu olmayan hastaların 6 kat kalp krizi ya da inme geçirme riski olduğunu göstermiş.Bu sonuçlar yaygın ve sürekli kaygı halinde bulunan insanların biyolojik açıdan da dolaşım sorunlarına bağlı ölümcül risklerinin yükseldiğine ...
İlaç tedavisinin etkisi birkaç haftadan önce başlamayacaktır. İlaç tedavisi belirtiler tamamen düzelene kadar sürmelidir. Tam düzelme sağlandıktan sonrada tedaviye en az 1 yıl daha devam edilmelidir. Yaygın kaygı bozukluğu tedavi edilmediği takdirde yıllarca sürerek, kişide önemli bir yeti yitimine yol açar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri