İlgili bende göre, devlet memurunun eşi doğum yaptığı takdirde on gün; kendisinin veya çocuğunun evlenmesi hâlinde yedi gün; eşinin, çocuğunun, anne, baba ve kardeşinin veya kayınpederi veya kayınvalidesinin ölümünde yedi gün ücretli izne çıkma hakkı bulunur.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu 104/B hükmü gereğice memura, kendisinin veya çocuğun evlenmesi halinde 7 günlük evlilik izni verilmektedir. 4857 sayılı İş Kanunu'nun ek madde 2 hükmüne göre işçinin evlenmesi halinde 3 günlük evlilik izni verilir.
EVLİLİK İZNİ NEDİR (DÜĞÜN İZNİ)
İşçi açısından 4857 Sayılı İş Kanunu Ek Madde 2'de düzenlenmiştir. İlgili madde: “İşçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü halinde üç gün, eşinin doğum yapması halinde ise beş gün ücretli izin verilir.” düzenlenmiştir.
İşçilerin Düğün İzni → 4857 sayılı İş Kanunu ek madde 2 düzenlemesine göre işçinin evlenmesi halinde 3 günlük mazeret izni (evlilik izni) vardır. Ancak bu izin yalnızca işçinin kendisi içindir. Çocuğu, kardeşi vs. kendisinden başka birisinin evlenmesi halinde izin verilmez.
Bu evlenme izni sadece kişinin kendisinin evlenmesi durumunda söz konusu olabilir. Buna göre kişi bu izni kardeşi, çocuğu, annesi, babası vb. yakınlarının evlenmesi halinde talep edemez.
İlgili 29 soru bulundu
Ölüm izni memurlar için 7 gündür. İşçiler için ise ölüm izni 3 gündür.
Maddesi uyarınca kayınpederinin vefatı sonrası ücretsiz izin hakları saklı kalmak üzere, maalesef ücretli ölüm izni kullanamaz. Eğer kayınpederi vefat eden kişi kamu sektöründe çalışıyor ise, uyarınca; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun (DMK) 104/B maddesi uyarınca ücretli izin kullanabilir.
Evlilik İzni Nasıl Alınır? Evlilik izni almak isteyen çalışanlar, nikah tarihini belirledikten sonra; işveren, işveren temsilcisi veya insan kaynakları departmanı ile iletişime geçmelidir. Bu süreçte çalışanlar, nikahtan sonraki bir tarih aralığı için izin isteyebilir.
Özel sektör evlilik izni ise 4857 sayılı İş Kanunu ek madde 2'de düzenlenmiş ve buna göre 3 günlük mazeret izni (evlilik izni) tanınmıştır. Evlilik izni, Kanun'da “gün” olarak belirtilmiş olmasına rağmen uygulamada iş günü olarak kabul edilmektedir.
Evlilik izni 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 104. maddesine istinaden kendisinin veya çocuğunun evlenmesi halinde memura 7 gün verilir. Bu süre resmi nikah tarihinden veya nikah düğün farklı olması halinde memurun tercihi göz önünde bulundurulup ya nikah ya da düğün tarihinden itibaren başlatılır.
1: Ücretten Kesmek:İşçinin ay içinde aldığı ve işveren tarafından verilen izin saatleri toplanarak kaç saate denk geliyorsa o kadar tutarda ücreti kesilebilir. Bunun için iş sözleşmesinde veya işyeri uygulamalarında bu husus işçi tarafından bilinmelidir/işçiye tebliğ edilmelidir. Bu izin o halde ücretsiz olacaktır.
Örneğin 2. derece ölüm izni kaç gün diye bakıldığında 2. derece akrabalardan dede, babaanne, anneanne ve kardeşler için izin süresi aynıdır. Bu sebeple, 2. derece ölüm izni kaç gün özel sektör için 3 gün; kamu personeli için 7 gündür.
İş Yasası'na göre evlilik halinde 3 günlük ücretli mazeret izni hakkı var. Ancak bu izin sadece resmi nikâh halinde kullanılabilen bir izin. İş Yasası, bunun dışında söz, nişan, kına, düğün gibi haller için ayrıca bir izin öngörmüyor.
Ek madde 2'ye göre, işçiye; ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde üç gün ücretli izin verilir. İşçinin dedesi ek madde 2'de sayılanlar arasında olmadığından, işçi dedesinin ölmesi halinde 3 günlük ücretli izinden yararlanamayacaktır.
Evlilik izni süresi 3 gündür. Yasal düzenleme izin süresini gün olarak belirmiştir. 3 günlük süre “iş günü” olarak belirtilmediğinden izin günlerinin hafta sonuna veya resmi tatil gününe denk gelmesi halinde bu günler de izin günlerinden sayılacaktır.
Özel sektör yıllık izin bir iş yerinde çalıştığınız süreye göre değişkenlik göstermektedir. Eğer bir iş yerinde 1 yıldan 5 yıla kadar (5 yıl dahil) çalıştıysanız 14 gün; 5 yıldan fazla 15 yıldan az çalıştıysanız 20 gün, 15 yıl (dahil) ve daha fazla çalıştıysanız, yıllık izin hak edişiniz 26 günden az olamaz.
Yasal olarak verilen bu 3 günlük izin, yıllık izinden bağımsız olarak düzenlenen ve ücretli olan bir izindir. Bu nedenle de bu izin yıllık izin ve hafta tatili sürelerinden düşmez.
Hukukumuzda düğün yapmak için kimseden izin almaya gerek yoktur.
Evlilik izni için 1 yıl çalışmak şart mı? Çalışanın yıllık izne hak kazanması için iş yerinde en az bir yıl süreyle çalışması gerekiyor. Ancak mazeret izni kategorisine giren evlilik izninde böyle bir koşul bulunmuyor.
yapılacağı yeri (açık ya da kapalı alan), tarihi ve saatini belirtir dilekçe ile en az 1 (bir) hafta önceden düğün merasiminin yapılacağı yerin kolluk birimine (Polis/Jandarma Karakoluna) dilekçe ile bildirimde bulunması zorunludur.
Evlilik izni kullanmak isteyen çalışanın öncelikle nikâh tarihi alması ve iş yerindeki ilgili birime nikâh tarihini gösteren belgeyi iletmesi gerekmektedir. Bazı kurumlarda sözlü yapılan evlilik izni bildirimi yeterli olurken, bazılarında ise sözlü bildirim haricinde evlilik izni dilekçesi de talep edilebilmektedir.
Kendisinin veya çocuğu - nun evlenmesi halinde 3 gün ücretli izin verilir. Ölüm izni Eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü hâllerinde 7 gün izin verilir.
Ölüm İzninin Süresi Ne Kadardır? Eğer kişi 657 sayılı Devlet Memurları Kapsamında çalışan bir kişi ise ölüm izni 7 gündür. Şayet özel sektör bünyesindeki bir işçiden bahsediyorsak izin süresi 3 gündür. Yok eğer kişi TSK bünyesinde çalışıyorsa bu durumda 10 gündür.
Devlet memurunun yakınlarının vefat etmesi sonrasında 7 günlük süre başvurunun hemen sonrasında başlamaktadır. Ölüm olayı gerçekleşmeden memurların ölüm iznini kullanabilmeleri mümkün değildir. Bir de ölüm izni amca, dayı ya da hala ve teyzenin vefat etmesini kapsamamaktadır.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 104/B maddesine göre memurlar için ölüm izninin süresi 7 gündür. Özel sektör çalışanları için ise 4857 sayılı İş Kanunu'ndaki ek madde 2'de yapılan düzenlemeyle 3 gün ölüm izni verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri