Şişliklerin ağrısız olması lenfoma lehinedir. Karında şişkinlik, ağrı: Dalak büyümesi ile ilişkilidir. Ağrı sırta bele doğru yayılmakta ise karıniçi lenf bezlerinin bası yapması ile ilişkili olabilir.
Lenfoma durumunda, lenf kanserinin yaygın semptomları arasında boyun, koltuk altı ya da kasıklar da lenf düğümleri şişmesi olur ve genellikle ateş veya açıklanamayan kilo kaybı ve gece terlemeleri lenf kanseri belirtileri arasında yer alır.
Lenfomaların pekçok farklı türünde farklı belirtiler ortaya çıkabilmekle beraber, büyüyen lenf bezleri (çoğu zaman ağrısız), halsizlik, enfeksiyon durumu olmadan ateş, kilo kaybı, gece terlemesi, öksürük, göğüs ağrısı, karında ağrı ve şişkinlik, kaşıntı şikayetleri görülebilmektedir.
Hekimler çeşitli kan testleri istemekle beraber esas tanı koydurucu olan lenf bezi biyopsisidir. Biyopsi ile alınan parçada lenfoma hücreleri görülürse tanı konmuş olur. Hastalığın hangi evrede olduğunun anlaşılabilmesi için kemik iliği biyopsisi ve değişik radyolojik tetkikler yapılır.
Lenf düğümlerinde bezelye büyüklüğünde şişlik hissedilir. Şişliğe dokunmak acı verebilir. Çene altında ya da boynun her iki yanında şişmiş lenf bezleri, başı çevirirken ya da yiyecek çiğnerken acıyabilir. Lenf bezleri kasıkta ise yürürken veya eğilirken ağrıya neden olabilir.
İlgili 35 soru bulundu
Lenf kanseri tür olarak hızlı seyirli ya da yavaş seyirli olabilir. Hızlı ve agresif yayılım gösteren lenfomalar kısa sürede büyürler ve kimi zaman bir ay gibi kısa bir süre içerisinde bile kendisini gösterebilir.
Lenf kanserinin tanısında fizik muayene büyük önem taşır. Hastada büyüyen lenf bezleri muayene edilerek bezin boyutu, sertliği, hareketliliği gibi parametreleri incelenir. Lenfoma tanısı için kan tahlili yapılarak lenfositler başta olmak üzere kan hücrelerinin sayısına bakılabilir.
CRP yüksekliği akciğer kanseri, mide kanseri, kalın bağırsak (kolorektal) kanseri, pankreas kanseri, karaciğer kanseri, idrar yolları (üriner sistem) kanserleri, yumurtalık (over) kanseri, yemek borusu (özefagus) kanseri, lenfoma ve osteosarkom hastalarında yüksek olabilir.
Yaşanan enfeksiyonlar sırasında lenf bezleri büyüyor. Hastalık sona erdiğinde ise yeniden eski boyutlarına dönüyor. Bu durum son derece normal olan bir mekanizmanın göstergesi. Lenfoma meydana geldiğinde, lenfatik sistemin hücreleri olan lenfositler bozuluyor ve çoğalıyor, böylece daha anormal hücreler oluşturuyor.
Lenf bezlerindeki şişkinlik halk arasında ilk olarak lenfomayı akla getiriyor. Ancak boyunda veya vücudun herhangi bir yerinde lenf bezlerinde yaşanan şişkinliğin büyük bir çoğunluğu kanser dışı nedenlerden meydana geliyor. Yine de bu tür şişkinliklerde zaman kaybetmeden doktora başvurmak hayati önem taşıyor.
Kişiden kan örneği alınmasıyla yapılan tam kan sayımı (hemogram) testi ile anemi, otoimmün bozukluklar, kemik iliği bozuklukları, dehidrasyon, enfeksiyonlar, iltihaplanma, lösemi, lenfoma, miyeloproliferatif neoplazmlar, miyelodisplastik sendrom, orak hücre hastalığı, talasemi, B12 vitamin, folat ve demir eksikliği ...
kaşıntılı vücut
Bu genellikle lenf düğümlerinizin şiştiği bölge civarındadır veya bir kutanöz (cilt) lenfoma alt tipiniz varsa, lenfomadan etkilenen her yerde kaşınabilirsiniz. Bazı durumlarda, vücudunuzun her yerinde kaşıntı hissedebilirsiniz.
Lenfoma iyi huylu mu? İyi huylu lenfoma, lenfositlerden gelişen bir tümördür (enfeksiyonla savaşan bir tür beyaz kan hücresi). Psödolenfoma veya iyi huylu lenfoid hiperplazi olarak da adlandırılan iyi huylu lenfoma, lenfositlerden oluşan, kanserli olmayan (iyi huylu) nadir bir tümördür.
Şiddetli kuru öksürük, nefes darlığı: Nefes borularına büyüyen lenf bezlerinin bası yapması ile gelişebilir. Deride açıklanamayan genellikle deriden kabarık kızarık döküntüler. Yorgunluk, bitkinlik, baş ağrısı, sinir hasarı ilişkili uzuvlarda hareket kusuru (felç)
Derinin T hücreli lenfomasında kaşıntı genellikle yaygın, şiddetli ve tedavilere dirençli şekilde görülmektedir. Belirtiler özellikle geceleri olmakta ve ısı ile şiddetlenebilmektedir. Ayrıca deriye su teması ile de kaşıntı ortaya çıkabilmekte veya şiddeti artmaktadır.
Hastalık, sıklıkla lenf bezlerinde görülür. Görülme sıklığı, kadınlara kıyasla erkeklerde çok daha fazladır. Lenf kanseri, çocukluk çağında sık olarak görülebilen bir kanser türüdür.
Hızlı seyirli lenfomalar tedavi edilmediğinde hasta haftalar ya da aylar içinde kaybedilebilir. Yavaş seyirli olanlarında ise hiç tedavi olmasa bile hasta bazen 15-20 yıl yaşayabilmektedir. Bu nedenle iki farklı lenfoma grubunda hastaya uygulanan tedavi yaklaşımı da farklı olmaktadır.
Lenf kanseri ölümcül müdür? “Lenf kanseri ölümcül müdür?” sorusu şu şekilde yanıtlanabilir: Hodgkin Dışı Lenfoma ile 5 yıllık nispi sağkalım oranı %72.7 ve Hodgkin Lenfoma hastalarınınki %87.4'tür.
Beyinde ortaya çıkan lenfomanın belirtileri de felç, görme kaybı, şiddetli baş ağrısı, bulantı ya da kusma olabiliyor.
Lenfoma tedavi edilebilir bir hastalıktır. Bir taraftan kanser tedavi edilirken diğer taraftan kanseri önleyici girişimler hayata geçirilmelidir. Lenfoma kür şansı olan yani tedavi sonrası tekrarlamayacak kanserlerden biridir. Güncel ilaç ve ışın tedavileri ile bazı lenfoma türlerinde %95'e kadar başarı sağlanabilir.
Biopsiler ya lokal anestezi yapıldıktan sonra bir iğne ile küçük bir doku parçası alınarak yapılır. Ancak bu yöntemle bazen tanı için yeterli materyel alınamayabilir. Veya açık biyopsi (cerrahi biyopsi) yapılır. Lokal anestezi ile yapılabileceği gibi bazen genel anestezi yapılması da gerekebilir.
Büyüyen lenf bezinin karakteristiği için ultrason (USG), bilgisayarlı tomografi (BT) veya manyetik rezonans (MR) görüntüleme yapılabilir.
Lenf bezi 1-2 hafta içinde tedaviyle normal boyutlarına dönmüyorsa veya daha da büyüyorsa lenfoma habercisi olabiliyor. Gece terlemesi: Gece terlemesi çocuğun pijamalarını, hatta yatak çarşafını bile değiştirme ihtiyacı duyacak şekilde oluyorsa bu tablo lenfomaya işaret edebiliyor.
Boyunda Lenf Bezi büyümesi ( Lenfadenopati )
Enfeksiyon olduğunda , mikrop ve virüsler ile savaşmak üzere bağışıklık hücreleri lenf bezlerinde birikir ve büyümelerine sebep olur. Üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren insanların boyunlarındaki şişliklerin en sık sebebi lenf bezi büyümeleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri