Sağlıklı kişilerde anksiyete geçici bir durumken, anksiyete bozukluğu olan kişilerde bu durum sürekli bir hal alabilir. Genel olarak yoğun bunaltı duygusu veya 6 aydan uzun süredir anksiyete problemi yaşamak anksiyete bozukluğunun habercisi olabilir.
Anksiyete, psikoterapi ile tamamen ortadan kalkabilen bir durumdur.
Anksiyete bir diğer adıyla kaygı bozukluğu, psikolojik bir rahatsızlıktır. Günlük hayatımızda ara sıra anksiyete yaşamak olağandır. Çünkü zaman içerisinde karşı karşıya kaldığımız olaylardan ötürü endişelenebilir ya da gelecek ile ilgili maddi-manevi anlamda kaygılar duyabiliriz.
Genel anksiyete bozukluğu ile, bu duyguları tetikleyecek hiçbir şey olmasa bile aşırı ve gerçekçi olmayan endişe ve gerginlik hissedebilirsiniz. Çoğu gün sağlık, iş, okul ve ilişkiler gibi çeşitli konular hakkında çok endişelenebilirsiniz. Endişe ve anksiyetenin sürekli devam ettiğini hissedebilirsiniz.
Denetlenemez nitelikte olan endişe hali en az altı ay boyunca hemen hergün vardır ve gün boyunca sürer. YAB'nun yaşam boyu görülme sıklığı %5-6'dır. Başka bir deyişle, her 100 kişiden 5-6'sı yaşamlarının herhangi bir zamanın bu rahatsızlığı yaşayabilir. Yaşla birlikte kaygı duyarlılığı artar.
İlgili 15 soru bulundu
İlaç tedavisinin etkisi birkaç haftadan önce başlamayacaktır. İlaç tedavisi belirtiler tamamen düzelene kadar sürmelidir. Tam düzelme sağlandıktan sonrada tedaviye en az 1 yıl daha devam edilmelidir. Yaygın kaygı bozukluğu tedavi edilmediği takdirde yıllarca sürerek, kişide önemli bir yeti yitimine yol açar.
Anksiyete ile başa çıkmada ilaçsız tedavi yöntemleri de tercih edilebilir. Anksiyete ilaçsız tedavi yöntemlerinin başında sağlıklı beslenmek ve egzersiz yapmak ilk sırada yer alır. Sağlıklı ve kaliteli bir yaşam anksiyete ile başa çıkmada oldukça önemli rol oynar.
Anksiyete büyük ölçüde davranışsal terapi, psikoterapi ve çeşitli ilaçlar yoluyla tedavi edilmektedir. Tedavide bu üç yöntem sıklıkla bir arada kullanılmaktadır. Ancak daha hafif vakalarda psikoterapi ve davranışsal terapi yeterli olabilir.
Anksiyete, tedavi edilmezse hayat kalitesini düşürebilen bir rahatsızlıktır. Ancak genellikle ölümcül bir hastalık değildir. Anksiyetenin en şiddetli şekli olan panik ataklar, kalp krizi veya inme gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir, ancak bu durumlar nadirdir.
Çocukluk ve ergenlik dönemleri arasında başlamışsa yavaş ve sinsi bir biçimde ilerler.
Yaygın Anksiyete Bozukluğu Kimlerde Görülür? Yaygın anksiyete bozukluğu her insanda ortaya çıkabilecek bir durumdur. Bununla birlikte kadınlarda yaygın anksiyete bozukluğuna erkeklerden daha sık rastlanır. Yaygın anksiyete bozukluğu 35-60 yaş arasındaki kişilerde daha yaygındır.
Yaygın anksiyete bozukluğunun önde gelen tedavisi uygun şekilde seçilmiş antidepresanlardır. Tedaviye bazen de kısa süreyle benzodiazepin grubu ilaçlar eklenmektedir. İlaç tedavisi tek başına ya da gereğinde bilişsel-davranışçı terapi ile birlikte uygulandığında %90'lara ulaşan oranlarda başarılı olunmaktadır.
Beyinde salgılanan seratoninin salınımında dengesizlik olması ve sinir uçlarının doğru iletim yapamaması yaygın kaygı bozukluğunun görülmesine neden olmaktadır. Kaza, ölüm, taciz, boşanma gibi travmatik olaylar bireylerde yaygın kaygı bozukluğu görülmesine neden olabilmektedir.
Egzersiz ve spor yapmak ruh halini düzeltmek ve psikolojik zindelik için birebirdir. Düzenli uyku, sağlıklı beslenme, anksiyete ile başa çıkmanızda en büyük desteklerdendir. Alkolden uzak durun. Alkol anksiyete sorunlarında yatıştırıcı etki gösterse de depresyona eğilimi arttırır.
Anksiyetenin ilaçla tedavisinde psikiyatrist olarak ilk tercihimiz benzodiazepinlerdir. Anksiyete katlanılmaz bir strese yol açarak yaşam kalitesini bozar hale geldiğinde iki ila dört hafta süreyle benzodiazepin kullanılabilir ve azaltılarak kesilir.
Panik bozukluk, orta çocukluk çağında görülmeye başlar, 15-20 yaş arası zirve yaptığı dönemdir. Tipik olarak spesifik anksiyete oluşturacak bir durum olmaksızın, beklenmedik çok yoğun anksiyete ile oluşan psikiyatrik tablo panik atak olarak tanımlanır.
Yapılan bir araştırmaya göre, yaygın anksiyete bozukluğu görülen hastaların anksiyete bozukluğu olmayan hastaların 6 kat kalp krizi ya da inme geçirme riski olduğunu göstermiş.Bu sonuçlar yaygın ve sürekli kaygı halinde bulunan insanların biyolojik açıdan da dolaşım sorunlarına bağlı ölümcül risklerinin yükseldiğine ...
Beyin kimyasallarındaki değişimler, genetik, stres, kronik hastalıklar(diyabet, kalp, koah gibi), kullanılan ilaçlar, uyuşturucu gibi zararlı maddeler ve çevresel faktörler anksiyetenin nedenleri arasında yer alır.
Evet, yaygın anksiyete bozukluğu kendisini tekrarlayabilir. Yaygın anksiyete bozukluğu olan kişilerde endişe ve kaygı belirtileri genellikle günler, haftalar veya aylar boyunca sürebilir ve daha sonra bir süreliğine azalabilir.
Depresyon, panik atak ve anksiyeteye neden olan ikinci bir olası nedense B6, B9 ve B12 vitamin seviyelerinin gereğinden düşük olması. Vücuttaki B12 vitamini seviyesini yükseltmek için kırmızı et, somon, karides, karaciğer, yumurta ve yoğurt gibi besinlerden faydalanabilirsiniz.
Jogging, bisiklete binme, yüzme ve yürüme birbirine benzer etkiye sahiptir. Gerginlik anlarında yapılan egzersizler o günkü gerginliğinizi alır, sizi rahatlatır. En iyisi ve en doğrusu düzenli egzersiz yaparak anksiyete düzeyini aşağı çekmek, strese karşı direnci yükseltmektedir.
Ancak yumurta mı tavuk mu durumu gibi insanların kafası karışmaktadır. Tüm kaygı ile ilgili bozukluklar bir akıl hastalığı ya da zeka geriliğinden kaynaklı değildir. Tamamen psikolojik bir hastalıktır. Bu nedenle de ilaç tedavileri de kişiyi bir süre rahatlatsa da aslında meseleyi yani anksiyetenin kendisini çözmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri