Bu açıklamalara göre Müslüman olan bir anne baba, ne kadar günahkar olursa olsun, onlara saygı ve hürmette kusur etmemek lazım geldiği kendilinden anlaşılır. İtaat etmek ayrıdır, isyan etmek ayrıdır. Allah Teâla'ya isyan olmadıkça anne-babaya mutlak itaat emredilmiştir.
Bu konudaki âyetlerden ana-babaya iyilik ve ihsanda bulunmanın farz olduğu anlaşılmaktadır. En'am 151 ayette ise Allah, ana-babaya ihsanı/iyiliği ve itaati terketmenin kötülüğünü beyan için bunu haram kılınanlar arasında zikretti. O halde ana-babaya ihsan/iyilik farz; terki haramdır.
Değerli kardeşimiz, Zina da anne babaya saygısızlık da büyük günahlardandır, haramdır. Ayrıca, anne babaya saygısızlık büyük günah ise de bunu yapan Müslüman dinden çıkmaz kâfir olmaz, hem anne baba hakkına hem de Allah hakkına girmiş olur.
el Cevab: Anne babaya hizmet bütün evlatların dini sorumluluğudur. Erkek evlat veli niteliği olduğundan anne baba yaşlanınca onlara bakmak ve gözetmekle fıkhi açıdan mükellef olur. Kız evlat evlendiğinde bu yükümlülüğü gücü yettiği kadar olur.
çocuğu anne baba ile korumuş ama Anne babayı çocuk ile korumamış. -Allah(c.c.), anne baba hakkı benim hakkımdır diyerek onların hakkını muhafaza etmiştir. Babanın Çocuğu Üzerindeki Hakları -Çocuk babaya borç verirken, şahit gerekmez. Çünkü sen ve malın babanın sayılır.
İlgili 36 soru bulundu
- Bu hadislerdeki anne babaya karşı gelmek isyan etmek tam olarak nedir nasıl olur? Değerli kardeşimiz, Evlatların, anne-babalarına karşı görevlerini yerine getirmemeleri, onların kalplerini kırmaları, rencide etmeleri ve onların helal isteklerini yerine getirmemeleri, anne-babaya isyan etmek anlamına gelir.
İslam'a göre her çocuk, tabiatı gereği masum doğar. Ayrıca anne-babalarının hatalarından sorumlu değillerdir. Buna karşın anne-babalar reşit olmayan çocuklarının tüm sorumluluklarını taşımak durumundadır. Bu, onların bakımını ve iyi şekilde yetiştirilmesini de içerir.
Her çocuk kendi durumuna göre, bakıma muhtaç olan anne-babasına bakmakla sorumludur. İslam, ana-baba hakkını çok önemser ve kutsal kabul eder. Öyle ki İslam'da cennetin bir yolu da anne ve babanın rızasından geçtiği kabul edilmektedir. buyrulmaktadır.
Bütün erkek ve kız çocukları yoksul düşen anne-babasına birlikte bakmak zorunda mıdır? Anne-baba yoksul düşer veya yaşlanıp çalışamaz durumda olursa, ilgi ve bakım yükümlülüğü çocuklara aittir.
Kadın, İslam hukuku açısından kocasının anne babasına bakmak zorunda değildir; onun böyle bir yükümlülüğü yoktur. Fakat, onlara bakacak başka kimseleri olmadığı takdirde, kendilerine ihtiyaç duyduklarında, kocası için farz olan bu kutsal hizmete kadının ortak olması, hem dinî hem de insanî bir görevdir.
Anne babanın evlat üzerinde hakkı olduğu gibi, evladın da anne baba üzerinde hakkı vardır. Ancak anne baba hakkı daha büyüktür. Bu bakımdan hiç bir evlat anne babasına hakkını helal edememe gibi bir tavırda bulunamaz.
Fakat çocuğun ana babası üzerinde hiç mi hakkı yoktur? Hazret-i Ömer buyurdu ki: - Evet çocuğun da hakkı vardır. Evlenirken çocuklarına anne olacak kızı veya kadını iyi aileden seçmesi, çocuğa güzel bir isim koyması ve dinini öğretmesi gerekir.
Anne-babaya karşı gelmenin hükmü nedir? Anne-babaya isyan eden ve hürmetsizlik eden bir evladın Allah (cc) katında hükmü nedir? Cenab-ı Hak (cc) Kuran-ı Kerim'de tam 13 yerde anne-babaya iyiliği emretmiştir. Anne-babaya asi olmak ve itaatsizlik etmek ise kebair tabir edilen büyük günahlardandır.
Peygamber'de (s) anne sevgisi çok kuvvetli idi. Allah (c) Kur'an'da kendine ibadet edilmesi ve şirk koşulmaması yanında anne-babaya iyiliği emretmiştir. Ayrıca anne-babaya iyi davranılması, onlarla iyi geçinilmesi, onlara güzel söz söylenmesi, öf bile denmemesi ve azarlanmamaları emredilmiştir.
Allah Teâla'ya isyan olmadıkça anne-babaya mutlak itaat emredilmiştir. O halde Allah'ın emrine aykırı olmayan her isteklerini yerine getirmek gerekir. Allah'ın emirlerine aykırı olan isteklerine ise uyulmaz; ama isyan da edilmez.
Fıkıh kitaplarında kocanın, hanımının anne-baba ve akrabalarını ziyaretini yasaklayamayacağı kaydedilir. Çünkü sıla-i rahim farz olduğundan, erkek, hanımının bu farzı işlemesine engel olamaz. Bu haftalık ziyaret, anne-babanın oturdukları yerin yakın bir mesafede olduğu sürecedir.
Kime iyilik edeyim?” diye soran sahâbîye Peygamber Efendimiz (s.a.s.), “Annene, babana, kız kardeşine, erkek kardeşine ve sözü geçen bu kimselerden sonra gelen yakınlarına iyilik et. Bu yapılması gereken bir vazifedir. Bunlar ilişkileri devam ettirilmesi gereken yakınlardır.” (Ebû Dâvûd, Edeb, 128 [5140]) buyurmuştur.
Madde 328 - Ana ve babanın bakım borcu, çocuğun ergin olmasına kadar devam eder. Çocuk ergin olduğu halde eğitimi devam ediyorsa, ana ve baba durum ve koşullara göre kendilerinden beklenebilecek ölçüde olmak üzere, eğitimi sona erinceye kadar çocuğa bakmakla yükümlüdürler.
Ana ve baba ergin olmayan çocuklarına bakmakla yükümlüdürler. Kural olarak, bu bakım yükümlülüğü çocuk ergin olana kadar devam eder. Ana babanın ergin olmayan çocuklarına bakma yükümlülüğü herhangi bir koşula bağlı değildir. Ergin çocuğa ise kural olarak ana babanın bakma ve nafaka ödeme yükümlülüğü yoktur.
Ana ve babaya iyilik, rızkın sebeplerindendir. Çünkü rızkın bol ve geniş olmasının sebeplerinden birisi, sıla-i rahimdir, onun en yüksek mertebesi de anne ve babaya iyiliktir. Anne ve babaya duâ etmek, onlara iyilikten ve özellikle de vefâtlarından sonra onlara güzel davranmak sayılır.
Zalim de olsa, vuran, kıran, döken bir baba da olsa-anne de olsa; evlat anneye, babaya beddua edemez. “Helak et bu adamı ya Rab!” diyemez. Bu Allah'ın yasakladığı; anneye, babaya karşı zulüm olan hatalardan birisi olur.
Yedi büyük günah şunlardır: 1- Allah'a şirk koşmak. 2- Büyücülük, 3- Katillik, 4- Harpten kaçmak, 5- Yetim malı yemek, 6- Faizcilik, 7- Namuslu kadına iftira etmek. (Buhari, Müslim) Başka bir hadis-i şerifte de, yedi büyük günah içinde Müslüman olan ana babaya asi olmak ifadesi geçiyor.
İslam'a göre çocuklar, Allah'ın anne babalara hatta topluma verdiği bir nimet ve hayatın süsü olmasının yanında, onların aynı zamanda sınavlarıdır. Hiçbir şey bilmeden dünyaya gelen çocukları hayata hazırlamak ve dinini öğretmek anne babanın görevidir.
Yapılan çalışmalar, kavgaya şahit olan çocukların zihinsel ve sosyal becerilerinin olumsuz yönde etkilendiğini, aynı zamanda bu durumun yetişkinlik hayatlarında da devam ettiğini gösteriyor. Kavganın sürekli hale geldiği evlerdeki çocukların ders başarılarında bir düşüş olduğu görülüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri